Малинська райрада хоче підпорядкувати собі газету без згоди трудового колективу

19 Лютого 2013
8354
19 Лютого 2013
12:15

Малинська райрада хоче підпорядкувати собі газету без згоди трудового колективу

8354
Малинська райрада хоче підпорядкувати собі газету без згоди трудового колективу

Редакція  громадсько-політичної газети міста Малина і Малинського району Житомирської області «Малинські новини» заявляє про тиск з боку районної ради. Про це йдеться у їх зверненні.

 

Співзасновниками газети «Малинські новини» є Малинська районна рада і трудовий колектив редакції газети «Малинські новини» (при цьому Малинська райдержадміністрація та Малинська міська рада до числа співзасновників не входять). На думку редакції, це давало можливість виданню подавати актуальні та об'єктивні матеріали і критикувати владу.

 

Однак Малинська районна рада вирішила змінити  статут видання в одноосібному порядку, без згоди і відома іншого співзасновника газети - трудового коллективу редакції. Такі зміни Малинська райрада планує розглянути на сесії 20 лютого 2013 року

 

У проекті рішення ради пропонується  змінити назву «Редакція газети «Малинські новини» на «комунальне підприємство "Редакція газети "Малинські новини" Малинської районної ради» та затвердити новий статут підприємства.

 

«Суть нового статуту - зробити незалежну газету кишеньковим рупором влади, оскільки в ньому йдеться, що всі дії і публікації газета має узгоджувати з районною радою. Таким чином газета буде змушена писати про досягнення влади, а не про те, як дійсно живуть люди у селах, тим часом як місцеві пани продовжують розподіляти в районі нерухомість, мисливські угіддя тощо. Висвітлювати покращення життя вже сьогодні, коли люди на межі виживання, - дуже актуально перед виборами», - йдеться у зверненні видання.

 

Окрім цього за новою редакцією статуту, газета стає повністю залежною фінансово від співзасновника - районної ради, оскільки все майно і основні засоби переходять у відання райради.

 

«І це при тому, що за всі роки існування із державного та з місцевого бюджетів газеті не було виділено жодної копійки, навіть у скрутні часи дев'яностих, коли часопису допомагали благодійними внесками передплатники. Газета госпрозрахункова, не має жодних боргів до фондів і по зарплаті, самодостатнє підприємство, отож інтерес влади до неї зрозумілий. За новим статутом газету мають позбавити усього, чого трудовий колектив за ці роки досяг самостійно: приміщення, комп'ютерного оснащення та всього іншого. Абсолютна економічна залежність - це, по суті, рабство, в таких умовах на демократію годі сподіватись», - наголошує редакція «Малинських новин».

 

У коментарі «Детектор медіа» юрист  Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська зазначила, що  такі наміри райради не є правомірними. Адже, на її думку, співзасновники є рівними у своїх правах, особливо з огляду на те, що наразі не визначені їх частки у виданні.

 

«Більше того, якраз співзасновник-райрада не фінансувала газету. Редакція порахувала, що за останні три роки витрати на видання співзасновника мали складати близько мільйона гривень. Однак ніколи ця допомога не надавалась. Тож у разі наявності двох співзасновників жоден з них не може самостійно приймати рішення, вони можуть діяти лише консенсусом. І звісно, якщо один зі співзасновників проти, то інший не може забрати  собі усе», - сказала вона.  

 

Також пані Котюжинська наголосила на обов'язку райради фінансувати видання.

 

«До речі, це успішний проект і показник роздержавлення.  Адже нам розповідають, що після таких реформ усі комунальні ЗМІ помруть. Але на прикладі "Малинських новин" ми бачимо, що це не так», - додала вона.

 

У випадку, якщо Малинська райрада таки прийме згаданий проект рішення, за словами Тетяни Котюжинської, виданню доведеться оскаржувати свої права у суді, або подати скаргу до прокуратури: «Безумовно, судовий   шлях - це крайнощі, а такі питання мають вирішуватись шляхом переговорів».

 

18 лютого під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів НСЖУ звернулась  до  Генеральнної прокуратури з проханням відреагувати на дії Малинської райради. Пані Котюжинська сподівається, що сьогодні може бути висловлена позиція місцевої прокуратури.

 

З повним текстом проекту нового статуту редакції можно познайомитись тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8354
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду