Члени Комітету свободи слова хочуть вилучити поняття «негативна інформація» з Цивільного кодексу

15 Січня 2013
5486
15 Січня 2013
12:20

Члени Комітету свободи слова хочуть вилучити поняття «негативна інформація» з Цивільного кодексу

5486
Відповідний законопроект зареєстровано в парламенті
Члени Комітету свободи слова хочуть вилучити поняття «негативна інформація» з Цивільного кодексу

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації пропонують вилучити поняття «негативна інформація» з Цивільного кодексу України.

 

Микола Томенко, Микола Баграєв, Олена Кондратюк, Микола Княжицький та Рустам Раупов зареєстрували у Верховній Раді проект закону № 1257, що передбачає вилучення частини 3 статті 277 із Цивільного кодексу України про те, що «негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного».

 

«Наявність терміну "негативна інформація" створює численні ризики і перешкоди, зокрема, для професійної діяльності представників засобів масової інформації. Так, за поширення будь-якої негативної інформації на журналістів можна подавати до суду, називаючи її недостовірною, і вони змушені витрачати час на доведення протилежного. Це в той час, як законодавство України не містить чіткого визначення негативної інформації і не окреслює фактичних ознак, які вказують на негативність такої інформації», - зауважує один із авторів цього законопроекту, голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

 

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що в Україні створено юридичний нонсенс, коли на підставі негативної інформації встановлюється презумпція недостовірності. Тобто, фактично, будь-яка негативна інформація розглядається судом як недостовірна, якщо поширювач інформації не доведе, що ця негативна інформація відповідає дійсності.

 

«Визнання інформації негативною чи позитивною - це результат оцінки інформації людиною, а не характеристика інформації як такої. Сама по собі інформація є нейтральною, а її "негативність" чи "позитивність" - наслідок людського сприйняття», - зазначають автори законопроекту.

 

Депутати наголошують, що поняття «негативна інформація» не кореспондується з жодною із статей Цивільного кодексу України та Закону України «Про інформацію» та суперечить Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. Тому з метою вдосконалення вітчизняного законодавства та попередження судових помилок пропонують вилучити поняття «негативна інформація» із Цивільного кодексу України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5486
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду