Комітет захисту журналіств закликає президента Казахстану зупинити погроми незалежних і опозиційних медіа

22 Грудня 2012
4567
22 Грудня 2012
12:23

Комітет захисту журналіств закликає президента Казахстану зупинити погроми незалежних і опозиційних медіа

4567
Комітет захисту журналіств закликає президента Казахстану зупинити погроми незалежних і опозиційних медіа
Виконавчий директор нью-йоркського Комітету захисту журналістів (CPJ) Джоел Саймон (Joel Simon) надіслав публічного листа Нурсултану Назарбаєву, застерігаючи його від повного знищення плюралізму ЗМІ у Казахстані.      

Комітет характеризує посилення репресій проти десятків новинних медіа судовими органами та Комитетом національної безпеки Республіки Казахстан (КНБ РК) як грубе порушення зобов’язань, що їх ця пострадянська країна на себе у листопаді перед Радою з прав людини ООН (United Nations Human Rights Council).
  
Прокуратура Алмати того ж місяця висунула звинувачення в екстремізмі та антидержавній діяльності проти 30 новинних медіа – друкованих та online-видань, online-мовників і платформ соціальних мереж, зажадавши, щоб місцеві суди заборонили їх. Цільовими мішенями було обрано газети «Взгляд» і «Республика» та її філії, критично налаштовані мовники «Стан ТВ» «K-ПЛЮС» та їхні сайти. 

Дослідження КЗЖ свідчить, що це вже друга хвиля погрому поти незалежних і опозиційних медіа у Казахстані. Репресії почалися у січні, після того, як ЗМІ повідомили про кровопролитні зіткнення, у нафтовидобувному місті Жанаозені між силами безпеки і страйкарями, під час яких загинули, щонайменше, 14 осіб. У відповідь на критику уряду за грубе використання сили проти невдоволених робітників прокуратура й агенти служби безпеки влаштували рейди у ньюзрумах,  конфіскували обладнання, допитували журналістів і кинули за ґрати редактора  газети «Взгляд» Ігоря Вінявського.

КЗЖ нагадує, що в лютому вже звертався до Назарбаєва з публічним листом. Арештованого звільнили, а публічні залякування опозиційних ЗМІ нібито припинилися. Однак влада знову посилює репресії, наголошує медіа-організація. «Всупереч здоровому глузду» у листопаді проти ЗМІ висунуті звинувачення в екстремізмі та в антидержавній діяльності. 
 
Суди постановили закрити місцеві відділення «Стан ТВ» та «K-плюс», а їхні сайт блокувати. Як повідомляє казахська група за свободу преси «Адил соз», у четвер алматинський окружний суд заборонив видавати газету «Взгляд». Поки що не ухвалено остаточного рішення стосовно «Республики» та її філій, зокрема, «Голос Республики». Та її вихід тимчасово вже заборонено.
 
За день до цього агенти служби безпеки провели рейди в ньюзрумах «Стан ТВ», Голоса Республики», конфіскували усе репортерське обладнання, фінансові та реєстраційні документи, повідомили на спільній прес-конференції в Алмати журналісти цих медіа. Натомість служба безпеки стверджує, нібито її дії пов’язані з кримінальною справою проти компанії, що надала в оренду приміщення ЗМІ. Однак кінці з кінцями не в’яжуться. 
 
У спільній заяві редакцій новинних видань наголошується, що їм помстилися «за викриття порочних акцій уряду, зокрема, увбивств невинних мирних громадян і політичних репресій», «за створення інформаційної платформи для незалежних експертів і політичних аналітиків».

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4567
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду