Журналісти вимагають взяти під контроль розслідування загибелі журналіста у Палаці спорту

4 Грудня 2012
7582
4 Грудня 2012
13:13

Журналісти вимагають взяти під контроль розслідування загибелі журналіста у Палаці спорту

7582
Журналісти вимагають взяти під контроль розслідування загибелі журналіста у Палаці спорту

Відкритий лист з вимогою взяти під особистий контроль розслідування справи про загибель журналіста газети «Команда» Юрія Данилова направлений Президенту Віктору Януковичу, генпрокурору Віктору Пшонці, голові КМДА Олександру Попову, президенту Федерації хокею Анатолію Брезвіну, президенту хокейного клубу «Донбас» Борису Колесникову. Свої підписи поставили під зверненням 145 українських журналістів. Юрій Данилов загинув 11 листопада 2012 року в приміщенні київського Палацу спорту під час висвітлення олімпійського кваліфікаційного турніру з хокею.

 

З дня загибелі журналіста, зазначається у листі, минуло понад три тижні і виникають побоювання, що розслідування не буде проведене належним чином, а винні не будуть покарані.

 

На погляд представників журналістської спільноти, причиною смерті Юрія Данилова стала злочинна недбалість керівництва і працівників київського Палацу спорту. У Відкритому листі названо, за інформацію свідків і очевидців трагедії, причини смерті журналіста:

 

- халатність працівників Київського Палацу спорту, які почали монтувати сцену для понеділкового концерту, не дочекавшись, поки приміщення залишать присутні на заході особи, серед яких, окрім журналістів, були зокрема хокеїсти і члени їхніх родин;

 

- систематичне нехтування правилами техніки безпеки з боку відповідальних осіб Палацу спорту - не лише у випадку, який призвів до загибелі Юрія Данилова;

 

- відсутність прес-центру для висвітлення змагань і змішаної зони для спілкування представників ЗМІ з учасниками поєдинку; через це роботу над матеріалами після заключного матчу турніру Україна - Польща довелося вести безпосередньо зі змагального залу, під час монтажу сцени.

 

На підтвердження своїх висновків, автори листа наводять деякі факти. У день трагедії після початку монтажних робіт працівники Палацу спорту не зачинили двері до змагального залу і не встановили загороджувальних парканів, не натягнули попереджувальних стрічок, тож крики «Стой, туда нельзя!» не можна вважати заходами безпеки.

 

Та й загалом, на думку журналістів, «Сектор-Сцена» змонтований недбало: між металевими конструкціями, до яких прикріплюються сидіння, можна помітити роз'єми не менше 40 см; на цих трибунах зазвичай збираються глядачі з дітьми, які, не помітивши роз'єму, ризикують впасти з дев'ятиметрової висоти в ту саму шахту, в якій розбився журналіст Юрій Данилов.

 

Виправдання керівників Палацу спорту про те, що журналісти не мали знаходитися в споруді через годину після закінчення хокейного матчу автори Відкритого листа вважають недоречними через те, що зазвичай саме в цей час представники ЗМІ займаються підготовкою матеріалів і беруть інтерв'ю в учасників події. Заперечуються в листі і закид щодо того, що загиблий перебував у технічній зоні: за інформацією авторів листа, тонель, яким спортсмени виходять до ігрової зали, завжди був відкритим і вільним для пересування, за лічені хвилини до трагедії там можна було побачити хокеїстів збірної України.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 11 листопада Юрій Данилов провалився  у яму глибиною 7 метрів, яку співробітники Палацу спорту розсунули коло льодової арени після закінчення хокейного матчу Україна-Польща. Журналіст був хокейним оглядачем, багато років писав для українських ЗМІ, зокрема співробітничав з газетами «Команда», «2000», «Киевские ведомости».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7582
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду