Героєм першого випуску «Історичної правди» на ZIKу стане Юрій Шухевич

6 Березня 2013
5889
6 Березня 2013
19:59

Героєм першого випуску «Історичної правди» на ZIKу стане Юрій Шухевич

5889
Автор програми Вахтанг Кіпіані вірить, що в Україні є й інші канали, готові вкладати в історичні проекти
Героєм першого випуску «Історичної правди» на ZIKу стане Юрій Шухевич

Героєм першого випуску програми «Історична правда», який вийде на львівському телеканалі ZIK 12 березня о 22.00, стане син головнокомандувача Української повстанської армії Юрій Шухевич. Як уже повідомляла «Детектор медіа», програма стане телеверсією очолюваного Вахтангом Кіпіані онлайн-проекту «Історична правда» й виходитиме щовівторка.

 

Хронометраж випуску становитиме одну годину. Структура програми, жанр якої її автор визначає як тележурнал, залежатиме від тематики випуску - це може бути одна тема, певний історичний період або мозаїка подій і розмов. Будуть у програмі й сталі рубрики, присвячені історичним книжкам, очевидцям, родинним архівам, голосам людей, яких глядачі ніколи не бачили, а також музична рубрика.

 

Разом із Вахтангом Кіпіані над проектом працюватиме редактор Павло Бук, який раніше був здіяний у політичній програмі «Люстрація», та репортер Ірина Венгер, яка займалась журналістськими розслідуваннями на каналі ZIK.

 

Як розповів журналістам у Львові Вахтанг Кіпіані, ідею проекту він виношував кілька років, і від початку планував видавати паперовий історичний журнал. «Згодом я зрозумів, що патріотичних, "довгих" грошей в Україні немає, й ніхто не буде цього фінансувати. Так постав сайт "Історична правда"», - розповів він.

 

Також була спроба започаткувати історично-документальний телепроект на ТВі, однак керівництво каналу, не відкидаючи ідеї, весь час відкладало її втілення, аж поки воно не стало неможливим. Натомість, від моменту зустрічі з керівництвом каналу ZIK, якому Вахтанг Кіпіані запропонував ідею проекту, до виходу першого випуску минув неповний місяць, наголошує журналіст. За його оцінкою, в Україні є два-три телеканали, потенційно зацікавлені в подібних проектах.

 

У першому випуску «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані говоритиме з Юрієм Шухевичем про останні дні та героїчну смерть його батька - Романа Шухевича, або генерала Тараса Чупринки. Також буде оприлюднено нещодавню офіційну відповідь від Федеральної служби безпеки Росії про те, чи зберігаються в її архівах матеріали про Романа Шухевича.

 

У наступних випусках ітиметься про початок 90-х та початок 2000-х - так звані ключові моменти, або ж розвилки історії: переддень проголошення незалежності України, референдум 1 грудня 1991 року, переділ Чорноморського флоту,  Помаранчеву революцію тощо. «Я припускаю, що частина тем і підходів будуть полемічними. Це нормально, адже ми живемо в досить вільному суспільстві й маємо сприймати інші точки зору», - каже Вахтанг Кіпіані.

 

Нагадаємо, Вахтанг Кіпіані був ведучим інформаційно-аналітичної програми «Підсумки з Вахтангом Кіпіані» на каналі TВi, однак на початку року звільнився через припинення виробництва проекту.

 

Телеканал ZIK можна бачити у вечірньому ефірі львівського 12 телеканалу (ОДТРК), супутникових та кабельних мережах, а також на сайті.

 

Богдан Головко, Школа журналістики УКУ, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5889
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Газетний
4060 дн. тому
Юрій Шухеч старий, уже змордований життям чоловік. Чи варто його вкотре витягувати на екран? Хіба що для ... Думайте...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду