Міжнародна федерація журналістів засудила цензуру в УНІАН

12 Листопада 2012
4668
12 Листопада 2012
11:51

Міжнародна федерація журналістів засудила цензуру в УНІАН

4668
У МФЖ приголомшені кричущим прикладом цензури критичної журналістики
Міжнародна федерація журналістів засудила цензуру в УНІАН

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і її регіональне відділення Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) засудили керівництво Українського незалежного інформаційного агентства (УНІАН) через цензурування критики президента Віктора Януковича. Про це йдеться на сайті Незалежної профспілки, який опублікував переклад заяви ЄФЖ.

 

Нагадаємо, 26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор оштрафував двох редакторів сайту на 200 гривень кожну за оприлюнення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Штрафам, за словами співробітників, передувало розпорядження зняти новину із сайту.

 

«Ми приголомшені цим кричущим прикладом цензури критичної журналістики, - заявив президент Міжнародної федерації журналістів Джім Бомбела. - Відносно скромний розмір штрафу не може приховати рівня загрози та брутальних наслідків цієї останньої атаки на незалежну журналістику в провідному агентстві країни».

 

У відповідь на заяву редакторів про цензуру відділення МФЖ Незалежна медіа-профспілка засудила цей акт як грубе порушення трудового законодавства. Відповідно до Кодексу України законів про працю, дисциплінарні покарання обмежені доганою або звільненням працівників. Фінансові ж санкції є прямим порушенням закону і зловживання владою. НМПУ також нагадує, що такі обмеження трудових прав спровокували журналістську революцію в 2004 проти цензури в новинах.

 

«Немає значення отримував директор УНІАН Вадим Осадчий інструкції щодо цензури журналістів, чи він добровільно вдався до політики потурання президенту. Атмосфера страху і цензури, яка швидко поширюється по всіх засобах масової інформації України повинна закінчитися, - сказав Арне Кьоніг, президент Європейської федерації журналістів. - Влада робить серйозну помилку, якщо вона думає, що в Україні журналісти можуть бути поставлені під контроль».

 

Як писала «Детектор медіа» медійні та журналістські організації вирішили захищати від тиску та звільнень редакторів сайту УНІАН.

 

27 жовтня із заявою на захист редакторів сайту УНІАН виступила Незалежна медіа-профспілка. 29 жовтня журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив із заявою про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні.

 

31 жовтня вже шестеро редакторів сайту УНІАН оприлюднили відкритий лист до Вадима Осадчого, у якому навели факти цензури з боку керівництва. За словами співробітників УНІАН, керівництво заборонило висвітлювати діяльність президента Віктора Януковича в негативному ключі, а також на період виборів зобов'язало відстежувати активність лідера комуністів Петра Симоненка й одного з кандидатів-мажоритарників у 218-му виборчому окрузі.

 

Генеральний директор інформаційної агенції УНІАН Вадим Осадчий так прокоментував «Детектор медіа» заяву п'яти редакторів сайту УНІАН про цензуру: «З моменту приходу, новою адміністрацією інформаційного агентства УНІАН було взято курс на якісне реформування всіх продуктів компанії, одним з яких є, в тому числі, і веб-сайт УНІАН. За основу ідеології "перезапуску" було взято формування нового іміджу УНІАН - як серйозного, ділового інформаційного ресурсу з високою репутацією і нейтральним, об'єктивним висвітленням подій, що відбуваються в країні».

 

Тобто пан Осадчий вважає, що деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю.

 

Про свою підтримку редакторів УНІАН заявив Комітет за збереження Біличанського лісу. А голова парламентського Комітету з питань захисту свободи слова та інформації Юрій Стець планував зібрати засідання комітету для розгляду ситуації в УНІАН.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4668
Читайте також
16.11.2012 08:51
Вікторія Скуба, «День»
18 057
01.10.2012 08:47
Олександр Савицький, www.dw.de
15 134
07.06.2012 12:39
Вікторія Сюмар
, «Українська правда»
27 862
18.05.2012 08:09
Дмитро Білаш, «Радіо свобода»
34 991
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду