В бюджетному комітеті – СПЕКА! (ВІДЕО)

В бюджетному комітеті – СПЕКА! (ВІДЕО)

5 Липня 2013
22742
5 Липня 2013
18:35

В бюджетному комітеті – СПЕКА! (ВІДЕО)

22742
В бюджетному комітеті – СПЕКА! (ВІДЕО)
В бюджетному комітеті – СПЕКА! (ВІДЕО)

Від усієї країни я був єдиний репортер, якому вдалося потрапити всередину і зняти засідання бюджетного комітету.

 

Ключовий комітет країни - бюджетний - знову проводив зібрання без участі журналістів. Якщо 26 березня депутати не пропускали на своє засідання представників ЗМІ, бо воно було закрите, то зараз не пускали, бо... дуже спекотно.

 

Анонсу засідання бюджетного комітету за 3 липня не було ні на сайті комітету, ні на сайті Верховної Ради. Цього разу Комітет працював не за звичною адресою, що на Банковій, 4-6, а на третьому поверсі парламенту у кімнаті номер 5.

 

Дві людини захищали вхід до бюджетного комітету від громадськості. Перший - так і не представився. Він стояв з зовнішнього боку. Інший стояв за дверима. Саме так депутати захистилися від небажаних свідків. Охоронці пояснили, чому вхід заборонений - немає місць.

 

 

Допоміг зайти всередину депутат Олег Медуниця. Він поступився своїм місцем журналісту. Аргументів не пускати більше не було. Як все відбулося? Коли депутат Медуниця виходив з зали, я запитав у нього, чому комітет не пропускає ЗМІ, це питання він переправив до охоронця дверей. В останнього аргументів більше не пускати не було. Він пропустив. В середині кімнати, де йшло засідання комітету, голова комітету звернувся до мене:

- Молодой человек, выйдите, пожалуйста!

- Я - журналіст.

- Ну и что?

- Це відкрите засідання?, - питаю

- У вас є посвідчення журналіста? (хтось з депутатів)

- Є.

- Та он нормальний парень с ТВІ (один із депутатів)

 

 

Після п'яти хвилин зйомок до мене підійшов чоловік і попросив вийти:

- Мне сказали, что вы (уже) сняли.

- А Ви хто? - запитую я.

- Давайте лучше мы пройдем.

- Почекайте, я хочу бути присутнім постійно (журналіст).

 



Чоловік без слів відійшов.

 

Перше, що я зафільмував - це як найбагатша жінка парламенту, комуністка Оксана Калетник,звинувативши одного з депутатів у хамстві, залишила залу, сильно грюкнувши дверима. Є відео.

 

 

На засіданні без присутності преси, розглянули 40 законопроектів. Про таку кількість йдеться на сайті комітету.

 

Серед інших - про перевезення через нашу країну ядерних відходів та про казино. Я зафільмував один з них. Доповідав депутат Андрій Пінчук. Він зайшов з головою концерну «Укроборонпром» і попросив під 300 млн грн кредиту надати цьому концерну державні гарантії. Гроші мали піти на виплату зарплати та реорганізацію. Це означає - якщо концерн не може повернути борг сам, його оплатять українські платники податків. Більшість проголосувала «За».

 

 

Засідання комітету закінчилося, голова комітету попросив залишити кімнату всіх, крім членів комітету. З вуст голови комітету Євгенія Гєллєра прозвучала нова причина, чому не пускали журналістів: «Очень жарко».

 

- Пане голово, а чому на засідання комітету не пропускають журналістів? (журналіст)

- Очень жарко (голова бюджетного комітету Гєллєр).

- Вы же хорошо одеты, а приходится держать форму (депутат Пресман).

- А чи буде опублікована стенограма засідань? (журналіст).

- Обязательно, всегда (депутат Пресман).

 

 

Насправді, стенограму своїх засідань та протоколів цей комітет не викладає, немає і аудіо чи відеотрансляції з зали засідань. Якщо б проводилась відеотрансляція засідань в Інтернеті, то громадськості чи журналістам необхідності бути присутніми на засіданнях не було б. Утім, найчисленніший комітет парламенту (37 депутатів), комітет, де вирішують, кому дати, а кому відмовити у фінансуванні, де можна побачити, хто і чиї інтереси лобіює - залишається малодоступним для громадськості.



Матеріал підготовлений в рамках кампанії руху «ЧЕСНО»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Андрушко, блог на «Українській правді»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22742
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду