«Дорожній контроль» звернувся до Гепрокуратури через вилучення ноутбуку журналіста під час обшуку СБУ

8 Лютого 2013
5511
8 Лютого 2013
12:10

«Дорожній контроль» звернувся до Гепрокуратури через вилучення ноутбуку журналіста під час обшуку СБУ

5511
СБУ шукала в журналіста приховану камеру
«Дорожній контроль» звернувся до Гепрокуратури через вилучення ноутбуку журналіста під час обшуку СБУ

7 лютого інтернет-видання «Дорожній контроль» подало заяву до Генеральної прокуратури України з вимогою відкрити кримінальну провадження щодо співробітників СБУ, які провели обшук квартири журналіста видання Віталія Косенка та вилучили в нього особистий ноутбук. Про це йдеться на сайті.

 

Обшук СБУ проводився на основі ухвали суду. Як ідеться в ухвалі, слідчий відділ Управління Служби безпеки України у Херсонській області проводить досудове розслідування в кримінальному провадженні за основами правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 395 Кримінального кодексу.

 

Досудове слідство встановило, що 13 грудня 2012 року під час засідання Дніпровського районного суду Херсона за позовом громадянина Віталія Фіжделюка до журналіста «Дорожнього контролю» Віталія Косенка про спростування недостовірної інформації, «було використано спеціальний технічний засіб негласного отримання інформації для здійснення прихованої відеозйомки ходу судового засідання». Цей матеріал з'явився на сайті «Дорожнього контролю».

 

Через це слідчий відділ припускає, що журналіст міг використати згаданий засіб для запису відео, тому вважає, що за місцем його проживання можуть знаходитись предмети та носії комп'ютерної інформації, які підтверджують факт вчиненого правопорушення. Саме тому Суворівський районний суд Херсона задовольнив клопотання старшого слідчого відділу УСБ України у Херсонській області майора юстиції пана Віслоуха і надав дозвіл на обшук приміщення Віталія Косенка, а також на вилучення спеціального технічного засобу негласного отримання інформації, а також відеофайлів на носіях комп'ютерної інформації (флеш-пам'ять, жорсткі магнітні диски, переносні жорсткі диски, карти пам'яті для технічних засобів), які можуть підтвердити використання зазначеного пристрою.

 

На думку редакції видання, дії СБУ кваліфікуються за ч.2 ст.171 КК України - переслідування службовою особою журналіста за його діяльність.

 

Як пише «Дорожній контроль», співробітники СБУ шукали пристрій відеозапису - брелок з відеокамерою. «У ході обшуку, ніяких заборонених предметів у квартирі журналіста "Дорожнього контролю" виявлено не було. Тоді, порушуючи законодавство, співробітники СБУ вилучили ноутбук В.Косенка де зберігаються відеоматеріали про незаконну діяльність ДАІ, - наголошує видання/ - Крім цього на вилученому ноутбуці В.Косенко - також відсутні будь-які записи з таких приладів».

 

Із цих міркувань «Дорожній контроль» звернувся до Генеральної прокуратур України: «Згідно з новим КПК, наша заява має бути зареєстрована протягом 24 годин і стосовно співробітників СБУ має розпочатися слідство».

 

Щодо судового засідання, на якому, за інформацією правоохоронців, було використано засіб для прихованого відеозапису, то «Дорожній контроль» заявляє, що запис здійснювався на відеокамеру Sony, звідки була переміщена на особистий ноутбук Віталія Косенка. На відеозапису було зафіксовано, як пан Фежделюк на очах судді навмисне вдарив пана Косенка, через що журналіст упав. Через це судове засідання було зупинено.

 

«Для суспільства, а особливо журналістів - це перший дзвіночок. Тепер будь-якому інспектору ДАІ або чиновнику може просто здатися, що ви використовували не побутову відеокамеру або відеореєстратор, а пристрій негласного отримання інформації (вартістю $ 10) - і щодо вас порушать кримінальну справу. Під цим приводом у журналіста заберуть ноутбук і знищать будь-яку інформацію, яку він готував до публікації», - наголошує «Дорожній  контроль».

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5511
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Oleg
4093 дн. тому
И кстати, миниатюрный видео регистратор тоже ПОПАДАЕТ ПОД СТАТЬЮ Уголовного кодекса 359 ч.1
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду