У Кривому Розі зносять кіоски преси, незважаючи на протести Комітету свободи слова

21 Січня 2013
9755
21 Січня 2013
15:39

У Кривому Розі зносять кіоски преси, незважаючи на протести Комітету свободи слова

9755
У Кривому Розі зносять кіоски преси, незважаючи на протести Комітету свободи слова

Сьогодні, 21 січня, незважаючи на протести Комітету з питань свободи слова ВР у Кривому Розі за рішенням місцевої влади розпочато демонтаж кіосків преси ТОВ «Преса-М». Про це повідомляє гендиректор ТОВ «Преса-М» Олег Макаренко, якого цитує depo.ua.

 

За інформацією гендиректора, сьогодні в Кривому Розі одночасно до декількох торгових точок «Преси-М» прибула спеціальна техніка. Представник КП «Паркування та реклама», яке за рішенням Криворізького міськвиконкому повинне виконувати роботи з демонтажу, пред'явив кіоскерам припис на знесення кіосків. За інформацією виконавчого директора ТОВ «Преса-М» Світлани Ковалевської, комунальне підприємство не має всіх необхідних документів для демонтажу, але це не стало перешкодою для проведення робіт.

 

Наразі всередині МАФів знаходиться товар, який належить ТОВ «Преса-М», кіоскери відмовилися залишити свої робочі місця. Це викликало тимчасову затримку  демонтажу. Після знесення кіосків, за словами Олега Макаренка, його компанії доведеться заплатити за роботи з демонтажу, а потім платити добові за знаходження торговельних об'єктів на штрафмайданчику.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Комітет свободи слова ВР направив звернення Криворізькому міському голові Дніпропетровської області з пропозицією призупинити знесення кіосків преси, які належать у Кривому Розі ТОВ «Преса-М», що входить до складу видавничого дому «Картель».

 

Підставою для звернення стала Постанова Верховної Ради України «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси» № 901-VI від 16.01.2009 року. Згідно з цим документом встановлено обов'язковий для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування прямий припис - «тимчасово, до схвалення відповідного закону, припинити прийняття рішень та призупинити виконання раніше прийнятих рішень про виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси із займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності, а також про знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації».

 

«Детектор медіа» взяла коментар щодо подій у Кривому Розі у народного депутата Рустама Раупова, голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та інтернету Комітету з питань свободи слова Верховної Ради України.

 

«Комітет надіслав свої листи з приводу незаконності демонтажу кіосків ТОВ «Преса-М» у Кривому Розі до Кабінету міністрів і міському голові Кривого Рогу. У відповідь було отримано листа від секретаря міської ради Сергія Маляренка, у якому наголошувалося на тому, що місцева влада має свою точку зору на ситуацію. Ми запропонували представникам міськради Кривого Рога висловити свої позиції на засіданні Комітету і до цього часу не проводити будь-які активні дії з демонтажу кіосків. Незважаючи на ці домовленості, сьогодні у Кривому Розі все ж таки почали зносити кіоски «Преси-М». Наразі ми намагаємося дізнатись про причини такого рішення місцевої влади», - сказав Рустам Раупов.

 

За словами народного депутата, Комітет наразі хоче нагадати міській владі Кривого Рогу про встановлений Верховною Радою мораторій на знесення кіосків преси і про незаконність демонтажу МАФів ТОВ «Преса-М». Якщо протизаконні дії буде продовжено, то Комітет буде вживати відповідних заходів - зокрема, звертатися за прокурорським реагуванням.

 

«Детектор медіа» також повідомляла, що ВД «Картель», до складу якого входить ТОВ «Преса-М», надіслав відкритого листа щодо незаконного знесення кіосків у Кривому Розі на адресу Президента України Віктора Януковича, прем'єр-міністра Миколи Азарова, генпрокурора Віктора Пшонки, міністра МВС Віталія Захарченка, голови комітету ВР з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, голови Дніпропетровської ОДА Дмитра Колєснікова, міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула з проханням розібратись у ситуації. Наразі «Детектор медіа» очікує коментаря від ВД «Картель». Поки що у юридичній службі компанії повідомили, що обурені початком демонтажу кіосків.

 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9755
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду