Фермера, який напав на знімальну групу «Інтера», визнали винним у перешкоджанні журналістській діяльності (+ФОТО)

18 Жовтня 2012
7477
18 Жовтня 2012
10:13

Фермера, який напав на знімальну групу «Інтера», визнали винним у перешкоджанні журналістській діяльності (+ФОТО)

7477
Відповідно до ч. 1 ст.171 ККУ, він сплатить штраф 510 грн.
Фермера, який напав на знімальну групу «Інтера», визнали винним у перешкоджанні журналістській діяльності (+ФОТО)

Жмеринський районний суд 17 жовтня ухвалив рішення у справі про напад на журналістів інформаційної програми «Подробности» телеканалу «Інтер». Фермер Василь Бондарчук, який напав на знімальну групу, визнаний винним у перешкоджанні роботі журналістів за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України і за ч. 1 ст. 125 (умисне нанесення легких тілесних ушкоджень). Про це повідомляють «Подробности».

 

Згідно з рішенням суду, фермеру призначили покарання у вигляді штрафу в розмірі 510 грн, плюс штрафу в розмірі 340 грн за умисне легке тілесне ушкодження.

 

Як розказав у коментарі «Детектор медіа» журналіст Роман Бочкала, на суді Василь Бондарчук повністю визнав свою провину та попросив вибачення у знімальної групи. «Покарання ніби й м'яке, оскільки санкція 171-ї статті припускає позбавлення волі на термін до трьох років. Але головне в цій історії те, що справу вдалося довести до рішення суду. Це демонструє, що 171-ша стаття - це не якась ефемерна норма Кримінального кодексу. Що вона дійсно може працювати. З іншого боку, звичайно, треба усвідомлювати, що якби на місці цього фермера був би якийсь народний депутат або високопосадовець, то довести провину було б набагато складніше. Тим не менше, це судове рішення певною мірою прецедент, важливий досвід, на який можна буде посилатись під час розгляду інших справ про напад на журналістів під час виконання ними редакційних завдань», - сказав Роман Бочкала.

 

 Прокурор О. Попеску і суддя К. Шепель

 

 Роман Бочкала, Василь Меновщиков, Василь Бондарчук

 

Нагадаємо, інцидент зі знімальної групою «Інтера» стався 15 серпня, коли вона поїхала знімати сюжет через заяву двох людей, які стверджували, що місцевий фермер Василь Бондарчук насильно утримував їх у «трудовому рабстві». Фермер біля власної оселі перешкоджав роботі журналістів, лаявся, цькував на них ротвейлера, кидав каміння та жбурнув в оператора Василя Меновщикова каністру з моторною оливою, обливши його з голови до ніг.

 

Місцеві правоохоронці порушили кримінальну справа за статтею 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста), Роман Бочкала та Василь Меновщиков визнані потерпілими у цій справі. Справу було скеровано до суду.

 

Як писала «Детектор медіа», зазвичай прокурори не порушують статтю 171, тому що їм важко довести факт саме перешкоджання, той факт, що постраждалим був саме журналіст, і що він займався саме законною професійною діяльністю.

 

«Детектор медіа»

 

Фото надані Романом Бочкалою

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7477
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду