Ренат Кузьмін: Крім плівок Мельниченка у слідства є й інші докази щодо замовників убивства Георгія Гонгадзе

22 Грудня 2012
7030
22 Грудня 2012
10:12

Ренат Кузьмін: Крім плівок Мельниченка у слідства є й інші докази щодо замовників убивства Георгія Гонгадзе

7030
Кримінальну справу стосовно замовників убивства журналіста зареєстровано в новому Єдиному реєстрі кримінальних справ
Ренат Кузьмін: Крім плівок Мельниченка у слідства є й інші докази щодо замовників убивства Георгія Гонгадзе
Перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін повідомив, що у слідства є докази і картина вбивства Георгія Гонгадзе. Про це він сказав під час «Шустер live» в ефірі Першого національного 21 грудня. 
 
«Крім плівок Мелниченка у слідства є й інші докази, що дають підстави для звинувачення різних осіб як замовників скоєння цього злочину», - сказав пан Кузьмін. Також він розповів, що у слідства «є картина злочину і відповідні плани та порядок проведення слідчих дій по цій справі». 

Також Ренат Кузьмін розповів, що справу стосовно замовників убивства Гонгадзе зареєстровано в новому Єдиному реєстрі кримінальних справ і по ній розпочато розслідування: «З 19 листопада 2012 року вступив у силу новий кримінально-процесуальний кодекс. Аналогічні кодекси діють у більшості країн Європи, і цей новий кодекс не передбачає такої форми початку розслідування, як порушення кримінальної справи. За новою процедурою, щоб почати розслідування, достатньо зареєструвати інформацію про можливий злочин у Єдиному електронному реєстрі. Кримінальну справу стосовно замовників убивства Гонгадзе в ньому зареєстровано, і по ній розпочато розслідування».

Відповідаючи на запитання білоруського журналіста Павла Шеремета щодо того, чи є у слідства наміри повернутися до фігури екс-президента Леоніда Кучми в зв’язку зі вбивством Георгія Гонгадзе, Ренат Кузьмін повідомив, що стосовно цього є різні думки. Як нагадав заступник генпрокурора, який особисто підписав постанову що порушення кримінальної справи проти екс-президента, підставою для відміни цієї постанови було рішення суду. Він постановив, що записи зроблені в кабінеті екс-президента були добуті незаконним шляхом, а отже порушення кримінальної справи на підставі цих плівок було визнано безпідставним. «Це рішення суду вступило в дію. Але є різні думки щодо права слідчого поновити слідчі дії», - розповів Ренат Кузьмін.
 
За його словами, він із підлеглими «дуже довго вивчав рішення Європейського суду із прав людини». Зокрема, увагу Генпрокуратури привернула права громадянина Швейцарії Шенка, який звинувачував державу в порушенні його прав. Він замовив вбивство своєї дружини кілеру. Чинити замах кілер не планував, однак записував розмови з Шенком за власною ініціативою - аби викрити злочин. Запис було пред’явлено суду і замовник вбивства як особа, що провокувала скоєння злочину, отримав 10 років позбавлення волі. Шенко оскаржив рішення суду на підставі того, що запис було зроблено незаконно. Суд роз’яснив, що якби державний орган -прокуратура або поліція - незаконно записувала громадянина і використовувала ці записи як доказ, вони б однозначно були визнані незаконними. Якщо держава законно отримала ці матеріали, її провини у цьому немає. «Європейський суд сказав, що якщо на шальку терезів стає захист життя, здоров'я та безпеки суспільства, а на іншу - конфіденційність переговорів приватних осіб, то ці шальки терезів, природньо, переважують на користь першої», - підсумував пан Кузьмін.

Він розповів, щолідча група працювала над тим, щоб усі докази включно із плівками Мельниченка були надані на розгляд в суді. «Якби суд вважав би ці плівки неприпустимими для розгляду, він би виключив їх із доказів. І якби всіх інших доказів не вистачило для звинувачення, суд би виніс виправдальний вирок. Якби суду виставило цих даних, він би виніс звинувачувальний вирок. Загалом така задача стоїть перед прокурором у будь-якій справі», - пояснив заступник генпрокурора.

Ведучий Савік Шустер акцентував, що записи Леоніда Кучми вів «офіцер, який служив в охороні президента України, верховного головнокомандуючого». Відповідаючи на запитання щодо його оцінки цього вчинку, Ренат Кузьмін відзначив: «Простої відповіді на це питання не існує». Як приклад він навів факти, коли фашистські солдати під час масових розстрілів виводили із натовпів дітей і вагітних та дозволяли їм утекти. «В одному випадку це подвиг, в іншому - тяжкий злочин. Дати оцінку складно. Те, що Мельниченко робив ці записи і передав їх спецслужбам - це злочин, і Мельниченко має нести за це відповідальність. Але там, де зі слів Мельниченка він, викривав убивцю і ці документи і записи надав українському слідству… Я вважаю, що саме ці записи можуть лягти в основу звинувачувального акту. Як їх оцінить суд – це питання до суду», - сказав заступник генпрокурора.

Як нагадав Ренат Кузьмін, були покарані лише виконавці злочину Георгія Гонгадзе: «Процедури, передбачені ним лишали слідству єдину можливість розслідувати цю справу поетапно. Її було розбито на етапи. Першим з них було засудження виконавців – тих міліціонерів, які приймали безпосередню участь у вбивстві. Другим етапом слідство планувало притягання до відповідальності і засудження Пукача – генерала, який організовував цей злочин. І на третьому етапі слідство мало притягти до відповідальності замовників цього злочину». Щодо останніх, пан Кузьмін нагадав про справи екс- міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та екс-президента Кучми. «Такі етапи і такий алгоритм слідства був, і він реалізовувався і продовжує реалізовуватися», - сказав Ренат Кузьмін.
 
Як повідомляла «Детектор медіа», 13 грудня Мельниченко заявив, що надав суду важливі свідчення у справі щодо вбивства Гонгадзе. За його словами, ці покази «доводять, що Пукач скоював злочин не з власної волі, а за вказівкою державних високопосадовців».
 

Нагадаємо, Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які за заявою Генпрокуратури, належать Георгію Гонгадзе. Тіло досі не віддано землі, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

 

Олексій Пукач тривалий час перебував у розшуку у зв'язку з причетністю до вбивства журналіста. В липні 2009 року був затриманий в Житомирській області, і з того часу перебуває під вартою. Генпрокуратура в грудні 2010 року заявила про завершення розслідування кримінальної справи за обвинуваченням Олексія Пукача у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Слідство встановило, що Пукач скоїв вбивство журналіста за вказівкою на той час міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка.

 

Справа за обвинуваченням Олексія Пукача слухається в Печерському суді з квітня 2011 року.

   
«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7030
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знавець
4135 дн. тому
Татаро-монгольський недоумок Мурка готовий опитати у справі Гонгадзе всіх, крім Кучми і Литвина. :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду