Суд оголосив вирок одному зі вбивць Політковської

14 Грудня 2012
7940
14 Грудня 2012
15:04

Суд оголосив вирок одному зі вбивць Політковської

7940
Колишнього міліціонера Дмитра Павлюченкова засуджено до 11 років колонії суворого режиму
Суд оголосив вирок одному зі вбивць Політковської

14 грудня Московський міський суд засудив до 11 років колонії суворого режиму колишнього співробітника московського ГУВС Дмитра Павлюченкова, визнавши його винним у справі про вбивство оглядача «Новой газеты» Анни Політковської. Про це повідомляє Російське агентство правової і судової інформації (РАПСІ).

 

«Досягнення виправлення та попередження нових злочинів можливі тільки в умовах ізоляції від суспільства», - зазначив суддя. Разом з тим він не став задовольняти прохання прокуратури про додаткове обмеження свободи Павлюченкова на рік, оскільки, за його словами, коли підсудний вчиняв злочин, такої категорії покарання законодавство ще не передбачало.

 

У вироку суд послався на досудову угоду, укладену обвинуваченим зі слідством, у межах якої він повністю визнав провину, повідомив слідству раніше невідомі обставини і дав викривальні свідчення щодо інших учасників злочину, у тому числі щодо його організатора. Суд дійшов висновку, що Павлюченков повністю виконав умови співпраці.

 

Також обвинувачений перерахував обставини злочину. У вироку зазначено, що вбивство було скоєно організованою групою, ролі в якій були чітко розподілені. Її організатор отримав за вбивство не менше 150 тис. доларів, а роль Павлюченкова полягала у встановленні стеження за журналісткою і купівлі зброї. Для стеження він залучив своїх підлеглих на службових машинах, при цьому не попередивши їх про злочинні цілі. Імена решти п'яти обвинувачених, справу щодо яких виділено в окреме провадження, у вироку не згадуються, проте суддя розповів про їхні дії, посади і родинні відносини один з одним.

 

Суд частково задовольнив цивільний позов потерпілих, які вимагали стягнути компенсацію моральної шкоди в розмірі 10 мільйонів рублів. Суддя ухвалив стягнути з обвинуваченого 3 мільйони рублів.

 

Суддя постановив взяти Павлюченкова під варту в залі суду, оскільки до винесення вироку він знаходився під домашнім арештом. Під вартою він перебуває із серпня 2011 року, час, проведений під домашнім арештом, також буде зараховано в строк ув'язнення, і, якщо вирок набере законної сили, то він зможе просити про умовно-дострокове звільнення через шість років.

 

Адвокат Дмитра Павлюченкова заявив, що оскаржуватиме вирок.

 

Оглядач «Новой газеты» Анна Політковська, відома журналістськими розслідуваннями порушень прав людини в Чечні, була вбита в ліфті свого будинку на Лісовій вулиці в Москві 7 жовтня 2006 року. В якості основної слідство розглядає версію, пов'язану з її професійною діяльністю.

 

Згідно з обвинуваченням, Павлюченков входив до групи, яка скоїла вбивство. Організатором вбивства був Лом-Алі Гайтукаєв, а в обов'язки Павлюченкова входило встановлення місцезнаходження Політковської, вивчення її розпорядку дня, спостереження. Крім того, він придбав перероблений під стрільбу бойовими патронами газовий пістолет, який і передав Гайтукаєву і Сергію Хаджикурбанову.

 

Ще п'ять обвинувачених у справі в даний час знайомляться з матеріалами справи.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7940
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду