Конфлікт на ТВі: протистояння завершилося, самоаналіз не відбувся

Конфлікт на ТВі: протистояння завершилося, самоаналіз не відбувся

4 Травня 2013
21217
4 Травня 2013
11:38

Конфлікт на ТВі: протистояння завершилося, самоаналіз не відбувся

21217
Екс-журналісти каналу заявили про створення альтернативного проекту у мережі. Експерти вважають, що це реально, але впливовість такого ресурсу – під питанням
Конфлікт на ТВі: протистояння завершилося, самоаналіз не відбувся
Конфлікт на ТВі: протистояння завершилося, самоаналіз не відбувся
Після того, як 31 журналіст каналу ТВі, заявив про своє звільнення (заяву колективу можна прочитати тут), конфлікт на каналі формально завершився. Але лише формально. Наскільки правомірно Олександр Альтман став новин інвестором каналу, а Артем Шевченко – його новим генеральним директором, так і не з’ясовано. Вчора, 29 квітня, Єгор Чечеринда, заявив, що ТВі поновлює інформаційне мовлення, а нове керівництво приділятиме більше уваги саме цьому аспекту роботи каналу, тобто з’являться нові випуски новин, збільшиться штат і так далі. Але хто відтепер працюватиме на каналі після звільнення попереднього колективу – поки не зрозуміло. І чи буде теперішній канал тим ТВі, що здобув прихильність глядачів?

Зрештою, «День» писав, що випадок з ТВі може стати початком глибокого самоаналізу, що назріла серйозна розмова, інакше, як зазначила Лариса Івшина, вислів «найтемніше місце під ліхтарем» ще довго залишатиметься актуальним для медіа (читайте матеріал «Дефолт української журналістики» від 26 квітня 2013 року). Утім, ця розмова поки не розпочалася. Цілком імовірно, що після вихідних суспільна увага вже буде зайнята чимось іншим, і болючі запитання залишаться без відповіді. А суспільство – без каналу, який, попри всі проблеми, був платформою, з якої транслювалася альтернативна інформація.

Після звільнення в ефірі «Свободи слова» на ICTV Мустафа Найєм заявив, що колишні журналісти ТВі створюватимуть альтернативний проект. «Цей проект буде дійсно прозорим, тому що там не буде олігархів, це буде Інтернет-проект, в якому ми будемо самі робити свою роботу», - цитує Найєма «Українська правда». Треба сказати, що після заяви журналіста щодо створення нового проекту у соціальній мережі Фейсбук частина користувачів заявила про свою готовність підтримати цю ініціативу. «Моя родина готова донувати 800 гривень щомісяця в телеканал, який створять екс-журналісти ТВі», - написав на своїй сторінці у ФБ голова правління Центру Протидії Корупції Віталій Шабунін.

«День» зателефонував відомому соціологу, директору фонду «Демократичні ініціативи» Ірині Бекешкіній і поцікавився, чи вважає вона реальним створення незалежного телебачення у мережі, в тому числі і на кошти глядачів?

— Дивлячись якого масштабу. Загалом це реально. Але питання полягає у тому, наскільки впливовим буде таке телебачення. Швидше за все це буде «домашнє ТБ», і воно – про що не слід забувати – не зможе працевлаштувати тридцять одного журналіста.
 
— У перші дні обговорення конфлікту у мережі суспільні настрої різко розділилися. Люди, так би мовити, пішли за своїми героями. Про що це свідчить, на вашу думку?
— Я б не говорила про суспільні настрої. Аудиторія, яка активно слідкувала за подіями навколо каналу, досить невелика. Обговорення конфлікту в основному відбувалося в інтернеті. А інтернет-спільнота знову ж таки невелика. Утім, контент-аналіз дискусії, яка розгорнулася у Фейсбуці, показав, що підтримка все ж була на боці журналістів.

— Як ви оцінюєте прийняте журналістами рішення звільнитися з ТВі? Чи був інший вихід із конфліктної ситуації?
— Звичайно, інший вихід був би, якби інша сторона конфлікту поводилася інакше. Натомість люди, які прийшли до керівництва каналу, не були готові виконати жодну із цілком справедливих вимог журналістів. Вони були готові лише прийняти капітуляцію колективу. Тому перед журналістами постала дилема: залишитися працювати з перебитим хребтом чи піти цілим. А принижений журналіст – це непрофесійний журналіст.

— У газеті «День» ми писали, що конфлікт на ТВі – це не просто бізнес-суперечка, а результат глибших процесів у медійному середовищі України. Ситуація на каналі відкрила глибокий нарив української журналістики. Яка ваша думка з цього приводу?
— Це так. Одна з основних вимог демократичних медіа – це розкриття їх власників. У західному світі це абсолютно нормальна практика. Ситуація навколо ТВі ще раз засвідчила, що вкрай необхідно створити реєстр медіа-власників. Тому що рейдерство у нас стало буденною справою. І немає жодної гарантії, що завтра такого не трапиться з будь-яким іншим ЗМІ.
 

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21217
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вже сталося!
4003 дн. тому
Суспільне громадське інтернет- телебачення вже створюється! Вже було перше засідання. Спільнота і обговорення - на ФБ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду