Змінена шкала штрафів Нацради є дискримінаційною за видами діяльності – АППК

29 Листопада 2012
7361
29 Листопада 2012
14:43

Змінена шкала штрафів Нацради є дискримінаційною за видами діяльності – АППК

7361
Максимальні штрафи для загальнонаціональних та регіональних мовників - 10% від ліцензійного збору, для супутникового та місцевого мовлення - 25%, для провайдерів - 40%
Змінена шкала штрафів Нацради є дискримінаційною за видами діяльності – АППК

Пропозиція Асоціації правовласників і постачальників контенту обмежити розмір штрафів 10% від ліцензійного збору для всіх видів діяльності у сфері телерадіомовлення не знайшла підтримки державних органів.

 

На думку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, «озвученої» Держкомтелерадіо, «пропозиція щодо встановлення обмеження розміру штрафу на рівні 10% від ліцензійного збору може знівелювати всю систему штрафів», тому що «розмір штрафів має бути суттєвим аргументом для ліцензіатів, щоб дотримуватися вимог законодавства України та умов ліцензії».

 

Про це йдеться у відповіді першого заступника голови Держкомтелерадіо Анатолія Мураховського Асоціації правовласників та постачальників контенту.

 

Доопрацьованим проектом урядового розпорядження про штрафи, який незабаром буде прийнятий, встановлені максимальні штрафи для загальнонаціональних та регіональних мовників у розмірі 10% від ліцензійного збору, для супутникового та місцевого мовлення - 25%, для провайдерів програмної послуги їх розмір становитиме 40% від збору, йдеться у відповіді Держкомтелерадіо.

 

«У приватній розмові з представником Держкомтелерадіо нам повідомили, що на останній нараді в Нацраді з приводу  штрафів представники провайдерів погодили такий розмір штрафів», - коментує ситуацію віце-президент АППК Наталія Клітна.

 

На думку асоціації, цей підхід є дискримінаційним. «Якщо взяти до уваги, що розміри ліцензійного збору враховують економічні характеристики діяльності підприємств у сфері телерадіомовлення, то відмінності між процентними ставками штрафів є, з нашої точки зору, дискримінаційними за видами діяльності для супутникових каналів і провайдерів. Асоціація терміново направила листа до Кабінету Міністрів України, проте, ми побоюємося, що процес формування цього документа вже на завершальній стадії , - говорить Олена Бондаренко, президент АППК, народний депутат України.

 

Станом на 16 листопада проект розпорядження «Про погодження розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення» погоджено без зауважень Міністерством фінансів та Державною службою з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва. Після погодження проекту всіма зацікавленими органами на отримання висновку Мін'юсту за результатами правової експертизи, його буде подано на розгляд Кабміну.

 

Нагадаємо, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення затвердила пропозиції до проекту розпорядження «Про погодження розмірів штрафів...» на засіданні 24 жовтня. Документ має погодити Кабмін.

 

Як відомо, згідно з ч. 10 ст. 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» розміри штрафів встановлюються Нацрадою за погодженням Кабміну. На сьогодні розміри штрафів не встановлені, що унеможливлює застосування таких санкцій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7361
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду