«Телетріумф-2012»: ті самі гості в ту саму хату

16 Листопада 2012
5292
16 Листопада 2012
08:06

«Телетріумф-2012»: ті самі гості в ту саму хату

5292
«Телетріумф-2012»: ті самі гості в ту саму хату

Організатори Національної телевізійної премії «Телетріумф-2012» оголосили шорт-лист цьогорічних номінантів, з числа яких 30 листопада на офіційній церемонії в Національному палаці мистецтв «Україна» нагородять лауреатів. Крім традиційних 49 номінацій, цього разу передбачено три нові - «За особливий внесок у розвиток українського телебачення», «Спеціальний приз премії «Телетріумф» та «Відкриття року».

 

За повідомленнями організаторів, на здобуття «Телетріумфу-2012» було подано 364 заявки: 318 - у національних номінаціях, 46 - у регіональних. Утім, основна «боротьба» точитиметься фактично лише серед п'яти центральних каналів - «1+1», «Інтер», СТБ, «Україна» та ICTV, які представлено практично в усіх номінаціях. Власне, те, що серед номінантів конкурсу з року в рік фігурують одні й ті ж канали, ставить під сумнів задеклароване призначення премії - бути «поштовхом до розвитку конкурентоздатного продукту телеіндустрії в Україні». Наприклад, у номінації «Інформаційно-аналітична програма» 2011 року переможцем визнано «Факти тижня з Оксаною Соколовою» (ICTV). Ця програма, на думку членів журі, у минулому році була кращою за «Подробиці тижня» («Інтер») та «ТСН. Тиждень» («1+1»). Дивно, але через рік в аналогічній номінації «Телетріумфу-2012» до шорт-листа трійки номінантів знову увійшли ці ж програми. На жаль, таку тенденцію помітно й в інших номінаціях премії. Так, за право вважатися кращим політичним ток-шоу країни два роки поспіль змагаються лише «РесПубліка з Анною Безулик» («5 канал»), «Свобода слова» (ICTV), «Велика політика з Євгенієм Кисельовим» («Інтер») та «Шустер LIVE» («Перший Національний»). Хіба останнім часом на ТБ немає інших цікавих проектів подібного формату?

 

Тоді як вже кілька років поспіль все обертається довкола кількох центральних каналів, у країні є велика кількість регіональних мовників. Так, часто їхній продукт технічно програє, але з точки зору задуму є чимало цікавих і - що не менш важливо - значущих проектів. Натомість із 49 номінацій «Телетріумфу» лише 5 передбачено для регіонального ТБ. З огляду на це дивно звучать заяви про «стимулювання розвитку української телеіндустрії» та доцільність підтримки, передовсім, регіональних мовників.

 

Фактично після оголошення шорт-листа сама церемонія вже нічим не здивує. Буде, як завжди, багато гламуру, червоні доріжки і пафосні слова...

 

Вадим Лубчак, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5292
Читайте також
29.11.2012 15:54
Алиса Хамчич, для «Детектор медіа»
9 909
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду