«Контри» програмування

26 Грудня 2006
5595
26 Грудня 2006
12:35

«Контри» програмування

5595
Нинішня новорічна лінійка мало чим відрізняється від того, що «було, було, було». Адже кращого не придумають. Хіба що в одних більше розпухли бюджети, решта, як і раніше, по ліжку простягають ніжки.
«Контри» програмування

Будь-який майбутній новорічний телепроект (про деякі з них і піде мова в цьому «ревю»), безумовно, зблідне від скромності поряд з деякими нашими щотижневими або щоденними «шоу». Наприклад, із тією самою «Свободою слова». Там — і гумор різнобарвний (частіше — чорний), і старі пісні від головних в істеричному виконанні. Втім, у кожного жанру свої закони. У кожного «ящика» — свої очі. А в кожного з центрових каналів одна й та сама поп- і топ-артилерія, покликана перевербувати рекламодавця на свій бік у новорічну ніч. І в цьому питанні ми вже точно наздогнали «старшого брата». Очікувана велика бійка за новорічний рейтинг між «1+1» і «Інтером» — криве дзеркало ідентичної контрпрограмної сутички між «Першим» та «Россией». Продукція що в них, що у нас — аналогічна, методи боротьби — ідентичні. Але ставки, як і раніше, високі.

Нинішня новорічна лінійка мало чим відрізняється від того, що «було, було, було». Адже кращого не придумають. Хіба що в одних більше розпухли бюджети, решта, як і раніше, по ліжку простягають ніжки. Проте тут ще до новорічного столу підоспів і кадровий «маскарад». На деяких кнопках (на НТН, на «Інтері») одні пішли, других «пішли», а треті пакують валізи.

 

Після карнавальної ночі кадри «Інтеру» полетять у космос. Цей канал традиційно вважається заводієм у святкових застіллях. З року в рік святкові рейтинги були на їхній вулиці (подивимося, як вибудуються цифри через тиждень). Не в останню чергу завдяки креативному завзяттю старої бригади, виникали і новомодні мюзикли, і традиційні «вогники». І таке інше в цьому дусі.

У середині 2006-го вже нова група (творців і фінансистів) біля вівтаря заприсяглася не осоромити честь мундира, а зробити, як вони тепер усі кажуть, «якісний продукт». І пішло-поїхало.

Вирішили пригадати «Карнавальну ніч» — старий фільм Е.Рязанова, якому півстоліття. Спочатку, якщо не помиляюся, дійство планувалося як римейк старої картини із дзеркально прописаним сюжетом. Нині ж у прес-релізах суворо-пресуворо попередили: «Проект у жодному разі не є римейком прославленої стрічки, це просто «Новорічний вогник», оскільки на каналі надто люблять першоджерело, щоб змагатися з його творцями».

Однак я припускаю таке... Можливо, виникли проблеми з авторськими правами? А права (на першоджерело) належать іншим. Дізнавшись, що в Києві знімається нова «Карнавальна ніч», московські метри і «кілометри» (Е.Рязанов і К.Ернст) відразу запустили ще одну «Ніч» схожого змісту. Аналогічна колізія; Гурченко там і тут співає про «Пять минут»... Лише головні обличчя в обох сюжетах, звісно, різняться. У Києві — Тіна Кароль (як Лєночка Крилова) і Юрій Гальцев (як Огурцов, хоча у нас він, здається, Помідоров). У Москві — Олена Бабенко і Сергій Маковецький.

Нашу «Карнавальну» відзняли на кіностудії Довженка. У проект залучили навіть небезкоштовну А.Пугачову (разом із рожевою канапою). А режисерувати фільм-концерт доручили пітерському О. Ігудіну. У київській «Ночі» вітчизняні креативники вирішили обіграти якісь організаційні недолугості вітчизняного ТБ. І як накаркали...

Тому що вже ні для кого не таємниця: на «Інтері» очікується чергова кадрова революція. Генпродюсер Л.Мазор, кажуть, поки що в Москві. Але на його місце «телезнавці» раз у раз «призначають» Г.Безлюдну з «К1». Хоча з коментарями поки ніхто не поспішає, і це зрозуміло.

Як на мій неполітичний погляд, однією з можливих причин усіх цих «інтер»-рокіровок могли стати не дуже райдужні останні рейтингові показники. Саме в той момент, коли у конкурентів із «плюсів» дрижав паркет під Писанкою (на «Танцях із зірками»), «Інтер» і одержав як для себе лиху «долю» і скромну «десятку» (рейтингу). Можливо, пана Хорошковського це і розгнівало. (Втім, не наполягаю на цій версії.)

«Карнавальна ніч» на «Інтері» розпочнеться 31 грудня о 22.45, а продовжиться рівно опівночі відразу після привітання президента. У програмі обіцяно кілька цікавих дуетів (наприклад, Руслана — Варвара) і один дивний квартет (Ф.Кіркоров заспіває з артистками другого ешелону).

А вже 1 січня канал представить прем’єрний мюзикл «Зоряні канікули». Режисер — С.Горов. Новий сюжет разом із Горовим створював А.Фрідлянд. Правда, після ознайомлення із синопсисом у мене виникло щире побажання пану Фрідлянду: краще все-таки творити для гламурної тусовки… Вже надто «мудрий» його літературний візерунок: тато, мама, Гоша, Маша полагодили дачний телевізор; потім зателефонували до галактики; потім усією сім’єю полетіли в космос на «Євробачення» (у цьому разі — «Космобачення»); пізніше на Тіну Кароль (донька) напав Ф.Кіркоров (інопланетний лиходій); а в цей час на екрані виникає С.Ротару (галактична Діва-дивна)…

Не знаю, може це уже вікове, але чомусь страшенно хочеться, щоб якось полетівши, усі вони вже ніколи не повернулися назад на землю — зі свого «космосу».

 

Самі вдома на «1+1» — і знову танцюють. «Плюси» до останнього тягли з ідеєю розважальної ночі. Потім вирішили: ні красти, ні купувати не треба. Ось воно добро — поруч, під ногами. Бери і танцюй до ранку, до знемоги. Тому на студії Довженка у тому самому павільйоні зібрали тих самих персонажів, що і в «Танцях із зірками» (із Г.Чапкісом включно). Додали в нове шоу свіжих дотепів від «95-го кварталу», розбавили дійство кришталевими фужерами і відповідною до них кількістю співучих персонажів... І нібито навіть за невеликі гроші (десь утричі дешевше, ніж «Ніч» на «Інтері») картинка вийшла ефектна. Режисерував пісні-танці М.Паперник (він у нас уже нижче «статусом», ніж Е.Рязанов, тепер і не сприймається, оскільки, бачте, новорічна спеціалізація), а виробничо-продюсерську функцію виконала компанія В.Ряшина, яка давно прогнозувала «великі кадрові пертурбації на українському ТБ». Помилився на місяць. Якщо кому потрібні чергові прогнози — до нього (як до Ванги).

Свідомо не перелічую зірок-учасників «Новорічних танців» (ефір 31.12 о 23.15) — ті самі на манежі. Але, крім наших хронічних рекордсменів з новорічного мелькання (В.Сердючка, С.Ротару, «ВІА Гра»), рекорд нав’язливості вперше може поставити Тіна Кароль (треба було б дівчині зупинитися)...

Новорічне кіно «плюси» теж видають свіже. Режисер Ітигілов (молодший) нещодавно закінчив картину «Давай пограємо» (у деяких телепро-грамах чомусь написали «Зіграємо», хоча, гадаю, це той самий фільм). Тема навіяна «Самим удома» — не важливо яким за ліком. Українського хлопчика Мишка вирішив викрасти негідник і одержати за нього викуп, але дитина — маху не дає: він улаштовує своїм кривдникам «вирвані роки» (у головних ролях Мишко Федоровський і Стас Дужников).

Ну, а в Різдво, 7 січня, «1+1» пропонує ще одну святкову кіноісторію — «Дивне Різдво». Режисер — багатоверстатний М.Паперник; у головних ролях — Б.Брильська, Б.Ступка, О.Сумська, Л.Ахеджакова, В.Горянський. Ця стрічка — сучасний переспів колись популярної п’єси Дж. Патріка «Дивна місіс Севідж». Театрали зі стажем пам’ятають, що у спектаклі Театра Моссовета у цій самій п’єсі в різний час грали актриси видатні — Ф.Раневська, Л.Орлова, В.Марецька. Барбара Брильська не з числа великих, але із сонму улюблених. Пожертвувавши дачним відпочинком під Варшавою, майже місяць вона провела у Ворзелі: мужньо вчила роль російською; нарікала, що не вивчить цей текст ніколи в житті; жила в затишному комфортабельному номері з вікном на флору; годувала бездомну фауну в районі своєї тимчасової оселі. Якщо двома словами про сюжет, то це історія похилого віку мільйонерки, котру хочуть обі-красти нахабні родичі, а вона ховає свої багатства у... Втім, негоже розкривати всі новорічні таємниці.

І ще одна очевидна рейтингова бомба від «плюсів» на Різдво — «Пісня року», найстарший музичний проект, який відсвяткував 35-річчя. Цю надреактивну «зброю» канал придбав через компанію композитора І.Крутого «Арс». Пан Крутий, дуже близький до Р.Ахметова, але нині дуже далекий від найбільшого телебоса К.Ернста, як відомо, «незбагненною ціною і своєю мрією» зберіг життя легендарній передачі: навіть після затяжних конфліктів із «Первым» каналом, навіть після транзиту на НТВ. Нині у пісенного фестивалю престижна прописка на «России» і на «1+1». А після зйомок у «Олімпійському» — медійна хвиля не стихає майже місяць: скандали, з’ясування стосунків, «вигнання» зі сцени давньої ведучої А.Вовк. Тобто саме світський смак для розслабленого новорічним меню обивателя.

 

ICTV: Леся і Рома переїдуть Діда Мороза вантажівкою. Олександр Богуцький вирішив не морочитися дорогими імпортними розвагами (як торік), а повеселитися в колі «своїх»... Тепер уже, вважай, фірмових осіб каналу — Лесі і Роми (актори І.Вітовська і Д.Лаленков). На Осокорках (і не лише там) про неї відзняли спеціальний новорічний фільм. Герої зустрічають Новий рік... Та й чим ще займатися 31 грудня о 21.30 — напередодні виступу Ющенка? Поруч — гості, актори київських театрів: В.Задніпровський, О.Вертинський, Т.Яценко. Наскільки зміг осмислити попередні релізи, наші герої, котрі доросли до «повного метра», самовиражатимуться у якихось нестандартних ситуаціях, «якщо випадково переїхали Діда Мороза вантажівкою; якщо спиляли ялинку в лісі і піймалися...»

Програмна гордість ICTV — «Шрек» із новим українським дубляжем від віртуоза перекладів Олекси Негребецького (ефір 1 січня о 16.30). А в передріздвяний тиждень — усі серії «Дітей шпигунів» і мультиплікаційні пригоди Астерікса й Обелікса. Чомусь саме в різдвяний вечір глядачам пропонують шоу від майстрів скальпеля і невидимої нитки — програму «Фабрика краси Made in Ukraine». Це фінальний акорд першого телесезону, до якого, на щастя, дожили всі учасники.

 

НТН: нове — це незабутнє старе. Таке визначення має стати девізом святкового ефіру на каналі. Оскільки вже з 31 грудня запускають ретро-шедеври — «Покровські ворота», «Карнавальну ніч» (оригінал Рязанова 1956 року). І ще твердять, що тільки на НТН і дуже ексклюзивно — «Іронія долі, або З легким паром!». Мовляв, більше ніде її і не побачать бідолашні українські телеглядачі. Напевно, вони взагалі її ніколи не бачили і від цього дуже потерпають (до речі, ефір цього самого фільму на «Первом. Всемирная сеть» — лише на день раніше, 30 грудня).

Якщо старе (у вигляді кіно) на НТН у пошані, то з новим (у вигляді творчих кадрів) якась невизначеність. Канал останнім часом вочевидь «не знайшов порозуміння» ні з генпродюсером О.Семеновим, ні з шефом інформслужби Н.Катеринчук — персонами креативними. При тому, що останнім часом НТН набирав динаміки, почав виробляти власний продукт, за рейтингами обійшов «П’ятий» (і за рекламою, кажуть, збільшилися обороти). Тепер, зважаючи на все, «заморозки» очікують проекти «Наші», «Красуні». Позиція Е.Прутніка з приводу кадрових перестановок невідома, та й сам він ще у вересні заявив, що продав пакет акцій Інвестиційному фонду. Але чи будуть інвестиції творчі?

 

На «Україні» — російські веселощі. Інший, як кажуть, «донецький канал», робить ставку виключно на кремлівську ялинку. Потанцюють навколо неї, починаючи з 30 грудня, коли запустять кремлівський концерт «Нові пісні про головне», а потім документальний фільм «Кремлівські дружини». А 31-го (із 17.30) — торішній білякремлівський «Голубой огонек на Шаболовке». Правда, о 22.00 почнеться і прем’єрний російський «Огонек». Триватиме він до третьої години ночі (ведучі шоу — А.Пугачова і К.Орбакайте, Нові російські бабки, О.Федорова і С.Дроботенко). Із «несподіваних» дуетів, на які поки ще спроможні майстри масової пісні: Заворотнюк—Басков, Моїсеєнко—Пономаренко (гумористи), Корольова—Павліашвілі тощо. Буде й одна українська прима — С.Ротару, звісно.

 

Перший Національний: розгуляй перед «Ерою». Отут надто не розженешся з популяризацією новорічних теледосягнень. Святкову ніч «Першого» «відкусить» «Ера» — і покаже «Модну країну». Трохи пізніше вже на своїй території на «Першому» закрутиться Віденський бал у Національній опері (після — фігурне катання, дуже модне в сезоні). Зважаючи на все, В.Докаленко придбав і один дуже загадковий проект за назвою «Новорічний розгуляй» (обліковий склад учасників передбачуваний, правда, без перших поп-осіб), навколо якого постійно підкилимові пристрасті. Тому що з організаторами цього проекту (і деяких аналогічних шоу) збиралися позиватися і Малінін, і Повалій, і дехто ще. Але що стосується судів, то це не для новорічної ночі.

 

А в цей час...

Святкова ніч на інших телеканалах — це... СТБ: гумористична дискотека (починаючи з опівночі). «Новий» канал: програма «Сенсація! Новий рік!» «Тоніс»: художній фільм «Закохане серце» про плутанину серед чоловіків і коханців. «П’ятий канал»: документальний фільм «Наша ера. Рік 2006» (майже як у радянський час перед курантами — «По країні рад»). УТР: новорічний вогник на Буковині. «ТЕТ»: новорічна ніч із сімома VJ. «Enter-фільм»: кіноконцерт і художній фільм «Тарас Бульба»

Олег Вергеліс, "Дзеркало тижня"

На фото - Софія Ротару на зйомках "Карнавальної Ночі" ("Інтер")

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Дзеркало тижня"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5595
Читайте також
11.01.2008 11:45
Маша Томак, Ірина Кононенко, Олена Яхно, Михайло Василевський, «День»
6 004
10.01.2008 08:49
Media Resources Management
для «Детектор медіа»
13 297
10.01.2008 07:15
Оксана Старенькая, для «Детектор медіа»
8 794
09.01.2008 09:59
Маша Томак, «День»
12 550
05.01.2008 08:21
Костя Гнатенко
для «Детектор медіа»
11 045
03.01.2008 13:48
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
13 034
02.01.2008 14:27
Сергей Цыгипа
для «Детектор медіа»
19 565
02.01.2008 13:57
Николай Рашеев
для «Детектор медіа»
6 051
01.01.2008 12:12
Евгений Магда, для «Главреда»
13 711
31.12.2007 09:39
Костя Гнатенко
для «Детектор медіа»
14 021
27.12.2007 09:54
Інна Гончарова
для «Детектор медіа»
15 799
26.12.2007 12:54
Мария Хализева, «КоммерсантЪ-Украина»
6 797
17.12.2007 15:08
Прес-служба НТКУ
30 264
10.12.2007 17:14
Тамила Аблаева, «Экономические известия»
6 260
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду