НЕК вжила заходів щодо безпеки дітей від впливу негативного контенту

14 Лютого 2013
5339
14 Лютого 2013
16:28

НЕК вжила заходів щодо безпеки дітей від впливу негативного контенту

5339
НЕК вжила заходів щодо безпеки дітей від впливу негативного контенту

Представники Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) розповіли, яких заходів вжито задля безпеки дітей від впливу негативної інформації. Про це йдеться на сайті НЕК.

 

Представники Комісії проконтролювали реалізацію та додержання вимог чинного законодавства згідно статті 19 Закону України «Про захист суспільної моралі». З цією метою вони звернулися «до низки міністерств, науково-дослідних установ та громадських організацій щодо надання пропозицій, фахових коментарів, висновків, результатів проведених досліджень, статистичних даних щодо впливу на дітей продукції мобільного контенту, інтернету, комп'ютерних ігор, телепродукції, продукції засобів масової інформації».

 

Відповіді вже надали Національна ради України з питань телебачення і радіомовлення, Український науково-дослідний інститут соціальної і судової психіатрії та наркології, а також Міжнародний інститут глибинної психології.

 

У Нацраді нагадали, що для вдосконалення вітчизняної системи захисту дітей від впливу негативної інформації та врахування різних вікових категорій 8 лютого минулого року рішенням № 187 було створено Міжвідому робочу групу. Вона опікується розробкою та впровадженням національної системи позначок для захисту дітей від інформації, що може шкодити їхньому здоров'ю і розвитку.

 

Основними завданнями Міжвідомчої робочої групи, до складу якої входять і представники НЕК, є контроль якості та відповідності дитячого аудіовізуального продукту, чітке законодавчого регулювання у цій сфері і експертна оцінка, здійснення моніторингу із залученням до цієї роботи громадськості, розробка національного проекту маркування відеопродукції, яке позначатиме негативний контент і вікові обмеження, та впровадження його на всіх телеканалах.

 

Згідно з результатами дослідження Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України щодо уявлення батьків і дітей про ризик перегляду телевізійних програм та фільмопоказу, здійсненого на запит Національної ради, 60% українських батьків підтримують створення нової системи візуальних позначок.

 

Діяльність Міжвідомчої робочої групи підтримується спільним проектом Ради Європи та Європейського Союзу. Як відзначає НЕК, триває співпраця Нацради з Радою Європи, Європейською платформою регуляторних органів (The European Platform of Regulatory Authorities - EPRA), Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Форумом регуляторних органів з питань телерадіомовлення країн Причорноморського регіону. Зокрема, представники організацій вивчають «найкращі європейські практики та підходи регулювання телерадіомовлення, зокрема нових медіа».

 

Український науково-дослідний інститут соціальної і судової психіатрії та наркології повідомив, що науковими співробітниками відділу соціальної та клінічної наркології УНДІ ССПН МОЗ України протягом двох років (з 2010 по 2012) проводили науково-дослідну роботу. Мета - «розробити систему лікувально-профілактичних заходів щодо надання спеціалізованої медичної допомоги особам із хімічною та нехімічною аддикціями (на моделі алкогольної та ігрової залежності)». За результатами роботи науковці запропонували медико-психологічну і корекційну допомогу особам, схильним до таких форм поведінки, створили систему лікувально-профілактичних заходів щодо надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам із поєднаною алкогольною та ігровою залежністю. Ще представники інституту підготували й впровадили «методичні рекомендації, один методичний посібник, чотири нововведення, інформаційний лист тощо».

 

Міжнародний інститут глибинної психології провів цикл круглих столів «Актуальні проблеми законодавчого забезпечення захисту суспільної моралі. Агресія на телеекрані - потреба чи провокація». До участі у заходах залучили науковців профільних освітніх установ України, представників виконавчої влади, телерадіокомпаній, незалежних експертів.

 

У листопаді минулого року НЕК проаналізувала дані щодо поширення комп'ютерних ігор в інтернеті, а також про їх продаж у Києві. Щодо дотримання законодавства у сфері захисту суспільної моралі при обігу комп'ютерних ігор на території України НЕК відзвітує 20 лютого в рамках круглого столу «Відповідність чинного законодавства України розвитку інформаційних технологій в частині забезпечення прав дітей на безпечний інформаційний інтернет-простір».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5339
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду