Сергій Лещенко подав заяву до Євросуду щодо доступу до інформації про продаж землі у Межигір’ї

20 Лютого 2013
6065
20 Лютого 2013
16:35

Сергій Лещенко подав заяву до Євросуду щодо доступу до інформації про продаж землі у Межигір’ї

6065
Сергій Лещенко подав заяву до Євросуду щодо доступу до інформації про продаж землі у Межигір’ї

19 лютого Сергій Лещенко, журналіст і заступник головного редактора інтернет-видання «Українська правда», подав заяву до Європейського суду з прав людини з метою захисту права на доступ до інформації. Про це сьогодні, 20 лютого, розповіла юрист Інституту медіа права (ІМП) Ольга Сушко на прес-конференції «Журналіст Сергій Лещенко звернувся до Євросуду, щоб розкрити таємниці Межигір'я».

 

Європейський суд стане останньою інстанцією, через яку Сергій Лещенко спробує одержати інформацію про купівлю-продаж земельної ділянки у Межигір'ї. Юридичний супровід журналіста в Європейському суді здійснюватиме Фонд захисту права на доступ до інформації. Справу «Лещенко проти України» зареєстрував у Євросуді за довіреністю адвокат Едуард Марков, який працює безпосередньо в Страсбурзі.

 

Нагадаємо, у грудні 2012 року Вищий адміністративний суд України відхилив касаційну скаргу Інституту медіа права у справі журналіста Сергія Лещенка проти Вишгородської районної державної адміністрації, яка відмовилась надати інформацію про те, за якою ціною Віктор Янукович викупив у 2010 році земельну ділянку площею 1,76 га всередині Межигір'я.

 

«За нашою інформацією, це перша справа в Європейському суді по доступу до публічної інформації за новим законом. За старим законом ІМП подавав уже справи», - повідомив директор Інституту медіа права Тарас Шевченко.

 

Заява Сергія Лещенка грунтується на статті 10 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує право вільно отримувати інформацію.

 

«Межигір'я - це тема-табу в Україні. Коли до державної установи надходить запит на цю тему, там трапляється передінфарктний стан у чиновника, що відповідає за доступ до інформації. Вся інформація навколо цієї оборудки засекречена під будь-якими надуманими приводами та всупереч закону, - констатує пан Лещенко. - Наша мета - рано чи пізно правдива інформація по виведенню Межигір'я з державної власності має бути надана. Навіть якщо для цього доведеться судитися у Європейському суді з прав людини».

 

Тарас Шевченко зазначає: «Ми переконані, що зможемо отримати позитивне рішення Європейського суду, оскільки, відповідно до його практики, публічна особа має бути максимально відкритою перед суспільством».

 

Пан Шевченко повідомив, що справа може тривати понад три роки, але ІМП продовжуватиме підтримувати подібні позови, бо вони стратегічно важливі для удосконалення українського законодавства.

 

Думку про важливість справедливих судових рішень у справах з доступу до інформації висловив Роман Романов, директор програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження»: «Практична реалізація Закону України «Про доступ до публічної інформації» - це важливе завдання влади, тест на дієвість реформ і можливість отримати довіру населення. У випадку, коли представники Президента на місцях не сприяють реалізації права на доступ до інформації, - суд має їм у цьому допомогти. Якщо із цим завданням не може впоратися суд український, варто звернутися до Європейського суду з прав людини. Рішення суб'єкта владних повноважень про передачу у власність земельної ділянки, безперечно, має бути доступним».

 

Нагадаємо, «Детектор медіа» повідомляла про інші подані скарги ІМП до Європейського суду з прав людини. Юрист Інститут медіа права Ольга Сушко розповіла, що у березні до Європейського суду буде подана справа щодо порушення права на доступ до «суспільно значимої інформації, що міститься у графічних складових генеральних планів».

 

Катерина Воєвська для «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6065
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду