Учасники Всеукраїнського газетного конгресу визначили топ-7 тенденцій регіональної преси

20 Листопада 2012
5014
20 Листопада 2012
17:13

Учасники Всеукраїнського газетного конгресу визначили топ-7 тенденцій регіональної преси

5014
Саме газети, а не онлайн-проекти будуть приносити основні доходи регіональним видавцям преси у наступні роки
Учасники Всеукраїнського газетного конгресу визначили топ-7 тенденцій регіональної преси

На початку листопада в Києві відбувся черговий, четвертий Всеукраїнський газетний конгрес, який традиційно визначає основні тенденції ринку преси в Україні, а також створює умови для обміну досвідом між незалежними видавцями друкованих ЗМІ. Організатором конгресу є асоціація «Незалежні регіональні видавці України» (АНРВУ).

 

Цього року захід зібрав  понад 100 топ-менеджерів та керівників регіональних видавництв з 40 видавничих компаній. На Всеукраїнський газетний конгрес прибули також спікери і учасники із Польщі, Молдови, Росії, Білорусії, Німеччини.

 

Оксана Бровко, директор АНРВУ повідомила, що на цьогорічному газетному конгресі було представлено близько 40 практичних кейсів з найцікавішим досвідом у пресі за останній рік.

 

«Чотири роки тому ми гостро відчули, що регіональним видавцям не вистачає спільного простору, місця, де можна обговорити ринкові тренди і практичний досвід кожного. Тепер щороку восени ми організовуємо нашим видавцям такий майданчик - Всеукраїнський газетний конгрес і пропонуємо ділитися ідеями, адже ми - не конкуренти, а колеги, партнери», - сказала пані Бровко.

 


За інформацією Оксани Бровко, цього року учасники газетного конгресу так підсумували основні тенденції розвитку регіональної преси в Україні:

 

1. На ринку все менше залишається газетних проектів, не створених задля отримання прибутку. Відкривати нові газети для політичного «впливу на процеси» і утримувати їх стає все дорожче. Дійсно, кількість газет збільшилася під час передвиборчої кампанії, але вони зникли так само швидко, як і з'явилися, залишивши по собі шлейф зниження роздрібних продажів тиражу та передплати.

 

2. Фактор якісного і оригінального контенту стає не темою для розмов, а принципом виживання регіональної преси. Читач потребує принципово нового матеріалу - як за змістом, так і за формою. Його цікавлять глибоко пророблені деталі. Він потребує якісної візуалізації. В газети все частіше перетікають журнальні форми подачі матеріалу.

 

3. Поступове якісне зростання аудиторії регіонального принту. Від газет активно йдуть в Інтернет читачі, яким потрібні виключно новини. З пресою залишаються ті, хто хоче знати «Чому?» і «Що буде далі?». I рівень довіри до преси у цих людей стабільно високий.

 

4. Тиражі газетних проектів, розрахованих на сільських мешканців, традиційно не падають. Доступ до Інтернету в сільській місцевості поки що доволі обмежений, тому газетам вдається втримувати свої позиції. В містах і передплата, і роздрібні продажі зазнають більших втрат.

 

5. В регіональних ЗМІ іде активний розвиток онлайн проектів. На цьому ринку ще відчутно мало грошей, але він цікавий як видавцям преси, так і читачам. Видавці відкривають нові веб-ресурси і перезапускають старі, інвестуючи в них гроші. Продовжується поступове перепрофілювання редакцій на мультимедійні.

 

6. Найближчим часом регіональним видавцям не слід чекати на іноземних інвесторів у принт. Можливо, навіть цього вже не станеться ніколи. Цьому сприяє як загальна тенденція перетікання аудиторії з принту в онлайн, так і вкрай неоднозначні і нестабільні умови ведення бізнесу в Україні загалом. I це, не дивлячись на певну позитивну динаміку ринку реклами у принтових ЗМI останніх років!

 

7. Газети-лідери регіональних ринків в Україні ще довго будуть актуальними. Саме вони, а не онлайн-проекти залишатимуться основними генераторами грошей для видавництв преси. Тому стратегічно вірно приділяти більшість часу розвитку існуючих успішних газетних проектів. Нові технології і нове дихання для «старих робочих конячок» - ось, напевно, основний тренд найближчих років в газетній галузі в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5014
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду