Видавці преси хочуть збільшити мережу кіосків за допомогою закону

13 Листопада 2012
6354
13 Листопада 2012
13:42

Видавці преси хочуть збільшити мережу кіосків за допомогою закону

6354
Проблеми із відкриттям нових кіосків з продажу преси зможе вирішити окремий закон, який врегулює процедуру виділення землі з боку місцевої влади - експерти
Видавці преси хочуть збільшити мережу кіосків за допомогою закону

Учасники робочої групи щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку медіа та індустрії преси в Україні пропонують розробити новий законопроект, який би встановив окремий порядок виділення землі та погодження об'єктів торгівлі друкованою продукцією (преса і книжки). Цю пропозицію висловив генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) Олексій Погорєлов під час першого засідання робочої групи в рамках програми «Відкрита розмова», яке відбулося 13 листопада в Держкомтелерадіо.

 

«Друкована продукція має соціальну вагу і є підстави, щоб вона мала окреме регулювання -  не таке, як кіоски з шаурмою», - сказав Олексій Погорєлов.

 

Гендиректор УАВПП розповів присутнім про проблеми, з якими стикаються видавці преси, намагаючись оформити земельні ділянки під МАФи (пресові кіоски). За його словами, місцева влада, у віданні якої знаходяться земельні питання, не сприяє їм у цьому процесі.

 

«Збільшення мережевої торгівлі друкованої преси в свою чергу сприятиме популяризації читання. Незважаючи на те, що у нас доволі високий рівень грамотності населення (ми в п'ятірці найкращих кран Європи), Україна на останньому чи передостанньому місці за рівнем читання друкованої продукції (книжок, газет, журналів тощо). Це є погано з огляду на рівень людського потенціалу країни. В результаті від цього страждає наша конкурентоздатність. На мій погляд, це питання навіть національної безпеки. В Україні кіосків у 8 разів менше, ніж у Польщі, і у 15 разів менше, ніж у західно-європейських країнах. Навіть, якщо виключити такий фактор, як якість продукції, це загалом впливає на зменшення продажів, а відтак - і на рівень читання», - зазначив пан Погорєлов.

 

За його словами, за умови зменшення рекламних надходжень, рівень продажів для преси виходить на перше місце.

 

«Без мережі ми не можемо мати незалежну і сталу індустрію преси. Бо кіосків менше, продажів менше і доходів менше», - зауважив Олейсій Погорєлов.

 

Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олександр Курдінович порадив під час написання законопроекту проконсультуватися з місцевими органами влади, зокрема з Київською міськдержадміністрацією, щоб врахувати всі нюанси продажів у великих містах.

 

«Тут треба приймати закон, який встановить окремий порядок виділення землі», - погодився він.

 

Можливість скасування пільги з ПДВ на продаж преси, яка нині діє, також схвилювала учасників робочої групи.

 

«Прем'єр-міністр запевняв, що при доопрацюванні податкового кодексу не буде прибрана пільга з ПДВ на продаж преси, яка сьогодні діє. Тим не менш є побоювання, що цю пільгу можуть прибрати», - зазначив Олексій Погорєлов.

 

Нагадаємо, робоча група щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку медіа та індустрії преси в Україні була створена при Міжвідомчій робочій групі з аналізу стану дотримання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів при президентові України після 64-го Всесвітнього газетного конгресу та Форуму редакторів, який пройшов у Києві 2-5 вересня 2012 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6354
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду