Автора мему «Давай, до свидания» почали судити за екстремізм і державну зраду

11 Січня 2013
6243
11 Січня 2013
14:25

Автора мему «Давай, до свидания» почали судити за екстремізм і державну зраду

6243
Талиському журналісту і правозахиснику Гілалу Мамедову загрожує довічне ув’язнення
Автора мему «Давай, до свидания» почали судити за екстремізм і державну зраду

В Азербайджані розпочався процес у справі правозахисника, редактора газети «Толиші садо» («Голос талиша») Гілала Мамедова, відомого також як герой і автор ролика на Youtube «Ты кто такой? Давай, до свидания!». Його звинувачують у зберіганні наркотиків, державній зраді й екстремізмі. Талиському журналістові загрожує довічний термін, повідомляє Gazeta.ru.

 

Бакинський суд з тяжких злочинів 9 і 10 січня провів попередні засідання у справі головного редактора газети «Толиші садо» і вирішив, що судовий процес буде частково закритим. «У закритому режимі будуть слухатися найважливіші обвинувачення - держзрада та екстремізм», - пояснив адвокат пана Мамедова Халід Багіров.

 

Перше засідання по суті призначено на 23 січня.

 

Сам Гілал Мамедов заперечує звинувачення, які називає сфабрикованими та політично мотивованими. «Мене представили як особу, вина якої у скоєнні злочину вже доведена, заздалегідь визначивши хід слідства і порушивши мою презумпцію невинуватості», - йдеться в заяві пана Мамедова до ЗМІ.

 

У своїх публікаціях Гілал Мамедов виступав за права журналістів та іраномовних талишів, які проживають на півдні Азербайджану, а також за справедливий суд над своїм попередником на посаді редактора «Толиші садо» - Новрузалі Мамедовим, якого у 2007 році засудили до 10 років за обвинуваченням у державній зраді, а в 2009 році він помер у в'язниці.

 

Влітку 2012 року Гілала Мамедова заарештували за обвинуваченням у незаконному зберіганні наркотиків (ст. 234 КК Азербайджану), що передбачає покарання від 3 до 12 років позбавлення волі. У нього вдома слідчі знайшли 30 г героїну, а при ньому виявили 5 г. Причому за день до цього журналіста викрали невідомі.

 

4 липня журналісту пред'явили нові обвинувачення - за статтями про державну зраду (ст. 274 КК Азербайджану) (від 10 років до довічного). Крім того, його запідозрили і в порушенні національної, расової або релігійної ворожнечі з використанням службового становища (ст. 283.2.2 КК Азербайджану) (від трьох до п'яти років позбавлення волі).

 

Ім'я Гілала Мамедова стало широко відомим після оприлюднення 25 січня 2012 року відеоролика «Ты кто такой? Давай, до свидания!» на Youtube. У ньому дві компанії - талишів та азербайджанців-бакинців - виконують на весіллі мейхану, традиційні частівки-змагання. Ролик став популярним мемом.

 

24 грудня слідство у справі Мамедова завершилося, і справу передали до суду. Сторона захисту повідомила, що ще не встигла ознайомитися з матеріалами справи. «Відеоматеріали нам взагалі не надали», - обурений адвокат Халід Багіров. Він вимагав повернути справу в прокуратуру на дорозслідування, оскільки вважає обвинувачення сфабрикованими. Також адвокат попросив про зміну запобіжного заходу для свого підзахисного на домашній арешт.

 

Жодного з численних клопотань захисту Гілала Мамедова суд не задовольнив.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - «Радио азадлыг» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6243
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знавець
4115 дн. тому
Паскудні мамеди, такого хлопця занапастили! :(
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду