Правда про прес-конференцію після саміту

26 Лютого 2013
22096
26 Лютого 2013
12:34

Правда про прес-конференцію після саміту

22096
Правда про прес-конференцію після саміту

Що ж відбулося насправді на прес-конференції після саміту? Щоб розібратися в цьому, пропоную розпочати з фактів.

Відповідно до дипломатичного протоколу, формат і порядок ведення прес-конференції визначає приймаюча сторона, в нашому випадку ЄС.

Прес-конференцію у рамках ХVІ Саміту Україна – Європейський Союз, що відбувся вчора у Брюсселі, вів речник Президента Європейської Ради Дірк Де Бейкер. За традицією проведення прес-конференції, сам прес-секретар і визначає, кому надавати слово.


Перед прес-конференцією речник Президента Європейської Ради Дірк Де Бейкер повідомив мене, що надасть можливість українським журналістам поставити два запитання, стільки ж буде питань і від місцевих журналістів, які представляють європейські видання. Після цього я запропонувала українським журналістам самим обрати, хто буде ставити ці два запитання. Вони визначили, що одне запитання ставитиме журналіст телеканалу ICTV – учасник президентського пулу Дарія Оліфер, а друге – журналіст журналу "Кореспондент" Ірина Соломко, яка приїхала в Брюссель у пулі за сприяння Європейської Комісії. Про це я повідомила свого колегу.

Однак пізніше Дірк Де Бейкер повідомив, що прийняте рішення скоротити час прес-конференції, і є можливість поставити лише по одному запитанню: одне від українських журналістів, і одне від європейських. Про це мене повідомив прес-секретар представництва Європейської Комісії в Україні Д.Стулік. Наша розмова відбувалася в присутності журналістів С.Лещенка та І.Соломко. Дарія Оліфер поспілкувалася з Іриною Соломко тет-а-тет.

Речник Президента Європейської Ради уважно вислухав Ірину Соломко. Вона сказала, що у неї два запитання: одне від журналістського пулу (про візовий режим), а друге – від неї. При цьому Соломко відмовилась назвати Дірку Де Бейкеру тему другого запитання. Після розмови він запитав у мене, хто є автором запитання від президентського пулу, і повідомив мені, що самостійно визначатиметься, кому надавати слово, оскільки це його прерогатива. Під час прес-конференції Дірк Де Бейкер надав слово журналістці Дарії Оліфер з українського боку та одному журналісту з боку європейських ЗМІ.


Це були факти. А тепер – коментарі.

Я з великою повагою ставлюся і до українських, і до європейських журналістів, як і до всіх своїх колег-прес-секретарів з різних країн та міжнародних об'єднань. Не є новиною той факт, що між українськими журналістами часто виникають конфлікти, хто ставитиме своє запитання на прес-конференції. За час перебування на посаді прес-секретаря я вже звикла чути різноманітні міфи та скарги про обмеження, обман і таке інше.

Я особисто познайомила Ірину з прес-секретарем Президента Європейської Ради як людину, яка хоче ставити запитання від українських журналістів. Дірк Де Бейкер уважно вислухав її побажання, але надав слово іншим журналістам. Нікого іншого, крім нього, розпоряники мікрофону не слухають, в тому числі і мене. Право надавати слово для запитання – це право прес-секретаря, який веде конференцію в Європейській Раді, а не журналістів. Це – правило, яке працює в багатьох країнах розвинутої демократії.

На прес-конференціях завжди незадоволені ті журналісти, які не отримують слово, і це – нормально. Разом із тим, дивно чути від українських журналістів звинувачення в їх обмеженні безпосередньо у приміщені Європейської Ради під якимись надуманими приводами. Також дивує те, що, на їхню думку, представники європейських ЗМІ не ставили гострих запитань. Європейські журналісти теж були на прес-конференції, і також поставили своє запитання: з приводу політики України щодо Митного Союзу та ЄС.

Конфліктів серед європейських журналістів на прес-конфренції я не помітила (ось – лінк з повним записом прес-конференції: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=93147. Перше запитання – на 16:35 хвилині запису, друге – 22:20).

Очевидно, гостротою питання від місцевої сторони присутні на прес-конференції представники європейських ЗМІ були задоволені. На відміну від деяких українських журналістів, які сьогодні вчать європейців ставити гострі питання, а прес-секретарів євроструктур – вести прес-конференції.

Я не буду давати оцінок заявам наших журналістів про вселенську змову, адже це повна маячня. Але порадила би українським колегам в контексті євроінтеграції України та важливості впровадження європейських цінностей, в тому числі толерантності та взаємоповаги, щонайменше поважати європейські правила та європейських колег.

Інше питання – це сам саміт Україна-ЄС. Він пройшов вдало. Підписані документи. Прозвучали заяви світових лідерів. Україна стоїть за пів кроку до історичного рішення. Може, це мало б стати центром уваги професійних журналістів?
 
Дарка Чепак, прес-секретар Президента України, «Українська правда. Блоги»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22096
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Noser
4048 дн. тому
Вибачаюсь, я не побачив пояснення Соломко на ТК.
Noser
4048 дн. тому
Додайте поснення Соломко на УП
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду