НМПУ просить МВС та Генпрокуратуру розслідувати напади на журналістів «Таврія ньюс» у Херсоні (ОНОВЛЕНО)

15 Березня 2013
7799
15 Березня 2013
11:53

НМПУ просить МВС та Генпрокуратуру розслідувати напади на журналістів «Таврія ньюс» у Херсоні (ОНОВЛЕНО)

7799
НМПУ просить МВС та Генпрокуратуру розслідувати напади на журналістів «Таврія ньюс» у Херсоні (ОНОВЛЕНО)

Незалежна медіа-профспілка України  (НМПУ) вимагає від МВС та Генеральної прокуратури України ретельного розслідування  нападів та перешкоджання професійній журналістській діяльності журналістам інформаційного агентства «Таврія ньюс» Валерію Миронюку та Олександру Тарасову з боку невідомих осіб. Про це повідомляє прес-служба профспілки.

 

13 березня під час зйомки у Херсоні виселення із квартири багатодітної родини Сорокіних на журналістів  напали невідомі.

 

«Молоді хлопці спортивної статури, які приїхали разом із власником спірної квартири Сергієм Сотниковим, шляхом штовхання, затуляння та хапання за камеру і руки намагалися перешкодити оператору Валерію Миронюку знімати. Фізичного нападу зазнав і член медіа-профспілки, журналіст і юрист Олександр Тарасов, якого один із бійців за допомогою захвата за шию повалив на сходи та почав бити. Раніше, ті ж самі «найманці» пана Сотникова, у присутності співробітників міліції блокували рух журналістів, не даючи їм можливості виконувати свої професійні обов'язки», - повідомляє НМПУ.

 

Учасникам подій вдалось відзняти відео інциденту.

 

 

 За інформацією профспілки, присутні на місці співробітники патрульно-постової служби міліції та співробітники Комсомольського відділу міліції УМВС України в Херсонській області,  не вчиняли жодних дій,  щоб зупинити  злочин.

 

«Всі вимоги припинити беззаконня, міліціонери супроводжували коментарем: «Ви з чимось не згодні? Пишіть заяву, будемо розбиратись...» -  це  є  порушенням  ст.ст.1-5 ЗУ «Про міліцію», які визначають, що завданням міліції є не лише розкриття злочинів, а й їх попередження та припинення, захист прав та інтересів громадян», - пише НМПУ.

 

За заявою журналістів Валерія Миронюка та Олександра Тарасова, Комсомольський відділ міліції УМВС України в Херсонській області порушив кримінальну справу. Слідство вестиме слідчий  Дарія  Зубко.

 

НМПУ звертає увагу, що це не перший випадок нападу на журналістів ІА «Таврія ньюс» Олександра Тарасова та Валерія Миронюка у зв'язку з їх професійною діяльністю. У червні 2012 року, під час зйомок виступу голови Антонівської селищної ради Ігоря Семенчева (нині одного із претендентів на посаду Херсонського міського голови) стосовно будівництва у природоохоронній зоні річкового терміналу, на журналістів напали невідомі особи. Вони  намагалися зашкодити зйомці посадовця. Попри звернення профспілки до Генеральної прокуратури України,  цей випадок залишився не розслідуваним. Винні особи до відповідальності не притягнуті.

 

Пізніше, невідомі особи, у присутності співробітників міліції, перешкоджали Валерію Миронюку знімати  незаконне виселення із будинку родини Ізотових. Тоді за допомогою «братків»  і за  сприяння співробітників міліції із будинку були незаконно виселенні малолітні особи.  Особи винні у перешкоджанні журналістської діяльності не встановлення, законного покарання не понесли.

 

Комітет НМПУ просить вважати цю заяву публічним повідомленням про злочини, та вимагає від Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокуратури України проведення об'єктивного та неупередженого слідства, внаслідок якого всі особи винні у нападі на журналістів, та які перешкоджали професійній журналістській діяльності були притягнуті до відповідальності за ст.171 КК України.

 

Міліція з'ясовує обставини викладені в заяві журналіста щодо його побиття, йдеться у повідомленні УМВС України в Херсонській області. Дані відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 296 «Хуліганство», ст. 125 «Умисне легке тілесне ушкодження» та ст. 356 «Самоправство» Кримінального кодексу України. На даний час проводиться досудове розслідування. Наразі слідчий виніс постанову про проведення судово-медичної експертизи.

 

У повідомленні також викладається погляд на конфлікт з боку правоохоронців: «До чергової частини Комсомольського районного відділу міліції, що на Херсонщині, 13 березня о 08.30 годині звернулись жителі Шуменського мікрорайону. Заявники повідомили, що невідомі люди намагаються проникнути до їх квартири. На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група. Співробітники міліції, опитавши громадян та учасників конфлікту з'ясували, що в помешкання намагається потрапити чоловік, який за документами є власником, однак, йому перешкоджають зайти до квартири особи, які там мешкають. Працівники райвідділу провели роз'яснювальну роботу з учасниками подій та запропонували з'ясувати цивільно-правові відносини у суді.

 

На місці події до слідчого звернулися двоє громадян, які представилися журналістом та оператором одного з приватних інтернет-видань. Журналіст повідомив про спричинення йому тілесних ушкоджень під час цього конфлікту невідомими особами».

 

«Встановлено, що у присутності працівників міліції тілесні ушкодження нікому не спричинялися. На місці події працівники міліції діяли в межах своїх повноважень згідно з чинним законодавством України», - наголошує УМВС.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7799
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду