Видавничий дім «Картель» вимагає розібратись із незаконною ліквідацією кіосків преси у Кривому Розі

3 Січня 2013
7058
3 Січня 2013
19:01

Видавничий дім «Картель» вимагає розібратись із незаконною ліквідацією кіосків преси у Кривому Розі

7058
Видавничий дім «Картель» вимагає розібратись із незаконною ліквідацією кіосків преси у Кривому Розі

У Кривому Розі місцева влада прийняла рішення про знесення кіосків преси, що належать ТОВ «Преса-М» (входить до складу Видавничого дому «Картель»). Це порушує норму українського законодавства щодо мораторію на знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації. Про це йдеться у відкритому листі Видавничого дому «Картель».

 

За інформацією Видавничого дому, протягом 15 років ТОВ «Преса-М» здійснює у Кривому Розі роздрібну торгівлю друкованими засобами масової інформації через розгалужену мережу власних кіосків.

 

«Станом на сьогоднішній день по відношенню до ТОВ «Преса-М» вчинюються активні дії здебільшого протизаконного характеру, спрямовані на повне знищення діяльності мережі кіосків, які належать ТОВ «Преса-М», - йдеться у відкритому листі Видавничого дому «Картель» на адресу Президента України Віктора Януковича, прем'єр-міністра Миколи Азарова, генпрокурора Віктора Пшонки, міністра МВС Віталія Захарченка, голови комітету ВР з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, голови Дніпропетровської ОДА Дмитра Колєснікова, міськоого голови Кривого Рогу Юрія Вілкула.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», підставою для ліквідації кіосків преси, за словами гендиректора ТОВ «Преса-М» Олег Макаренка, стало рішення Криворізького міськвиконкому від 28 грудня про демонтаж МАФів, що не мають договорів оренди на землю. Незважаючи на те, що 28 кіосків «Преси-М» мають діючі документи на оренду землі і тільки у 6 - у стадії підписання, ТОВ отримало припис про демонтаж усіх його кіосків.

 

Рішення щодо ліквідації МАФів з торгівлі пресою у Кривому Розі порушують вимоги чинного законодавства України, яким з 2009 року встановлений мораторій на знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації, зазначається у відкритому листі.

 

«Намагаючись за допомогою законних методів захистити власний бізнес, керівництво ТОВ «ПРЕСА-М» одразу ж наштовхнулось на злісний опір ініціаторів рейдерської атаки на діяльність ТОВ «Преса-М, - стверджують автори відкритого листа. - 30 грудня 2012 року невідомими особами було пошкоджено автомобіль Генерального директора ТОВ «Преса-М» Олега Макаренка. Через дві години після цього скоєно напад на його дружину. Завдавши декілька ударів жінці, нападники погрожували розправою над дітьми Олега Макаренка у разі, якщо той і далі буде намагатись вживати заходів стосовно захисту діяльності ТОВ «Преса-М». Означені події наштовхують на однозначний висновок про активні дії відверто злочинного характеру з боку певних зацікавлених осіб, спрямованих на відібрання бізнесу - торгової мережі ТОВ «Преса-М».

 

У відкритому листі Видавничий дім «Картель» звертається до Президента України, вищих посадовців і депутатів ВР з проханням «допомогти розібратись у викладеній вище ситуації та вжити залежних від вас заходів стосовно захисту від рейдерського нападу на ТОВ "Преса-М"».

 

«Детектор медіа» наводить нижче текст відкритого листа «Видавничого дому «Картель» повністю.

 

В І Д К Р И Т И Й  Л И С Т

 

Група компаній «Видавничий Дім «КАРТЕЛЬ» висловлює свою повагу та звертається до Вас з проханням захистити від рейдерського нападу на підприємство ТОВ «ПРЕСА-М», що входить до складу Видавничого дому.

 

Видавничий Дім «КАРТЕЛЬ» є широко відомою в Україні медіа-групою, до складу якої входять ділові видання - журнал «Власть денег», газета «Деловая столица», газета «Первая Крымская» та ряд інших друкованих та електронних засобів масової інформації, а також мережі роздрібної торгівлі пресою в регіонах України.

 

В Дніпропетровському регіоні, зокрема, в місті Кривий Ріг, діяльність в сфері роздрібної торгівлі пресою від імені Видавничого Дому «КАРТЕЛЬ» здійснює Товариство з обмеженою відповідальністю «ПРЕСА-М» (м. Кривий Ріг).

 

Протягом 15 років ТОВ «ПРЕСА-М» здійснює на території міста Кривий Ріг роздрібну торгівлю друкованими засобами масової інформації через розгалужену мережу власну кіосків.

 

Станом на сьогоднішній день по відношенню до ТОВ «ПРЕСА-М» вчинюються активні дії здебільшого протизаконного характеру, спрямовані на повне знищення діяльності мережі кіосків, належних ТОВ «ПРЕСА-М».

 

«29» грудня 2012 р. ТОВ «ПРЕСА-М» почало отримувати від органів місцевої влади повідомлення у різних формах з вимогою демонтувати кіоски, що належать підприємству, в строк до «02» січня 2013р. Підставою для таких вимог слугувала, нібито, відсутність правоустановчих документів на земельні ділянки.

 

Означені вимоги місцевої влади важко назвати правомірними, оскільки ТОВ «ПРЕСА-М» має в наявності чинні документи на оренду землі майже на всі кіоски, а щодо інших кіосків - такі документи знаходяться на різних стадіях узгодження та підписання в зв'язку з продовженням їх дії. Крім того, встановлений для демонтажу кіосків період припадає на новорічні свята, що свідчить про прямий намір осіб, зацікавлених у знищенні діяльності нашого підприємства, адже за таких обставин ТОВ «ПРЕСА-М» позбавлена можливості скористатись власними правами стосовно захисту власного бізнесу, в тому числі і шляхом звернення до органів судової влади за захистом своїх прав і законних інтересів в порядку, визначеному чинним в Україні законодавством.

 

Дії криворізьких органів місцевої влади, спрямовані на знесення кіосків з продажу преси, прямо порушують вимоги чинного в Україні законодавства, оскільки, починаючи з 2009 року на території України встановлено та діє мораторій на знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації.

 

Постановою Верховної Ради України N 901-VI від «16» січня 2009 року «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси», встановлено обов'язковий для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування прямий припис - «тимчасово, до схвалення відповідного закону, припинити прийняття рішень та призупинити виконання раніше прийнятих рішень про виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси із займаних ними на законних підставах приміщень державної та комунальної власності, а також про знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації».

 

Натомість, дії органів влади міста Кривий Ріг прямо порушують даний нормативний акт, оскільки такі дії спрямовані на знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації, що належать ТОВ «ПРЕСА-М».

 

Неможливо обійти увагою також і той факт, що, розвиваючи торгівлю пресою в місті Кривий Ріг, ТОВ «ПРЕСА-М» забезпечує створення робочих місць та сплату відрахувань до бюджетів різного рівня. Внаслідок знищення мережі кіосків ТОВ «ПРЕСА-М» будуть звільнені більше 150 співробітників, 30% з яких є пенсіонерами, але місцева влада не вбачає жодних проблем в тому, що люди втратять робочі місця та залишаться без засобів для існування. 

 

Намагаючись за допомогою законних методів захистити власний бізнес, керівництво ТОВ «ПРЕСА-М» одразу ж наштовхнулось на злісний опір ініціаторів рейдерської атаки на діяльність ТОВ «ПРЕСА-М».

 

«30» грудня 2012 року невідомими особами було пошкоджено автомобіль Генерального директора ТОВ «ПРЕСА-М» Олега Макаренко. Через дві години після цього скоєно напад на дружину Олега Макаренко. Завдавши декілька ударів жінці, нападники погрожували розправою над дітьми Олега Макаренко у разі, якщо той і далі буде намагатись вживати заходів стосовно захисту діяльності ТОВ «ПРЕСА-М». Означені події наштовхують на однозначний висновок про активні дії відверто злочинного характеру з боку певних зацікавлених осіб, спрямованих на відібрання бізнесу - торгової мережі ТОВ «ПРЕСА-М».

 

В зв'язку з цим, Видавничий Дім «КАРТЕЛЬ» звертається до Вас з проханням допомогти розібратись у викладеній вище ситуації та вжити залежних від Вас заходів стосовно захисту від рейдерського нападу на ТОВ «ПРЕСА-М», що входить до складу Видавничого дому «КАРТЕЛЬ»

 

З повагою,

Правління Видавничого Дому «КАРТЕЛЬ»      

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду