За звільнення Анхар Кочнєвої бойовики вимагають 50 мільйонів доларів

22 Грудня 2012
4471
22 Грудня 2012
17:11

За звільнення Анхар Кочнєвої бойовики вимагають 50 мільйонів доларів

4471
Страту журналістки відклали до 26 грудня
За звільнення Анхар Кочнєвої бойовики вимагають 50 мільйонів доларів
Угруповання, що утримує в заручниках громадянку України Анхар Кочнєву відклало виконання вироку до наступної середи. Про це повідомила журналіст Наталія Гуменюк у блозі на «Українській правді». Також вона зазначила, що сирійські бойовики підтвердили, що за звільнення Кочнєвої вимагають 50 мільйонів доларів.
 
«Перед цим вони неодноразово заявляли, що питання не в грошах. Пояснити, чому їм потрібна саме така сумма, вони не змогли», - додала Наталія Гуменюк. 
 
За її словами,  повстанці, які називають себе підрозділом Вільної сирійської армії, наполягають, що понад тиждень українська сторона не виходила з ними на зв'язок. Як повідомляв сайт MediaSapiens «Детектор медіа», вимогу зв'язатися з чиновниками бойовики оголосили 17 грудня.

Підрозділ сирійців розсташовано близько міста Хомс. Окреслюючи ситуацію у цьому регіоні, Наталія Гуменюк нагадала, щоу відеопосланнях до «українського, російського та іранського народів» бойовики називають себе досі невідомим «Революційним націоналістичним фронтом». Представники сирійської опозиційної коаліції, яку визнали США, Британія, Франція, Туреччина та держави Перської затоки, з одного боку не підтверджують, що знають підрозділ, який тримає у заручниках Кочнєву. З іншого, як зазначають джерела журналістки, вони не заявлять про це формально, бо не хочуть визнавати, що не котролюють територію. За останні місяці конфлікту, що розпочався у березні 2011-го й переріс в громадянську війну, до Сирії прибуло чимало бойовиків з Афганістану, Лівії, Перської затоки, на яких ополченці з Вільної сирійської армії не мають впливу.
 
Нагадаємо, 17 грудня командир підрозділу, що захопив громадянку України, Абу Джандаль запропонував українській владі розпочати переговори щодо її подальшої долі з чиновником, який серйозно ставиться до питання. Після цього бойовики відклали страту українки до вечора 18 грудня.
 
У Міністерстві закордонних справ стверджують, що задля звільнення викраденої в Сирії українки Анхар Кочнєвої вживаються всі необхідні заходи. 
 
Нагадаємо, про викрадення української журналістки, котра працювала із низкою російських ЗМІ, Анхар Кочнєвої повідомила 12 жовтня подруга журналістки Дарія Мітіна. На початку листопада Анхар Кочнєва попросила українських і російських дипломатів виконати вимоги викрадачів. Ті погрожували вбити Кочнєву 13 грудня. За інформацією Дарії Мітіної, вони нібито вимагали  викуп 50 млн доларів, хоча в повідомленнях самих повстанців ця інформація не фігурувала.
 
Пізніше у іншому відео Кочнєва промовляє текст, згідно з яким вона працює на спецслужби РФ і прибула до Сирії у січні 2012 року за підробними документами. У вівторок, 11 грудня, Міністерство закордонних України справ зробило офіційну заяву з вимогою негайно звільнити захоплену в Сирії громадянку України Анхар Кочнєву.
 
Міжнародні організації Article 19, Комітет захисту журналістів (CPJ), Міжнародний інститут преси (IPI) та «Репортери без кордонів» оприлюднили 12 грудня спільну заяву на підтримку журналістки, звертаючись до французької, британської, американської влади та Європейського союзу із закликом сприяти звільненню Кочнєвої. У відповідності до міжнародного права, відзначається у заяві, журналісти розглядаються як цивільні особи, і не втрачають цього статусу навіть потрапляючи до зони бойового конфлікту з професійною метою. Якщо журналістів заарештовують, їм потрібно або пред’явити звинувачення та утримувати у адекватних умовах, або звільнити, підкреслювали медіа- та правозахисні організації.
 
15 грудня із закликом звільнити Анхар Кочнєву виступив Державний департамент США. 17 грудня повідомлялося, що в інтернеті з’явилися погрози сирійських бойовиків стратити Кочнєву. 
 
«Детектор медіа»  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4471
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гуменюк- найманка російських спецслужб?
4139 дн. тому
Що наполегливіше пані Гуменюк роздає свої коментарі, то більш переконуюся: Гуменюк така ж "журналістка" як Кочнева. По яких днях вам відсипають ваші срєбрєнікі в російському ФСБ, пані Гуменюк? Чи ви- з щирих переконань працюєте на російських ідеологів?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду