Нацрада оголосила попередження «Волі-кабель»

6 Лютого 2013
9526
6 Лютого 2013
18:26

Нацрада оголосила попередження «Волі-кабель»

9526
За надання УПП не в повному обсязі, зміну переліку програм без дозволу Нацради і трансляцію неадаптованих каналів
Нацрада оголосила попередження «Волі-кабель»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження найбільшому кабельному оператору України компанії «Воля-кабель». Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 6 лютого за результатами планової перевірки компанії (рік діяльності за 17 ліцензіями).

 

Національна рада визнала відсутність порушень у діяльності «Волі-кабель» за двома ліцензіями - у Сумах і Херсоні. За іншими 15 ліцензіями зафіксовано порушення частини 9 статті 39 і частин 2 і 5 статті 42 закону «Про телебачення і радіомовлення», а саме надання універсальної програмної послуги (УПП) не в повному обсязі, зміна переліку програм без дозволу Нацради і трансляція неадаптованих каналів РЕН ТВ, «НТВ+ Теннис», «НТВ+ Баскетбол», «Наше новое кино», «Русский экстрим» тощо.

 

Наприклад, за словами першого заступника голови Нацради Оксани Головатенко:

- у Полтаві не ретранслюється 8 каналів УПП, без дозволу Нацради ретранслюється 12 каналів, у тому числі 5 неадаптованих;

- у Черкасах без дозволу Нацради ретранслюється 8 каналів;

- у Рівному не ретранслюється 11 каналів УПП, без дозволу Нацради - 7 каналів, у тому числі неадаптовані;

- у Сімферополі без дозволу Нацради ретранслюється 6 каналів, у тому числі 3 неадаптованих;

- у Хмельницькому не ретранслюється 7 каналів УПП, зафіксовано 6 неадаптованих каналів;

- у Севастополі УПП не в повному обсязі, без дозволу Нацради ретранслюється 11 каналів, у тому числі 5 неадаптованих;

- у Вінниці не ретранслюється 11 каналів, є 4 неадаптовані;

- у Харкові не ретранслюються 7 каналів, без дозволу Нацради ретранслюється 12, у тому числі 4 неадаптованих;

- у Запоріжжі не ретранслюється 4 канали УПП, без дозволу Нацради ретранслюється 14, у тому числі 6 неадаптованих;

- у Львові не ретранслюється 7 каналів УПП, без дозволу Нацради ретранслюється 14 каналів, у тому числі 4 неадаптованих, не ретранслюється 12;

- у Донецьку не ретранслюється 1 канал УПП, без дозволу Нацради ретранслюється 61 канал, у тому числі 2 неадаптованих, не ретранслюється 13;

- у Кривому Розі не ретранслюється 10 каналів УПП, ресурс мережі зменшено з 95 до 84 програм;

- у Кіровограді не ретранслюється 11 каналів УПП, без дозволу Нацради ретранслюється 3 і не ретранслюється 13;

- у Краматорську ресурс мережі зменшено із 77 до 62 програм, не ретранслюється 17 каналів;

- у Чернівцях не ретранслюється 7 каналів УПП, ресурс мережі зменшено з 87 до 77 програм.

 

Представник «Волі-кабель» Сергій Єнко наголосив, що на сьогодні всі канали УПП в усіх містах транслюються в повному обсязі, просто абонентам необхідно переналаштувати свої тюнери.

 

Щодо зміни переліку програм без дозволу Нацради пан Єнко зауважив, що «Воля-кабель» має велику кількість угод з правовласниками, і по деяким із них скінчився термін дії, тож компанія не має підстав для продовження ретрансляції і замінила ці канали на інші. Із цього приводу компанія вже звернулася до Нацради з документами на переоформлення ліцензій.

 

Що стосується наявності неадаптованих каналів представник «Волі-кабель» пояснив, що законодавство покладає обов'язок адаптації на дистрибуторів або провайдерів, і «Воля» сама здійснює адаптацію. «Ми щотижня отримуємо від дистрибуторів списки телепрограм, які необхідно відключати, бо вони на території України заборонені, і вимикаємо трансляцію цих програм», - повідомив пан Єнко.

 

Проте Національна рада не погодилася з його доводами з приводу адаптації, підкресливши, що регулятор обрав інший порядок визначення адаптованих каналів, а саме - формування переліку програм, ретрансляція яких на території України не обмежується.

 

Представник «Волі-кабель» просив Нацраду оголосити попередження по кожній ліцензії окремо, оскільки не знає, яким чином компанія зніматиме цю санкцію згодом, якщо вона буде винесена одним рішенням по всіх ліцензіях. Але член Нацради Микола Фартушний наголосив, що попередження оголошується не ліцензіям, а ліцензіату. «Ми навпаки пішли вам назустріч. Краще мати одне попередження, ніж кілька», - додав голова Нацради Володимир Манжосов.

 

«Волю-кабель» зобов'язали протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до законодавства і протягом двох тижнів надіслати до Нацради звіт про усунені порушення.

 

Згодом компанія може подати заяву на скасування санкції «оголошення попередження» шляхом проведення позапланової перевірки, яка підтвердить відсутність порушень.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9526
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду