Академія Української преси випустила підручник «Медіаосвіта та медіаграмотність»

1 Лютого 2013
6221
1 Лютого 2013
15:09

Академія Української преси випустила підручник «Медіаосвіта та медіаграмотність»

6221
Академія Української преси випустила підручник «Медіаосвіта та медіаграмотність»

Академія Української преси (АУП) презентувала підручник «Медіаосвіта та медіаграмотність». Проект реалізовано спільно з партнерами - Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти МОНмолодьспорту України, Інститутом журналістики КНУ ім. Т.Шевченка та Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України. Про це йдеться на сайті АУП.

 

«Медіаосвіта та медіаграмотність» став першим в Україні підручником, розробленим для відповідного курсу у вищих навчальних закладах та в системі післядипломної підготовки вчителів. Авторами підручника стали провідні українські та зарубіжні науковці, які об'єднали найактуальніші світові розробки в підготовці студентів в сфері медіаосвіти, медіаграмотності та медіакультури. Підготовка посібника стала можливою завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження».

 

В рекомендаціях ЮНЕСКО медіаосвіта (навчання теорії та практичним умінням для опанування сучасних мас-медіа) визначена «як частина основних прав громадян на свободу висловлювання і права на інформацію, як один з вагомих інструментів підтримки демократії».

 

В АУП зазначають, що медіаосвіта є одним з усталених і апробованих способів формування попиту на якісний журналістський контент, в медіаграмотність є результатом медіаосвіти і здатністю адекватно сприймати та інтерпретувати медіатексти. На думку авторів підручника, суспільство потребує цих навичок саме тепер, коли спостерігається новий виток сильного політичного та корпоративного контролю над основними медіаресурсами.

 

Вже близько двох десятиліть медіаосвіта впроваджена в сталих демократичних суспільствах і є частиною шкільних програм, окремим предметом або інтегрована в предмети, які передбачають вивчення рідної мови. З початку 2000-х рр. вона існує як частина вищої та середньої освіти в країнах - нових членах ЄС.

 

В Україні з 2010 року розпочато застосування «Концепції впровадження медіаосвіти Україні» (погоджена Постановою Президії Національної академії педагогічних наук України). Головна ідея концепції - сприяння становленню ефективної системи медіаосвіти в Україні з метою забезпечення загальної підготовки дітей та молоді до безпечної та ефективної взаємодії з сучасною медіасистемою. Концепція включає:експериментальний етап (2010-2013), поступове укорінення медіаосвіти та стандартизацію вимог до медіаосвіти (2014 - 2016), подальший розвиток медіаосвіти та завершення масового запровадження (2017-2020).

 

З 2011 року розпочалось викладання медіаосвіти в обласних інститутах післядипломної педагогічної освіти (на основі Начального плану предмету «Медіаосвіта», підготовленого АУП та Інститутом інноваційних технологій та змісту освіти за підтримки Програми ЗМІ МФВ).  Викладання курсу за вибором «Медіакультура» включено у всеукраїнський експеримент із впровадження медіаосвіти в середню загальнообов'язкову шкільну освіту. Наразі створені перші програми, посібники та підручники з медіаосвіти та медіакультури.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6221
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду