День, який змінив Україну

День, який змінив Україну

16 Вересня 2013
17781
16 Вересня 2013
18:47

День, який змінив Україну

17781
День, який змінив Україну
День, який змінив Україну

13 років тому, 16 вересня, день, який змінив життя нашої родини і зрештою України, припав на суботу.

 

А в понеділок, як от сьогодні, ми вперше зібрали прес-конференцію, на якій повідомили про те, що Георгій зник, і попросили журналістів про солідарність у його пошуках. Я хочу подякувати усім хто тоді відгукнувся і зрозумів, що зникнення Гіі було не лише трагедією нашої родини. Завдяки вам вбивство колеги-журналіста стало трагедією журналістської спільноти і суспільства в цілому.

 

Роки пройшли, ми не знайшли Георгія живого, ми виявили лише його останки.

 

Але його вбивство не залишилось забутим і безнаказаним, як багатьох журналістів та політиків до нього.

 

Завдяки нашим спільним зусиллям, ми добилися часткового правосуддя. Але, тоді як безпосередні виконавці злочину відбуваються покарання, замовники, які є коренем трагедії, залишаються безкарними і насолоджуються свободою.

 

Саме тому ми всі разом мусимо вимагати повного розслідування вбивства Георгія та інших журналістів, як загинули від рук влади до нього - і, на жаль, після. Ми не повинні мовчати, бо мовчанням себе не захистиш, бо на місті Георгія міг і, на жаль, у сьогоднішній Україні, може бути кожен з нас.

 

Сьогодні перед нами стоять нові виклики. Побиття та напади на журналістів в Україні продовжується. У 2012-му Україна ледве втрималась у рейтингу частково вільних щодо рівня свободи слова держав.

 

Якщо ці тенденції триватимуть, у 2013 Україну можуть назвати невільною. І на жаль у нас є лише один засіб боротьби проти свавілля влади - наша професійність і наша солідарність. Ті, хто сьогодні публікують джинсу, зжовчують теле- та радіоефіри, мали б усвідомити, що будують суспільство, змішане на брехні та нечистотах. Рано чи пізно, це болото поглине їх самих.

 

Ті, ж хто намагаються нести правду, відстоюють честь професії, протидіють свавіллю - мають об'єднуватися. Лише захищаючи, підтримуючи і надихаючи один одного, ми зможемо заставити владу нас поважати.

 

Тому, як і 13 років тому, в цей день я хочу закликати до солідарності і підтримки один одного. І ще раз подякувати тим, хто повернувся обличчям до правди і намагається у непростих умовах залишатись чесним перед суспільством, перед собою і відстоювати честь професії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Мирослава Гонгадзе, блог на «Українській правді»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17781
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду