«Левада-центр» під прицілом

«Левада-центр» під прицілом

13:51,
26 Травня 2013
18136

«Левада-центр» під прицілом

13:51,
26 Травня 2013
18136
«Левада-центр» під прицілом
«Левада-центр» під прицілом
Лев Гудков — про те, чим зумовлено перевірки понад 700 організацій громадянського суспільства в РФ

Цілий тиждень в інтернеті не припиняються розмови про обшуки в незалежному аналітичному «Левада-центрі» (РФ). Московська прокуратура попередила центр про недопустимість порушення закону «Про некомерційні організації». За ствердженням слідчих, якщо Центр фінансується з-за кордону, то він підпадає під дію «Закону про іноземних агентів». Директор «Левада-центру» Лев Гудков ще на початку тижня заявив, що підвідомча йому організація може просто припинити своє існування.

 

У своєму блозі на сайті «Новой газеты» пан Гудков написав, що загальний смисл застереження від прокуратури зводиться «до того, що публікація результатів наших соціологічних досліджень впливає на громадську думку і тому є не науковою, а політичною діяльністю». Доволі безглуздо. Проте оскільки влада ніяк не може впливати на ці дослідження, то проблему простіше знищити на пні. Втім, так саме й роблять в авторитарних суспільствах, влада яких не поділяє іншого світогляду і боїться реакції населення на свої витівки.

 

Під перевірки потрапили й інші некомерційні, правозахисні і дослідницькі організації: Human Rights Watch і Transparency International, «Голос» і «Мемориал». Відмова організацій ставати «іноземними агентами» (як належить за законом) цілком зрозуміла. «...ми не є «іноземними агентами» і не бажаємо повідомляти про себе хибних відомостей. Це заборонено законом. Мабуть, вони заради цього влаштовують такі перевірки. Хоча що вони там можуть знайти? Яким чином нас після них можна оголосити «агентами»? Незрозуміло», — сказала нашій газеті відома російська правозахисниця, голова Московської Гельсінської групи Людмила Алексєєва. Перевірки її організації пройшли ще наприкінці березня.

 

Зараз під ударом — «Левада-центр». Пропонуємо нашим читачам інтерв’ю з його директором Львом Гудковим.

— Поки що «Левада-Центр» продовжує працювати. Ми обговорюємо різні варіанти, як реагувати на цю ситуацію. Йдеться не про сьогоднішній день, а взагалі про можливість подальших досліджень. В авторитарному режимі все непідконтрольне отримує характер «політичного». Тобто, або ти підтримуєш владу, або протистоїш їй. Дослідження політики стає рівнозначним самій політиці. Тому це створює безліч проблем для нашої роботи. Зокрема, хоча б тому, що багато груп (із тих, кого ми опитуємо) як чорт ладану бояться будь-якого натяку навіть на те, що їх опитують «іноземні агенти». У російській мові (як ми з’ясували, проводячи відповідне опитування) люди розуміють абсолютно однозначно словосполучення «иностранный агент» як «шпигунство», проведення диверсантської роботи, підривної діяльності тощо. Тому навіть із тінню такої підозри працювати в галузі соціології або стає вкрай важко, або взагалі неможливо. Ми намагаємось знайти виходи з цієї ситуації. Але поки що (найбільше, що ми зробили) змушені були відкликати заявки на гранти в різних іноземних фондах і відмовити іноземним партнерам у вже намічених спільних проектах.

 

Як це позначиться на діяльності Центру?

— Це скорочення поля можливостей і спектра досліджень. Нічого хорошого в цьому не немає. Поки у нас ще є власні ресурси, і ми продовжимо роботу. Проте вже через кілька місяців ми стикнемося з проблемами. У нас немає інших джерел фінансування, окрім тих грошей, що самі заробляємо або отримуємо від спільної роботи з якимись зарубіжними дослідницькими корпораціями, університетами, центрами тощо.

 

Що такого «образливого», на ваш погляд, знайшла влада в опитуваннях і дослідженнях «Левада-Центру»?

— Судячи з коментарів самих прокурорів і застережень, які ми отримали, під «політичною діяльністю» вони розуміють усе, що має вплив на громадську думку. Тобто публікації даних наших опитувань, коментарі, аналіз, обговорення на різних семінарах, виступи в газетах, на телебаченні. Будь-який аналіз, публікація й інтерпретація наших даних — політична діяльність. Це — ознаки репресивної держави, яка таким чином намагається придушити будь-які незалежні організації, що виходять із-під її контролю. В цьому випадку я не розглядав би цей акт як спрямований тільки проти нас. Йдеться про широку кампанію війни з громадянським суспільством, яку оголосив Путін. Перевірці підлягають, за останніми даними, понад 700 організацій громадянського суспільства. Вони мають різну спрямованість і цілі: від екологічних до історико-просвітницьких, медичних і благодійних. Коротше кажучи, це стосується всього спектра діяльності НКО, якщо їх діяльність підтримується зарубіжними фондами або вітчизняними організаціями, які отримують іноземне фінансування.

 

Ці перевірки — не випадкова річ. Це — реакція на падіння підтримки влади, ослаблення довіри, протестні настрої і небажання громадян голосувати за партію влади, а в майбутньому, на наступних виборах — за Путіна. Така реакція загострила параною Путіна про те, що йде змова проти Росії, «синдром Помаранчевої революції», який — ви чудово розумієте — маніпуляція ззовні. Ця параноя й обертається широкою кампанією боротьби з громадянським суспільством. У цьому сенсі ми потрапили під роздачу. Ми — дослідницька організація, а не гуманітарна або правозахисна організація. В цілому в цій кампанії проявилась абсолютно визначена репресивна політика влади.

 

Чи відчуваєте ви якусь підтримку серед російського суспільства?

— Про самі перевірки мало хто знає. Інформація про них надходить дуже слабо. А головний канал інформації в суспільстві — звісно, телебачення. Там практично немає інформації або вона настільки тенденційна чи ворожа щодо громадського сектора, що викликає абсолютно негативні ефекти. Ми заміряли це, і справді в суспільстві посилюється підтримка такої репресивної політики, оскільки НКО подаються саме як «іноземні агенти», які діють на користь іноземних держав.

 

Що ви збираєтесь робити далі?

— Дуже важко зараз сказати, що буде. Ми спробуємо продовжити роботу з великим ризиком, що за цим будуть якісь санкції. Порядок абсолютно зрозумілий — надійде розпорядження реєструватися як «іноземним агентам». А оскільки ми не підемо на це, то далі — штрафи, що накладатимуться на організацію і керівництво. Якщо й це не матиме впливу й очікуваної владою від нас реакції, то буде прийнято судове рішення про ліквідацію організації. Подивимось, що буде...

 

Ігор Самокиш, «День»
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Самокиш, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду