У Полтаві міліція та прокурор перешкоджали журналісту в суді

27 Лютого 2013
6512
27 Лютого 2013
18:55

У Полтаві міліція та прокурор перешкоджали журналісту в суді

6512
У Полтаві міліція та прокурор перешкоджали журналісту в суді

26 лютого журналіст видання «Коло» за дорученням редакції мала відвідати судове засідання в Октябрському районному суді міста Полтави. Там мали обрати міру запобіжного заходу щодо людини, яку підозрюють у викраденні авто, пише «Коло».

 

За інформацією видання, головуюча на засіданні суддя Наталія Сорока спочатку відмовила журналісту в допуску до зали у якості слухача, мотивуючи тим, що засідання закрите. Після зауваження, що судові засідання в Україні є відкритими для усіх громадян, а слухач є до того ж журналістом, суддя дозволила увійти до зали. 5 хвилин, поки тривало засідання, журналіст відкрито проводила його аудіофіксацію (аудіозапис на диктофон).

 

«Коли суд, у складі судді та секретаря, видалився у дорадчу кімнату для ухвалення рішення, прокурор Олександр Попок, який був у залі і представляв держобвинувачення, почав вимагати, щоб журналіст представилась і назвала видання, в якому працює. Після почутої відмови, підійшла слідча слідчого управління МВС України в Полтавській області Алла Пилипенко і почала фотографувати журналіста. Пояснення, навіщо вона це робить, працівник міліції не надала», - пише «Коло».

 

Тоді журналіст вирішила зафіксувати на фото присутніх у залі прокурора і слідчу МВС. «Слідчій Аллі Пилипенко це не сподобалося, і вона до журналіста застосувала фізичну силу: почала вивертати руки, в яких журналіст тримала телефон. Прокурор Олександр Попок при цьому додав: "Якби ви одразу представилися, все було б добре. А давно працюєте? Даремно ви так себе ведете", - сказав він, що прозвучало як погроза», - пише видання.

 

Всі події відбувалися у присутності студента-практиканта, який заходився в кімнаті засідання в той час.

 

Слідча та прокурор наполягали, що за новим КПК журналіст взагалі не мала права бути присутньою в залі під час судового засідання, а аудіозапис робила приховано і незаконно. Аргумент, що в залі суду, хто і що має право робити, вирішує суддя, слідчу та прокурора не переконав.

 

За словами медіаюриста Інституту розвитку регіональної преси, адвоката Людмили Опришко, відповідно до частини 2 статті 27 нового Кримінально-процесуального кодексу України кримінальне провадження в судах усіх інстанцій здійснюється відкрито.

 

«Таким чином, як видно із зазначеної правової норми, за загальним правилом всі питання кримінального провадження, в тому числі і питання про обрання запобіжного заходу, в суді вирішуються у відкритому судовому засіданні, крім винятків, передбачених законом. Лише слідчий суддя має право вирішувати, чи підлягає справа розгляду у відкритому чи у закритому судовому засіданні (а не прокурор і слідчий). В будь-якому разі, якщо слідчий суддя вирішив розглядати справу у відкритому судовому засіданні, будь-яка стороння особа має право бути присутньою в залі судового засідання під час розгляду справи в суді», - пояснила юрист.

 

Крім того, частина 6 статтті 27 КПК України передбачає, що «кожен, хто присутній в залі судового засідання, може вести стенограму, робити нотатки, використовувати портативні аудіозаписуючі пристрої».

 

Відповідно застосування слідчою до журналіста фізичної сили (заламування рук) становить порушення законодавства України і містить ознаки перевищення наданих їй службових повноважень, а також ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, вважає юрист.

 

Редакція «Кола» готує скаргу на ім'я Едуарда Федосова, начальника МВС України в Полтавській області, та Андрія Миронова, прокурора Полтавської області, з проханням оцінити дії своїх підлеглих стосовно журналіста видання та перешкоджання їй здійснювати професійну діяльність.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6512
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
DronB
4074 дн. тому
"Кожен, хто присутній в залі судового засідання, може вести стенограму, робити нотатки, використовувати портативні аудіозаписуючі пристрої." (с) п.6, ч.2, ст 27 КПК України Разом з тим, знаю Сороку Катерину як справедливого неупередженого суддю.
DronC
4074 дн. тому
мені, як учаснику процесу, в цьому суді протизаконно забороняла здійснювати запис на портативний диктофон суддя Сорока Катерина, напевне мама Наташі). цей суд жахливий. підозрюю, що всі такі.
DronB
4074 дн. тому
Я не думаю, що звернення до прокурора Полтавської обл. Андрія Миронова буде мати хоть якийсь сенс, адже журналіста виганяли тому, що намагалися приховати від преси обставини та підстави порушення данної кримінальної справи яка насправді порушена незаконно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду