Телеканал «Україна» вважає вимоги про припинення трансляції фільму «1941» тиском на редакційну політику

25 Лютого 2013
7225
25 Лютого 2013
15:16

Телеканал «Україна» вважає вимоги про припинення трансляції фільму «1941» тиском на редакційну політику

7225
Канал зробив офіційну заяву
Телеканал «Україна» вважає вимоги про припинення трансляції фільму «1941» тиском на редакційну політику

Телеканал «Україна» вважає вимоги про припинення трансляції фільму «1941» тиском на редакційну політику. Про це йдеться в офіційній позиції телеканалу «Україна» щодо суспільної дискусії, яка почалася навколо трансляції в ефірі 5-серійного документального проекту «1941». Заяву оприлюднено на сайті телеканалу.

 

За неофіційною інформацією «Детектор медіа», проти демонстрації фільму «1941» протестували минулого тижня представники Компартії України.

 

На думку топ-менеджменту телеканалу, «Україна» не має права обмежувати свого глядача у праві на отримання інформації. Саме це було вирішальним аргументом в ухваленні  рішення про трансляцію в ефірі авторського документального фільму Ігоря Кобрина «1941».

 

«Що стосується вимог припинити трансляцію цього фільму, то телеканал "Україна" заявляє, що розцінює це як тиск на редакційну політику засобу масової інформації, і, у випадку необхідності, залишає за собою право застосувати всі передбачені українським законодавством заходи з захисту своєї ділової репутації», - йдеться в повідомленні каналу.

 

«В будь-якому випадку, ту масштабну суспільну дискусію, яку викликала трансляція фільму "1941" на каналі "Україна", ми розцінюємо, як безумовний успіх. Канал отримує велику кількість відгуків глядачів, одна частина яких не погоджується з фільмом, а інша - безумовно, підтримує. Це означає, що в Україні немає байдужих до цієї теми. В майбутньому ми надамо можливість висловити свої позиції стосовно Великої Вітчизняної війни представникам різних точок зору», - заявляє канал.

 

Нагадаємо, прем'єра п'ятисерійного документального авторського фільму  Ігоря Кобрина «1941» відбулася на телеканалі «Україна» 7 лютого.

 

Як писала «Детектор медіа», авторська документалістика Кобрина на «Україні» взяла вдалі показники.

 

«Детектор медіа» друкує заяву телеканалу «Україна» повністю:

 

ОФІЦІЙНА ПОЗИЦІЯ ТЕЛЕКАНАЛУ «УКРАЇНА»

щодо суспільної дискусії, яка розгорнулася навколо трансляції в ефірі 5-серійного документального проекту «1941»:

 

Зважаючи на те, що трансляція в ефірі телеканалу «Україна» перших серій 5-серійного авторського документального фільму «1941», у якому викладена авторська версія історичних подій, пов’язаних із початком Другої світової та Великої Вітчизняної війн, (фільм створений відомим українським документалістом Ігорем Кобриним, лауреатом Державної премії ім. Т.Г.Шевченка, володарем Гран-прі численних міжнародних та українських кінофестивалів) викликала активну суспільну дискусію, канал «Україна» офіційно заявляє:

 

1. Телеканал «Україна» будує свою діяльність на засадах свободи слова, гласності, плюралізму думок, адже згідно зі ст. 34 Конституції України, кожному гарантується право на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

 

2. Телеканал «Україна» у своїй діяльності спирається на Закон України «Про телебачення і радіомовлення», яким гарантується свобода діяльності телерадіоорганізацій. Зокрема, у ст. 5 цього закону зазначається, що телерадіоорганізація є незалежною у визначенні змісту програм та передач, а втручання органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, громадських чи релігійних об'єднань, їх посадових осіб чи працівників, а також власників у сферу професійної діяльності телерадіоорганізацій не допускається.

 

3. Телеканал «Україна» віддає належну шану визначному подвигу ветеранів Великої Вітчизняної війни, які звільнили українську землю від окупантів. Зокрема, в інформаційних та інших програмах каналу висвітлюються заходи, присвячені пам‘ятним датам Великої Вітчизняної війни, Дню Перемоги, річницям визволення України тощо. В ефірі демонструються десятки стрічок на військову тематику. При цьому телеканал «Україна» надає можливість своїй аудиторії почути різні точки зору на суспільно значимі події.

 

Окремо зазначаємо, що тема війни в сучасній Україні викликає активні дискусії серед науковців та істориків. Нові історичні факти, пов’язані з нею, – неоднозначні. Досить довго – весь період радянської історії – багато фактів замовчувалися або були засекреченими. Саме тому у суспільства особливо загострилася потреба в отриманні нової інформації на цю тему з різних джерел.

 

За часів незалежності України традиційні погляди на історію війни зазнали значних змін. На цю тему написані монографії, захищені наукові праці, написана значна кількість історичної літератури, яка є у вільному доступі для кожного мислячого українського читача. Сучасні версії причин початку Другої світової та Великої Вітчизняної війн широко обговорюються у друкованих і електронних ЗМІ, в тому числі на провідних телеканалах. Аудиторія прагне розібратися, зіставити зі своїми думками та поглядами нові знання, порівняти ці знання з отриманими зі шкільних підручників і зробити власні висновки щодо історичних подій, виробити своє персональне ставлення до історії.

 

Загальнонаціональний телеканал «Україна» вважає, що не має права обмежувати нашого глядача у праві отримувати інформацію. Саме це було вирішальним аргументом при ухваленні рішення щодо трансляції в ефірі авторського документального фільму Ігоря Кобрина «1941».

 

Що стосується вимог припинити трансляцію цього фільму, то телеканал «Україна» заявляє, що розцінює це як тиск на редакційну політику засобу масової інформації, та, у разі необхідності, залишає за собою право вжити усіх передбачених українським законодавством заходів щодо захисту своєї ділової репутації.

 

У будь якому разі, ту масштабну дискусію в суспільстві, яку спричинила трансляція фільму «1941» на каналі «Україна», ми розцінюємо, як безумовний успіх. Канал отримує велику кількість відгуків глядачів, одна частина з яких не погоджується з фільмом, а інша – беззаперечно підтримує. Це означає, що в Україні немає байдужих до цієї теми. Телеканал «Україна» – відкритий майданчик для всіх думок і позицій, що існують у демократичному суспільстві.

 

У майбутньому ми надамо можливість висловити свої позиції щодо Великої Вітчизняної війни представникам різних точок зору.

 

Марина Миргородська,
директор телеканалу «Україна»


Григорій Тичина,
головний виконавчий продюсер телеканалу «Україна»

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7225
Читайте також
11.05.2020 10:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
6 453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду