Марічка Падалко: Варто говорити про катастрофи - щоб убезпечити легковажних

17 Лютого 2013
20363
17 Лютого 2013
12:16

Марічка Падалко: Варто говорити про катастрофи - щоб убезпечити легковажних

20363
«Головна мама» «Плюсів» розповідає, чому не вважає «жовтими» новини «ТСН», і ділиться планами про можливу появу в новій програмі для жінок
Марічка Падалко: Варто говорити про катастрофи - щоб убезпечити легковажних

Ведучій Марічці Падалко дуже пасує статус мами. Вона з ним і вдома - з трьома дітлахами, і на роботі - коли веде «Маріччин кінозал» і «Матусин щоденник». Хоча більшість глядачів знає «головну маму «1+1» як ведучу «Телевізійної служби новин».

 

Переїзд і родинна лінія телепрограм

- Марічко, як вважаєте, чому саме вам запропонували бути «головною мамою» на «Плюсах»?

- Ви вважаєте, що я «головна мама» «Плюсів»?! Насправді не «Плюси» мене обрали мамою, а життя: за 3,5 року я народила трьох дітей. До речі, я не єдина багатодітна мама на каналі. У «ТСН» головний режисер Таня Терещенко - так само мати трьох дітей. І наш випусковий режисер «Сніданку з «1+1» Олена Морозова. Новини нашого каналу мають найжіночніше обличчя, а в команди, яка їх робить, думаю, - найбільше дітей у порівнянні з іншими новиннєвими службами українських телеканалів.

 

З одного боку, мені близькі дитячо-батьківські теми. З іншого - я вже певною мірою стала заручницею свого образу. Тому що глядач сприймає мене як вихователя іграшкової Мавпочки з «Маріччиного кінозалу» і ведучу, яка розповідає у випусках «Матусиного щоденника» у ранковому ефірі про те, як правильно годувати малюка. Тут я згадую російського ведучого Леоніда Якубовича, який не раз розповідав про свої мрії вести не «Поле чудес», а якісь інші проекти. Але глядач його сприймає уже більше двох десятків років лише в одній ролі.

 

Був період, коли мене всі навколо почали сприймати винятково як маму. І я особисто, будучи ведучою, почала себе відчувати тільки мамою, а не повноцінною творчою одиницею. Але потім отямилася. Як кажуть у відомій рекламі: «Ми - жінки, а не посудомийки». Зараз робота дає мені можливість відпочити від того, що відбувається вдома. За ранки на роботі, коли працюю у студії «ТСН», я втомлююся менше, ніж тоді, коли вранці лишаюся вдома. Незважаючи на це, материнство - найкраща, найблагородніша місія. За цю роботу платять не гривнями, не доларами, а любов'ю.

 

- Не виникало бажання робити «Маріччин кінозал» і «Матусин щоденник» по-іншому? Скажімо, перший проект - щоб основою були не мультики, а постановочні епізоди з дітьми. Випуски другого, напевно, можна було б зробити тривалішими.

- У нас з'явився новий продюсер «Маріччиного кінозалу» Юлія Жмакіна, ми збираємося видозмінювати проект. Найближчим часом програма виходитиме в іншому вигляді. Щодо «Матусиного щоденника»... У нас уже не перший місяць планується вихід прямоефірної щоденної програми для жінок. Питання зависло тільки тому, що не мали студії для зйомок. Тепер канал завершує переїзд iз приміщень, орендованих у так званому «олівці» Національної телекомпанії на Мельникова, у новий офіс на Подолі. Після облаштування першої студії для «ТСН. Тижня» і другої - для «Сніданку з «1+1», думаю, може отримати продовження родинна лінія телепрограм. Сподіваюся, рано чи пізно, проект з моєю участю з'явиться.

 

«Здавати себе в оренду» роботі не вийшло

 

- Ви не сприймаєте роботу над проектами для дітей і мам як додаткове навантаження до основного заняття - випусків «ТСН»? Що вважаєте основним, пріоритетним?

- Якщо я чимось займаюсь, то не ділю роботу на головну і другорядну. Від початку вирішується питання: робити чи не робити. Коли мене тільки попросили вести ранковий випуск «ТСН», я задумалася: чи зможу до цього ставитися, як «доросла і досвідчена» ведуча? Що я мала на увазі? Чи зможу я, мати трьох дітей, ставитися до роботи за принципом : не жити роботою, а здавати себе їй в оренду, «ввімкнувши» в собі ведучу, а через кілька годин - «вимкнувши». Не виходить! Ще звечора «залажу» в інтернет, щоб подивитися, що зранку може відбуватися, щоб дати це у новиннєвий випуск. Списуюся з людьми, прошу: «Якщо щось станеться, наберіть мене, щоб ми могли першими дати інформацію»... Ввечері, перед тим як вестиму випуски «ТСН» у «Сніданку», я ще пізніше засинаю, ніж тоді, коли вихідна. Це погано - бо я не висипаюся. Але добре - бо протягом років не втрачаєш здатність жити роботою. Пам'ятаю, як мені, коли я тільки прийшла на канал, Алла Мазур казала: «Екран - як збільшувальне скло. У житті можна не помітити, яка людина, як вона ставиться до роботи, а екран покаже все». Коли ведуча просто читає новини, не вникаючи у суть, - помітно, глядач або бачить це на власні очі, або відчуває підсвідомо.

 

- Як ви особисто сприймаєте наповнення «ТСН»? Чи погоджуєтеся з тими, хто каже, що новини надто «жовті»?

- І погані, і хороші новини, про які ми розповідаємо, - вражаючі. «ТСН» багато хто за це критикує, але будь-який поганий досвід людей - це школа життя для інших глядачів. Скажімо, недавня трагічна історія з депутатом Київради Олександром Пабатом. Можливо, після того як засоби масової інформації розказали про серйозне пошкодження його обличчя петардою, люди нарешті перестануть розважатися вибухонебезпечними пристроями для феєрверків.

 

Кажуть: «ТСН» лякає. Так, я хочу лякати. Розповідаючи про ДТП, в яких гинуть діти, я сподіваюся, що надто безпечні батьки нарешті усвідомлять, що маленьку дитину з перших днів її життя в авто обов'язково треба перевозити на спеціальному кріслі з кріпленнями, а трохи старшу - пристібувати ременем безпеки. Малюк, який їде «на руках» у машині, гине через батьківську недбалість. Останній випадок, який мене вразив: смерть новонародженої дитини, яку везли з пологового будинку. Доля не знає, звідки і куди їде машина. Немає ніяких гарантій, що у щасливий для родини день по дорозі не зустрінеться п'яний водій чи у когось не відмовлять гальма. І в машині, яка їде з пологового будинку, крихітку на руках можна порівняти просто з мішком картоплі: коли відбувається зіткнення або хоча б різке гальмування - летять вони однаково, а дитина гине. Якщо ми у «ТСН» розказуватимемо про кожну подібну історію, можливо, батьки вчасно почнуть думати про безпеку своїх дітей.

 

- Чи стали вже телеглядачами ваші власні діти? Чи знаходите ви як мама для них програми на вітчизняному ТБ?

- Канал, який страшенно полюбили мої діти, - це супутниковий «Малятко-ТБ». Ще донедавна їм найбільше подобалися дитячі пісеньки у виконанні Лесі Горової і віршики Ганни Чубач між мультфільмами - не програмний, а міжпрограмний продукт каналу для малят. Міша одного разу рано встав і питає: «Мамо, ти знаєш таку пісню - «Не спи, моя рідна земля, прокинься, моя Україно!..»?» Кажу: «Так, ми її навіть на Майдані з татом співали. А ти її звідки знаєш?» - «Її співають на «Малятко-ТБ». Ось, думаю, гарне виховання.

 

Зараз мої діти вже трохи підросли, тепер дивляться і «ПлюсПлюс», і «ТЕТ».

 

- Якби вам запропонували роботу на дитячому нішевому каналі медіа-групи «1+1», погодилися б?

- Мені постійно пропонують співпрацювати з «ПлюсПлюс». Але є дві причини, через які я відмовляюся. У мене троє дітей. Вони всі народилися дуже швидко. Материнство взяло мене у свої обійми і не відпускає. Це дуже добре. Але мені затісно тільки у цій темі. Я для себе вирішила, що мій достойний внесок для батьків і дітей - це щотижнева афіша найцікавішого, що відбувається, яку я веду на сайті мого чоловіка «Свідомо». У першу чергу, це, звичайно, негласна підтримка Єгора - мені хочеться зробити для нього щось хороше. Оскільки у мене є і цей шматочок «медіа-материнства», на роботі мені хочеться займатися ще й чимось іншим. Бо у нас, мам, немає ж можливості відпочивати. Наш відпочинок - це зміна діяльності. Я щиро відпочиваю на роботі від того, що є вдома. Вранці приїжджаю на «ТСН» iз зарядом енергії для роботи, а на роботі заря­джаюсь для домашніх справ. Це неймовірне відчуття, коли тебе перед ефіром гримують, перепитують, чи занести у студію склянку води. А вдома: «Мамочко, де мій альбом?», «Мамочко, хочу їсти...» (Смiється).

 

«Молоді дівчата сприймають Єгора, як Дон-Кіхота»

 

- Ви долучалися до пропаганди органічних продуктів. Наскільки участь у пропагандистсько-рекламних акціях продиктована змогою заробити додаткові гроші?

- Я ніколи не погоджуюсь на участь в акціях, суть яких не поділяю. Наприклад, відмовилася брати участь у рекламній кампанії дитячої продукції з коров'ячого молока. Бо не ввважаю, що з восьми чи дев'яти місяців треба його вводити у дитячий раціон. Хоча, напевно, була б промоутером, якому б довіряли. Для мене головне - хто і що, а потім - все інше. Взагалі для мене дуже складним є ведення будь-яких переговорів, тому я їх перекладаю на плечі каналу.

 

- Як вважаєте, чому відомі торгові марки не часто залучають до рекламних акцій українських телеведучих?

- Думаю, це залежить від фінансових можливостей компаній, які просувають товар чи послугу. З іншого боку, не всі канали погоджуються відпускати своїх ведучих зніматися у рекламі, розмірковуючи, чи не зашкодить вона образу ведучого й образу каналу. У цій площині можна казати, що всі ведучі є «майном» каналів.

 

- Чи виникають у вашій медійній родині суперечки чи конфліктні ситуації через роботу? Вам ніколи не заважала у вашій кар'єрі активна життєва позиція чоловіка - Єгора Соболєва?

- Молоді дівчата сприймають Єгора, як Дон-Кіхота, а досвідченіші знайомі інколи жартують: «Чули, Соболєв збирається ночувати у Київраді. Добре, що тобі завтра не на роботу - діти будуть доглянуті». Подобається чи не подобається активна громадянська позиція Єгора моєму керівництву? Це питання ми ніколи не обговорювали. Як позначається така активність на моїй роботі? Я не хочу, щоб мене підозрювали у політичних симпатіях до справ, якими займається мій чоловік. Коли я працюю над випуском новин, у якому говоритимуть про подію, до якої долучився рух «Свідомо», я прошу: «Не беріть у Єгора коментар». Останніх кілька років, коли мова заходить про цензуру в ЗМІ, колеги ще жартують: «Тобі ж чоловік не дозволяє казати неправду».

 

ДОСЬЄ «УМ»

Марічка Падалко, 36 років

Народилася у Києві.

1998 р. - закінчила Київський державний лінгвістичний університет за спеціальністю англійська та німецька мови.

За програмою обміну уряду США (Freedom Support Act) студенткою вчилася на журфаці Університету штату Флорида. Там у місцевій газеті отримала перший журналістський досвід.

1999 р. - стажувалася у Лондоні в Українській службі Бі-Бі-Сі.

2000 р. - уперше вийшла в ефір у програмі «Світ спорту» (УТ-1).

Працювала на ТРК «Ера».

З 2002 р. - на каналі «1+1». Була ведучою новин «Проспорт», «Сніданку+», «Сніданку з «1+1». З 2006 року - ведуча ТСН. Також веде «Маріччин кінозал» і «Матусин щоденник».

Одружена з журналістом Єгором Соболєвим.

Мама Міхи (2007 р.н.), Маньки (2008) та Каті (2010).

 

Валентина Самченко, «Україна молода» 

Фото - http://umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20363
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
vtr
4082 дн. тому
Марічка Падалко мала інші стандарти новин, вважала вони мають інформувати і не спотворювати картину світу. А "мама Міхи, Маньки" хоче лякати і не вважає ТСН жовтою .... Як страшно мати дітей, це відбивається на мозку...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду