Газета, що змінила хід історії США

Газета, що змінила хід історії США

10 Серпня 2013
16317
10 Серпня 2013
07:56

Газета, що змінила хід історії США

16317
Одне з найавторитетніших видань у світі — The Washington Post продали
Газета, що змінила хід історії США
Газета, що змінила хід історії США

Цього тижня у світі медіа трапилася сенсаційна і водночас шокуюча новина - легендарну американську газету TheWashingtonPost було продано. Її придбав засновник інтернет-крамниці Amazon Джеф Безос. Вартість угоди - $250 млн. Ця сума - близько 1% активів Безоса, які, за підрахунками журналістів, становлять $25 млрд. Разом із виданням до Безоса перейшов контроль і над іншими структурами, які входять до холдингу TheWashingtonPost: ElTiempoLatino, Express, TheGazetteNewspapers, SouthernMarylandNewspapers, RobinsonTerminal та ін.

 

The Washington Post, яка є нині найвпливовішою серед американських газет, виходить із 1877 року. Протягом свого періоду існування видання було 47 разів відзначено найпрестижнішою журналістською премією США - Пулітцерівською. Але найбільше газета асоціюється з Вотергейтським скандалом - розслідуванням двох журналістів Карла Бернстайна та Боба Вудворта, яке призвело до відставки президента Річарда Ніксона. Вони вивідали, що глава США і причетні до нього кілька осіб незаконно прослуховували штаб-квартиру демократів, яка була розташована в готелі Вотергейт. До речі, ця історія сильно вплинула на подальшу ситуацію зі свободою слова у США та світі. 

 

Президент Ніксон подав на The Washington Post до суду з вимогою заборонити подальші публікації розслідування. Утім, суд цей позов відхилив, постановивши, що коли виникає питання національної безпеки, то громадськість має знати про правопорушення.

 

«Я розумію ту критичну роль, яку відіграє газета в Вашингтоні, окрузі Колумбія та в житті нашої нації. Цінності The Washington Post не зазнають змін», - сказав Безос після купівлі видання, відзначивши, що кадрових змін у редакції не планується і заробітна плата працівників залишиться без змін.

 

Протягом останніх 80 років The Washington Post володіла родина Гремів. Генеральний директор видання Дональд Грем у зверненні до працівників газети (воно потрапило в розпорядження «Дня») зауважує, що керівництво йшли на всілякі заходи, аби зменшити фінансові втрати, однак за останні сім років прибутки тільки скорочувалися. У звернені він наводить цифри: за другий квартал цього року прибуток від продажу газети скоротився на 14% до $14,8 млн. Наклади щоденного й недільного випусків із січня до червня знизилися на 7%, а за останні три роки - на 14%.

 

Яке майбутнє чекає на The Washington Post - «День» поцікавився в аналітика компанії Horizon Media Бреда ЕДГЕЙТА (США).

 

- Безос здійснив це придбання особисто, без залучення Amazon. Його статки оцінюються в понад $25 млрд, - прокоментував пан Едгейт. - Натомість сім'я Грем, яка володіла виданням упродовж 80 років, зрозуміла, що газета краще працюватиме, якщо позаду неї стоятиме «фінансовий тил» Джефа Безоса. Оскільки The Washington Post - приватна компанія, то це надасть можливість Безосу експериментувати з тим, яка модель краще підійде для отримання більших прибутків.

 

Я вважаю, що Джеф Безос - дуже інноваційний. Із заснуванням Amazon він «переорієнтував» дуже багато бізнесів - електрону комерцію, книжковий бізнес. А зараз займається продюсуванням і показами відео он-лайн.

 

- Як прокоментуєте вартість угоди з продажу The Washington Post?

- Останні шість-сім років прибуток компанії дедалі скорочувався. Продовжував падати й наклад, зменшувалися ціни на акції. Думаю, що Безос і не переплатив, і не доплатив. The Boston Globe, наприклад, було продано в минулі вихідні за $70 млн. Це втричі менше, хоча це також знакове видання на ринку медіа. Ціни на газети зараз стрімко падають. 2010 року компанія The Washington Post продала Newsweek всього за $1, і вони мусили змиритися з цією втратою.

 

- На вашу думку, як видання The Washington Post вплинуло на розвиток американського суспільства?

- Ви знаєте, протягом 80 років видання було у власності родин Майєр і Грем. 1933 року Юджин Майєр купив газету, яка стала п'ятим виданням у місті, точніше, було всього п'ять газет. На початку 1970-х рр., коли до рук журналістів потрапили таємні папери з Пентагону і суд наказав New York Times не друкувати їх, The Washington Post без жодного редагування - опублікувала. Журналісти New York Times пішли на це через 40 років! Зрозуміло, це і Вотергейт. Редактор дозволив тоді журналістам зробити свою роботу до кінця. Ніхто більше не взявся за таке. Вони витягли на білий світ історію, після якої адміністрація президента Ніксона подала у відставку. Це виявилося знаковою подією в американській журналістиці, яка змінила хід американської історії.

 

Ігор Самокиш, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Самокиш, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16317
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду