МВС виступає за скасування редакційних посвідчень журналістів

15 Листопада 2012
11466
15 Листопада 2012
16:01

МВС виступає за скасування редакційних посвідчень журналістів

11466
Правоохоронці вважають, що багато проблем у спілкуванні з представниками медіа виникають через фальшиві журналістські посвідчення
МВС виступає за скасування редакційних посвідчень журналістів

Натомість МВС України підтримує ідею створення єдиної національної прес-карти. Про це повідомив заступник керівника прес-служби МВС Сергій Бурлаков під час круглого столу «Сприяння вдосконаленню практики взаємодії між правоохоронними органами України та працівниками ЗМІ», який проходив в рамках програми «Відкрита розмова».

 

«Міністерство внутрішніх справ однозначно підтримує ідею введення єдиних прес-карт, оскільки це суттєво полегшить процес ідентифікації журналістів і миттєво зніме безліч проблемних моментів, які зараз існують».

 

За його словами, без скасування журналістських посвідчень, які видаються редакціями ЗМІ, немає сенсу додатково вводити єдину прес-карту. Адже наразі однією з ключових проблем, з якою зіштовхуються правоохоронці, є або видача редакційних посвідчень людям, які журналістами насправді не працюють, або ж видача посвідчень від неіснуючих чи незареєстрованих видань. На місці події, коли людина пред'являє таке посвідчення, у правоохоронців не завжди є можливість і час, аби його перевірити.

 

«Єдина прес-карта має вирішити насамперед цю проблему. Звісно, постає питання критеріїв, за якими ця карта має видаватися. Особисто мені  подобається французька модель - там прес-карту отримують співробітники офіційно зареєстрованих ЗМІ і ті, кому журналістська діяльність приносить понад 50% основних доходів», - додав пан Бурлаков.

 

Він зауважив, що для того, аби система запрацювала, окрім введення самих прес-карт необхідно внести відповідні зміни до законодавства. Зокрема, прирівняти інтернет-видання до засобів масової інформації, скасувати редакційні посвідчення, внести норми щодо єдиної прес-карти, умов її видачі.

 

В той же час, Вікторія Сюмар, виконавчий директор ІМІ, вважає, що зміни слід впроваджувати поступово і на перших етапах введення єдиної прес-карти мають діяти й редакційні посвідчення.

 

Нагадаємо, що над впровадженням єдиної національної прес-карти наразі працюють НСЖУ та НМПУ.

 

Як писала «Детектор медіа», що протягом листопада-грудня медіексперти проведуть у п'яти містах України спільні для журналістів і правоохоронців тренінги «Сприяння вдосконаленню практики взаємодії між правоохоронними органами України та працівниками ЗМІ». Заходи відбудуться 22 листопада у Донецьку, 29-го - в Одесі, 6 грудня в Хмельницькому, 13-го - у Львові.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11466
Читайте також
10.05.2012 15:41
Олег Єльцов, «Блоги. Українаська правда»
17 432
15.06.2011 19:17
Анатолий Шарий, «Обозреватель»
28 288
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вячеслав45
4149 дн. тому
Можно согласиться с данным решением, при условии предания статуса журналиста сотрудникам интернет-изданий.
люпус
4150 дн. тому
Єдиним і однаковим для всіх може бути гарний синець від міліцейського демократизатора.
Віктор
4150 дн. тому
ЄДАПС нове "поле" хоче обробити, а ну журналісти, де там ваші гроші на "єдину прес-карту"?!
Участковый
4150 дн. тому
Полностю поддерживаем инициативу правоохоронных органов. Требуем не только приравнять Интернет-издания к СМИ, но и всех комментаторов в блогах и статьях уравнять с журналистами по уровню административной и уголовной ответственности. А разовые разрешения на публикацию комментария выдавать по месту жительства через службу участковых милиционеров. Если человек пишет правильные вещи по месту жительства или работы, то бояться ему нечего. Писать правду легко и приятно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду