«Репортери без кордонів»: 2012 – найгірший рік для журналістів

19 Грудня 2012
5257
19 Грудня 2012
12:14

«Репортери без кордонів»: 2012 – найгірший рік для журналістів

5257
Визначено також найгірші для журналістів країни
«Репортери без кордонів»: 2012 – найгірший рік для журналістів

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» заявила, що 2012 рік став найгіршим за всі попередні. Це засвідчують оприлюднені організацією 19 грудня 2012 року цифри:

 

- 88 журналістів убито (на 33% більше ніж у попередньому році);

- 879 журналістів заарештовано;

- 1993 журналісти фізично постраждали або отримували погрози у зв'язку з професійною діяльністю;

- 73 журналісти змушені були покинути свої країни через переслідування;
- 6 працівників медіа убито;

- 47 блогерів та інтернет-журналістів убито;

- 144 блогери та інтернет-журналісти заарештовано.

 

«Протягом 2012 року значно зросла агресія проти журналістів. Зокрема, число журналістів, убитих у зв'язку з професійною діяльністю протягом 2012 року, зросло на 33% порівняно з показником 2011 року. Найбільше журналістів постраждало в регіонах Близького Сходу та Північної Африки (26 журналістів убито), Азії (24 убито) і в країнах на південь від Сахари (21). Зниження числа убитих журналістів зафіксоване лише в західній півкулі», - йдеться на сайті «Репортерів».

 

Це найгірші показники з 1995 року, коли «Репортери без кордонів» почали підбивати щорічні підсумки і зводити цифри нападів на журналістів у світі. Число журналістів, убитих або загиблих у 2011 році, становило 67, у 2010 - 58, у 2009 - 75. Попередній рекорд було зафіксовано у 2007 році, коли було вбито 87 журналістів.

 

88 журналістів, вбитих у 2012 році, втратили життя під час висвітлення воєнних подій і бомбардувань, або були вбиті угрупованнями, пов'язаними з організованою злочинністю (включаючи незаконний обіг наркотиків), ісламістськими бойовиками або за наказом корумпованих чиновників.

 

«Причиною безпрецедентної кількості журналістів, убитих в 2012 році, стали в основному війна в Сирії, хаос в Сомалі і насильства талібів в Пакистані. Безкарність осіб, винних у порушеннях прав людини, зокрема, права на свободу інформації, стимулює збільшення цих порушень», - заявив генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар.

 

«У цьому році жертвами насильства стали виробники всіх видів новин. Сильно постраждали також блогери і представники «громадянської журналістики» - 47 убитих в 2012 році порівняно з 5 убитими в 2011 році - особливо в Сирії. Ці чоловіки і жінки виступають в якості репортерів, фотографів і відео-журналістів, день у день документуючи своє життя, репресії уряду проти своїх опонентів тощо. Якби не їхня діяльність, сирійський режим міг би нав'язати повну ізоляцію певних регіонів від появи в новинах, продовжуючи тримати масові вбивства у таємниці», - йдеться у повідомленні.

 

В підведенні підсумків року «Репортери без кордонів» використовували докладну інформацію, зібрану в ході свого моніторингу порушень свободи інформації протягом року. Жертвами були журналісти і користувачі інтернету, які загинули у зв'язку із збором і розповсюдженням новин та інформації.

 

«Репортери без кордонів» також припускають, що були випадки, коли журналістів і користувачів інтернету було вбито виключно у зв'язку із їх політичною чи громадською діяльністю або з інших причин, не пов'язаних з наданням інформації та новин. «Репортери без кордонів» продовжують розслідувати інші випадки, щодо яких вони досі не змогли отримати достатньо інформації, необхідної для того, щоб прийняти рішення.

 

За висновками «Репортерів» найгіршими країнами для журналістів стали: Сирія (17 журналістів, 44 користувачів інтернету («громадянська журналістика»-журналісти) і 4 медіа-асистента було вбито в 2012 році); Сомалі (18 журналістів убито в 2012 році, більшість - жертви цілеспрямованих вбивств і вибухів); Пакистан (щомісяця протягом року тут гинув один журналіст; 10 журналістів, 1 медіа-асистента було убито в 2012 році через спалах насильства в Белуджистані і через репресії талібів); Мексика (6 убитих журналістів, за вбивствами стоять організовані злочинні угруповання наркоторговців); Бразилія (5 убитих журналістів, швидше за все, за вбивствами стоять наркоторговці).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5257
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду