НРКУ називає позицію Нацради щодо FM-мовлення цинічною

28 Грудня 2012
7038
28 Грудня 2012
14:45

НРКУ називає позицію Нацради щодо FM-мовлення цинічною

7038
НРКУ називає позицію Нацради щодо FM-мовлення цинічною

Національна радіокомпанія  України вважає, що позиція Національної ради з питань телебачення та радіомовлення щодо FM-мовлення суперечить законодавчим нормам, дорученням президента та уряду, рішенням парламенту та РНБО. Про це йдеться у зверненні НРКУ, надісланому «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, Нацрада заявила, що розбудова мережі FM-мовлення не забезпечить стовідсоткового покриття і не вирішить проблем НРКУ, оскільки забезпечує лише точкове покриття населених пунктів з великою густотою населення.

 

«Національна радіокомпанія України вкотре переконалася, що межі цинізму і патологічній чесності не існує, коли на виправдання неприродньої любові до комерційних мовників використовуються нікчемні аргументи, які не витримують жодної критики. Здавалося б, чим можна виправдати очевидний факт зневажання інтересів держави,  її інформаційної політики та мільйонів радіослухачів, які вимагають забезпечити їм можливість чути державне радіо, де б вони не проживали. Виявляється, що причина відмови полягає у тому, що FM-діапазон, яким користується переважна більшість слухачів в Україні та світі, забезпечує точкове покриття насамперед у густонаселених територіях і має, на думку Нацради, використовуватися лише приватними мовниками та мобільними операторами», - йдеться у зверненні Національної радіокомпанії.

 

НРКУ переконана, що у жодній країні Європи не можна «навіть й подумати, що державний або громадський мовник не повинен мати повноцінних мереж поширення в FM-діапазоні».

 

Думку Нацради  щодо того,  що «цифрові стандарти дозволяють вивільнити частотний ресурс, зменшити рівень електромагнітного випромінювання, експлуатаційні витрати і вартість послуг», НРКУ вважає цинічною. І при цьому додає, що цифровий стандарт, якщо і  з'явиться, то у далекій перспективі, тому це не дозволяє розглядати його як реальний засіб розв'язання проблеми поширення програм державного радіо.

 

«Що ж стосується значних зусиль і наполегливої роботи, як заявляє Нацрада, необхідних для модернізації мереж мовлення, то НРКУ спрямовує їх насамперед на створення конкурентоздатного, потрібного суспільству інформаційного продукту, який  є потужною складовою інформаційної безпеки держави. Про  здобутки НРКУ у цій царині свідчать результати досліджень TNS Ukraine вітчизняного радіоринку згідно з якими УР-1  посів перше місце  у тижневій аудиторії, що становить 4,79 мільйонів слухачів», - звертає увагу радіокомпанія і додає, що позиція Нацради не дозволяє вибудувати оптимальну економічну модель діяльності, а натомість примушує використовувати малоефеективні та застарілі засоби доставки сигналу.

 

Як писала «Детектор медіа», 26 грудня Нацрада провела конкурс на вільні частоти. З 23 заявок НРКУ Нацрада підтримала лише за одну - в райцентрі Березань Київської області, де НРКУ не мала конкурентів. Частоти в інших містах дісталися переважно комерційним радіохолдингам. Зокрема, частоту у Вінниці Нацрада не віддала жодному з претендентів, у Житомирі, Кіровограді, Рівному та Чернігові - Europa Plus, в Івано-Франківську - «Нашому радіо», у Тернополі та Хмельницькому - «Авторадіо», у Черкасах - «Ретро-ФМ», у Чернівцях - «Буковинській хвилі».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7038
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
FG
4130 дн. тому
Я не розумію для чого велися раніше балачки про перехід на якийсь малозрозумілий цифровий формат який невідомо чим приймати?!? Нонсенс - держава не може забезпечити оптимальне фм-поширення програм державного Українського радіо! Це вже давня хвороба.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду