Як довго «тлів» ТВА перед пожежею?

10 Серпня 2013
19058
10 Серпня 2013
07:00

Як довго «тлів» ТВА перед пожежею?

19058
Приватний чернівецький телеканал звинувачує держструктури у гальмуванні процесу відновлення мовлення
Як довго «тлів» ТВА перед пожежею?

Уже майже три тижні чернівецький приватний телеканал ТВА не може вийти у ефір. Як повідомляв «День» (№135, від 2 серпня ц.р.), 23 липня у релейній апаратній Чернівецької ОДТРК сталося задимлення, внаслідок чого, за офіційною версією, було пошкоджено обладнання каналу ТВА, яке знаходилося у цьому ж приміщенні. До слова, це єдиний канал із чотирьох, які обслуговуються апаратною, чиє обладнання постраждало. Після цього інциденту працівників ТВА не пускають на територію облдержтелерадіокомпанії «Буковина», мотивуючи це тим, що послуги трансляції ТВА надає Концерн РРТ, а не вони. Натомість, Концерн РРТ, відсилає приватний телеканал до «Буковини», посилаючись на те, що для відновлення мовлення необхідний дозвіл державної телекомпанії. За словами генерального директора ТОВ «ТРК ТВА» Тати Кеплер, телеканал пропонував Концерну РРТ інші шляхи вирішення проблеми, однак їх «пустили по бюрократичному колу». Прагнучи вийти із абсурдного «зачарованого» кола, колектив ТВА звернувся з відкритим листом до голови представництва Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського, а також організував прес-конференцію, на якій попросив журналістів посприяти у якомога ширшому висвітленні проблеми.

 

ПЕРЕДІСТОРІЯ

 

Пів року тому серед керівництва каналу спалахнув корпоративний конфлікт - буковинський телеканал не поділили екс-генеральний директор та опосередкований співвласник Василь Забродський та опосередкований співвласник Андрій Пишний. Першого усунули з посади гендиректора на початку березня, однак він цього рішення не визнав і забарикадувався у телекомпанії, адже приміщення, де розташована студія, є його власністю і перебувало в оренді каналу ТВА до липня цього року. Водночас, за повідомленням «Детектор медіа», відсторонений керівник ТВА ще в лютому заснував нову компанію - ТОВ «ТРК «ТВА Плюс». Він планував, щоб вона спочатку здійснювала продакшн-функції для телеканалу ТВА, а в майбутньому розпочала власне мовлення, якщо вдасться отримати ліцензію. Саме ліцензія ключова у цьому інциденті. Після пожежі на Чернівецькій ОДТРК чотири депутати від Партії регіонів під керівництвом Матвія Куцака звернулися у листі до Нацради з питань телебачення і радіомовлення з проханням «попередити керівництво телеканалу про необхідність суворого дотримання умов ліцензії на мовлення. А в разі ігнорування цих вимог - оголошення нового конкурсу на цю частоту або ж передачу її в розпорядження обласної державної телерадіокомпанії». Чи не «ТВА Плюс» претендуватиме на цю ліцензію?

 

ЗАЧИСТКА ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОСТОРУ?

 

Гендиректор ТВА Тата Кеплер впевнена, що ситуація розгортається за спланованою схемою. «Працівники Концерну РРТ сказали нам: «Не ми ваше горе, у вас є набагато більше горе,» - коментує «Дню» пані Тата. А Народний депутат України Андрій Шевченко впевнений, що інцидент з приватним чернівецьким каналом - «лише частина ширшої картини зачистки інформаційного простору в Україні». Нардеп порівняв ситуацію ТВА із проблемами мовлення у харківських телеканалів «Фора» і А/ТВК, а також із розколом колективу ТВІ. «У країні вибіркового правосуддя з'явилася така ситуація, як вибіркова пожежа. У кожного, в кого сьогодні працює техніка, завтра вона може згоріти. І не треба навіть рішення Нацради», - заявив Андрій Шевченко. Також пан Андрій говорить про політичну складову інциденту: «Хтось думає, що через канал ТВА можна тиснути на Андрія Пишного (Фронт змін. - Авт.). Всі підписи листа до Нацради з питань телебачення і радіомовлення із проханням оголосити попередження каналу, а якщо буде можливість - припинити його мовлення, належать членам Партії регіонів. Це не господарський конфлікт». Голова Національної медіапрофспілки України Юрій Луканов також вважає, що інцидент із чернівецьким ТВА лежить у політичній площині.

 

- Василь Забродський перейшов від опозиції до влади і, відповідно, намагався перевести за собою канал, але в судах йому не вдалося виграти, - коментує «Дню» Юрій Луканов. - Це традиційна для України схема, коли влада намагається прибрати непідконтрольний канал. Кілька років тому за сприяння міського голови Харкова Геннадія Кернеса закрили три міські канали. Схожа ситуація спостерігається зараз у Кременчуці. Іноді - це політика з самого верху, а іноді - «власників» району, умовно кажучи. Медіапрофспілка всебічно підтримує колектив ТВА - ми ведемо переговори з Міжнародною федерацією журналістів, щоб підключити до цього міжнародних спостерігачів.

 

Звісно, політичну різнопартійність головних учасників інциденту ігнорувати не можна. Проте зараз ситуація нагадує конфлікт бізнесменів, де немає правих і винуватих. За матеріалами «Телекртики», структура власності ТОВ «ТРК ТВА» станом на березень поточного року виглядала таким чином: 55,34% належать ТОВ «Медіа група «Сіті»» (за словами пана Забродського, 51% цієї компанії належить дружині Андрія Пишного Людмилі Пишній, а 49% - особисто Василеві Забродському), 11,33% - Людмилі Пишній і 33,33% - Оксані Козлан. І коли Забродського усували з посади гендиректора, він намагається повернути собі контроль над мовником. Його особиста неприязнь до «Фронту змін», яку пан Володимир неодноразово висловлював, зіграла на руку провладній більшості Чернівців. Та якою б не була реальна природа конфлікту, результат один і той же - реальна загроза закриття чергового недержавного телеканалу.

 

Анна Свентах, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду