«1+1» та «Медіа Група Україна» почали контролювати свої права на футбольний контент в інтернеті

12 Жовтня 2012
6192
12 Жовтня 2012
12:54

«1+1» та «Медіа Група Україна» почали контролювати свої права на футбольний контент в інтернеті

6192
Спортивні сайти мають домовлятися з правовласниками футбольних трансляцій про розміщення відео
«1+1» та «Медіа Група Україна» почали контролювати свої права на футбольний контент в інтернеті

«Медіа Група Україна» (МГУ) та «1+1» почали жорстко контролювати дотримання авторських прав на покази спортивних відеороликів в інтернеті. У результаті таких дій на ринку повністю зміняться правила використання цього контенту - вже зараз власники сайтів домовляються про розміщення відеоплеєра oll.tv (належить МГУ) для показу матчів. Про це пише газета «Коммерсантъ. Украина».

 

З популярних футбольних сайтів за останні два тижні зник увесь відеоконтент, усі відеоматеріали з трансляціями матчів Ліги чемпіонів, Ліги Європи та української Прем'єр-ліги. Наприклад, повністю зникло відео на сайті football.ua, а також iSport.ua (належить групі УМХ), обмежена кількість відео залишилась на сайтах ua-football.com та sport.ua.

 

Права на трансляцію цих матчів приблизно порівну належать МГУ Ріната Ахметова (телеканали «Україна», «Футбол» і сайт oll.tv) і групі «1+1 медіа» Ігоря Коломойського (телеканали «1+1», «2+2» і сайт tsn.ua). Учасники ринку оцінюють річний контракт з UEFA (трансляція матчів Ліги чемпіонів та Ліги Європи) у $8-10 млн. А дохід віл нього - приблизно у $4 млн.

 

В «1+1» пояснили, що активізували контроль над дотриманням своїх прав у зв'язку з початком футбольного сезону. «Ми розіслали усім сайтам звернення з проханням про дотримання наших авторських прав», - зазначили в прес-службі «1+1». «У нас є обов'язки перед UEFA, тільки ми можемо транслювати матчі та повинні жорстко контролювати, щоб це право не порушувалось», - додали у прес-службі телеканалу «Футбол».

 

Правовласники почали активно стежити за дотриманням своїх авторських прав сторонніми сайтами саме цього літа, розповів директор sport.ua Михайло Реуцький. За його словами, наразі сайт веде переговори з компаніями, щоб отримати можливість показувати відеонарізки гри прем'єр-ліги. «Частина відео в нас уже доступна - ми домовились з МГУ. Огляди можна подивитися через вбудований відеоплеєр oll.tv, а посилання на відео ведуть на сайт правовласника. Зараз ми ведемо переговори з "1+1"», - сказав пан Реуцький.

 

Генеральний директор МГУ Федір Огарков каже, що спортивний контент - один із найдорожчих серед придбаних групою. «Матчі повинні транслюватися на oll.tv. Ймовірно, це буде доступно нашим передплатникам, при цьому плата за контент буде символічною. Як приклад, вартість підписки на трансляцію матчів чемпіонату Євро-2012 коштувала 20 грн. Проект виявився успішним», - пояснив пан Огарков.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6192
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду