Побиті в донецькому супермаркеті журналісти оскаржать відмову порушити ст.171

14 Листопада 2012
6134
14 Листопада 2012
16:37

Побиті в донецькому супермаркеті журналісти оскаржать відмову порушити ст.171

6134
П'ятеро журналістів і громадських діячів, яким силою завадили проводити зйомку прострочених продуктів у донецькому супермаркеті «Сокіл» 23 січня 2012 року, наполягатимуть на тому, щоб прокуратура порушила ст. 171 Кримінального кодексу за перешкоджання професійній діяльності. Про це у коментарі «Телекритиці» сказав кореспондент «Українського тижня» Богдан Буткевич
Побиті в донецькому супермаркеті журналісти оскаржать відмову порушити ст.171

За словами пана Буткевича, 14 листопада відбулося чергове засідання Ленінського районного суду м. Донецька у справі про нанесення легких тілесних ушкоджень кореспонденту «Комсомольской правды в Украине» Павлу Колеснікову. «Я був на цьому засіданні, - каже Богдан. - Розгляд справи знову перенесено. Суд триває вже з червня, і його постійно затягує сторона відповідачів. Їхні адвокати то вимагають перекладачів, бо Мамєдов (працівник супермаркету, який побив журналіста - Ред.) нібито погано розуміє російську мову, а українську взагалі не розуміє, то стверджують, що конфлікт трапився за національною ознакою. А тепер взяли курс на те, що побиття нас в супермаркеті не мало широкого суспільного резонансу».

 

Як писала «Детектор медіа», 23 січня в донецькому супермаркеті «Сокіл» охоронці побили журналістів за спробу зняти фото і відео простроченої продукції. Постраждали кореспондент «Українського тижня» Богдан Буткевич і фотограф цього видання Андрій Ломакін, а також журналіст Павло Колесник і громадський діяч Станіслав Федорчук.

 

Після закінчення дослідчої перевірки, з урахуванням оцінки усіх обставин події, прокурор Ленінського району Донецька 3 лютого порушив кримінальну справу за 2-ю частиною 125-ї статті Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне пошкодження) тільки стосовно Павла Колесника.

 

На заяви Буткевича, Колесника,  Федорчука, Ломакіна і Коробка з вимогою порушити ст. 171 ККУ, прокуратура відповідає, що не бачить підстав для порушення цієї статті. «Ми всі виконували свої професійні обов'язки, нам перешкоджали, до того ж умисно, тому що ми показували їм журналістські посвідчення. Як доказ є відео. Мене дратує, що вони нас за лохів тримають. Складається враження, що прокуратура умисно не хоче порушувати саме 171 статтю. Ми оскаржуватимемо постанову про відмову у порушенні 171-ї, щойно її отримаємо», - сказав Богдан Буткевич.

 

У листі до заявників прокурор Ленінського району м. Донецька повідомив, що стаття за перешкоджання професійній діяльності не порушена на підставі п. 1 ст. 6 Кримінально-процесуального кодексу «у зв'язку з відсутністю події злочину». А кримінальна справа за фактом спричинення легких тілесних ушкоджень Ломакіну, Буткевичу та Федорчуку «на теперішній час перебуває у провадженні слідчого відділу Ленінського РВ Донецького МУ ГУМВС України у Донецькій області».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6134
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду