Скандал довкола посади головного редактора комунальної газети Червонограда «Новини Прибужжя»

9 Жовтня 2012
21065
9 Жовтня 2012
08:26

Скандал довкола посади головного редактора комунальної газети Червонограда «Новини Прибужжя»

21065
Скандал довкола посади головного редактора комунальної газети Червонограда «Новини Прибужжя»

Львівська обласна організація ЛОО НСЖУ розмістила матеріал про те, як лідер Червоноградської міської організації ВО «Свобода», депутат Сокальської районної ради, голова фракції ВО «Свобода» у Сокальській районній раді Т. Стародуб, не маючи ні журналістської освіти, ні відповідного досвіду претендує на посаду головного редактора комунальної газети Червонограда «Новини Прибужжя».

 

Подаємо текст публікації дослівно:

«До Львівської обласної організації ЛОО НСЖУ з листом і належними документами звернувся член спілки журналістів Олександр Новацький. Він повідомив про ситуацію навколо комунальної газети Червонограда «Новини Прибужжя», зокрема і те, що зараз на посаду головного редактора видання пропонують людину не фахівця, без досвіду роботи в ЗМІ і взагалі далеку від журналістики. Пропонуємо фрагмент звернення колеги до секретаріату обласної організації спілки:

«13 серпня 2012 року було проведено конкурс на заміщення вакантної посади головного редактора комунального підприємства Червоноградської міської ради «Редакція газети «Новини Прибужжя»». Оголошення про проведення конкурс та вимоги до претендентів було розміщено у випуску газети «Новини Прибужжя» від 05.07.2012 року. Відповідно до оголошення, однією із вимог до претендента є досвід роботи в галузі журналістики. До конкурсу було допущено чотири кандидата, а саме Андрій Дікальчук, Олександр Новацький, Тарас Стародуб та Світлана Тверітнєва. Усі претенденти, окрім Тараса Стародуба, мають досвід у галузі журналістики, про що свідчать копії трудових книжок. Відповідно виникає застереженням щодо кандидатури Стародуба Т.П. - він не має журналістської освіти, більше того ніколи не працював у ЗМІ. Тарас Стародуб у 2008 році закінчив Львівський національний університет ім.І.Франка, факультет міжнародних відносин, спеціальність - політолог-міжнародник, перекладач.

 

Не зважаючи на це, конкурсна комісія не лише допускає пана Стародуба Т.П. до конкурсу, але і, за підсумками письмового іспиту і співбесіди, визнає його переможцем (Проект рішення Червоноградської міської ради опубліковане на офіційному сайті www.chervonograd-city.gov.ua/dprs/1408201201.doc). Про своє рішення комісія не повідомила жодного із претендентів на вакантну посаду, адже такого пункту в Положенні навіть не було. Лише на письмову заяву Новацького О.Є., йому надіслали копію протоколу, вказали у відповіді про своє рішення, а також про те, що усі кандидатури «відповідали вимогам, зазначеним в оголошенні про конкурс».

 

В цілому ж, на думку Олександра Новацького, весь конкурс був проведений всупереч вимогам законодавства України, зокрема в частині вимог до кандидата на посаду головного редактора. На час його проведення діяв Національний класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 року №327. Ним визначаються вимоги до посади головного редактора газети, а саме: повна вища освіта відповідного напрямку підготовки (магістр, спеціаліст), тобто в галузі журналістки . Стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня відповідного професійного спрямування (журналістика): для магістра - не менше 2 років, спеціаліста - не менше 3 років. Проте, основна вимога, яка встановлена законодавством до посади головного редактора - наявність освіти та досвіду роботи в галузі журналістики, у рішенні Червоноградської міської ради від 16 червня 2011 року №101 навіть не передбачена.Таким чином, посаду головного редактора може обіймати особа, яка не є журналістом. Ось тут і виникає суперечність, - переможцем конкурсу на посаду головного редактора визнано Стародуба Т.П., який не має ні стажу, ні освіти в галузі журналістики, але рекомендований комісією на посаду головного редактора комунального ЗМІ. Про ці суперечності Олександр Новацький повідомив у прокуратуру м.Червонограда. Скаргу прийнято 6 вересня 2012 року, поки що відповіді на неї не надходило.

 

У своєму зверненні до секретаріату ЛОО НСЖУ Олександр Новацький також повідомив: «Пан Стародуб Т.П. - лідер Червоноградської міської організації ВО «Свобода», депутат Сокальської районної ради, голова фракції ВО «Свобода» у Сокальській РР. Відповідно, його кандидатура активно лобіювалася представниками «Свободи» у Червоноградській міській раді, зокрема, головою конкурсної комісії, секретарем ради П.М.Пилипчуком (представником ВО «Свободи»). Дивним є той факт, що учасникам конкурсу в ході зустрічей та проведення самого конкурсу не була оголошена відповідь в.о. заступника начальника Управління преси та інформації Львівської ОДА О.Шейки на запит Керуючого справами виконкому Червоноградської міської ради Г.Тимчишина, в якій чітко вказано на те, що «однією з вимог до кандидатів на посаду редактора (головного редактора) друкованого періодичного видання повинна бути наявність відповідної вищої (журналістської) освіти, стаж роботи за фахом, досвід роботи у сфері управління».

 

Відсутність досвіду роботи в журналістиці, азів формування журналістських матеріалів, макетування і випуску газети, політична заангажованість людини на посаді головного редактора призведе до остаточного занепаду видання, яке зараз тримається на професійному досвіді і фаховості тих людей, що працюють у «Новинах Прибужжя», політизації газети, зокрема в напрямку висвітлення діяльності лише однієї політичної сили, відходу редакційної політики від засад демократії, гласності, збалансованості і незаангажованості!», - зазначалося у зверненні пана Новацького О.Є.

 

Згідно з рішенням секретаріату було створено робочу комісію, яку очолила відповідальний секретар ЛОО НСЖУ Оксана Теленчі. До складу комісії також увійшли Ігор Паращак та Микола Пасько. 20 вересня Оксана Теленчі та Микола Пасько побували у Червонограді, зустрілися із міським головою Ігорем Чудійовичем, керуючим справами виконкому, членом конкурсної комісії Георгієм Тимчишиним та оголошеним комісією переможцем конкурсу на заміщення вакантної посади головного редактора Тарасом Стародубом, представниками трудового колективу, журналістами комунального видання «Новини Прибужжя».

 

* * *

 

Міський голова Червоноград Ігор Чудійович люб'язно погодився зустрітись із членами комісії ЛОО НСЖУ. Зустріч проходила в кабінеті керівника міста і тривала близько 40 хвилин. Відповідальний секретар обласної організації спілки Оксана Теленчі ознаймила Ігоря Чудійовича із метою зустрічі і попросила його прокоментувати дану ситуацію.

 

-Ви прекрасно знаєте, ви ознайомились з тою ситуацією, знаєте, хто приймав це рішення. Тут вплив міського голови зведений «до нуля»», - зазначив Ігор Чудійович. - Знаєте, я дотримуюсь завжди того правила, що управляти будь-яким колективом повинні професійні люди. Це моє життєве кредо. Я ніколи не призначаю на керівні посади людей по якомусь особистому бажанню. Посада керівника редакції регламентується чинним законодавством і рішеннями сесії, так написано в Статуті, що керівник редакції призначається і звільняється міською радою. Так вже сталося у нас, що після виборів (мова йде про місцеві вибори 2010 року) сформувався певний колектив міської ради, де група людей намагається забрати на себе повноваження по вирішенню питань в місті, особливо по призначеннях. Розробляючи Положення про конкурс, ми керувались Положенням про конкурс на державних службовців, оскільки ця посада прирівнена до держслужби. Ми з виконавчим комітетом виписали Положення, в якому використали Положення про конкурсні засади по призначенню на посади державних службовців. На жаль, сесія це не сприйняла, «вихолостила» це Положення і прийняла таке, в якому міський голова фактично не присутній. Навіть такий формальний пункт, що рада приймає рішення, а міський голова просто подає кандидатуру на затвердження, викреслили. Тобто, фактично рада проголосувала за те, що вона буде сама призначати... Створила комісію, на чолі із секретарем ради. А секретар ради відноситься до найбільшої політичної сили, яка представлена в міській раді, троє представників депутатського корпусу і два - представники виконавчого комітету: керуючий справами і спеціаліст із зв'язків зі ЗМІ. Фактично виходить «три» проти «двох», так чи інакше.

 

-Отже, про конкурс. Відбулась якась дивна річ: у комісії «три» проти «двох», з них - троє представників депутатського корпусу. Хоча, за словами представників «Фронту змін», вони були категорично проти цього, голова профільної комісії з питань правопорядку, законності і зв'язків із ЗМІ чомусь також підтримав пропозицію, яку «протягували» два представника «Свободи» - секретар ради і член комісії. Якщо ми вже таким шляхом підемо, то систему призначення перетворимо в якийсь абсурд, будемо своїх, чужих, ближчий, партійні, не партійні... Тобто, якщо ми вже маємо дотримуватись чинного законодавства - маємо дотримуватись, виписані кваліфікаційні вимоги - їх треба дотримуватись.

 

На запитання Оксани Теленчі щодо можливостей чи важелів впливу на різного роду рішення, міський голова Червонограда Ігор Чудійович відповів, що по суті таких не існує: «Я ж не можу бути вище сесії!». В цілому ж, за словами голови Червонограда, йому в багатьох випадках (не мається на увазі лише конкретна ситуація), так би мовити, «викручують руки». Важелі, на його переконання, в усіх випадках одні, - бесіда, переконання, робота з депутатами до прийняття рішення. Ігор Іванович ще раз зазначив, що у випадку з кандидатурою на посаду головного редактора комунальної газети «Новини Прибужжя» буде діяти в межах власних повноважень та чинного законодавства.

 

-Але я хочу все ж сказати в докір журналістам, які є в газеті. Вони не підключили громадськість, У нас є чимало громадських організацій, незалежних від влади, депутатського корпусу,та ніхто не дав оцінку ситуації. Єдності, мабуть, в колективі немає, люди бояться!

 

Ігор Чудійович - міський голова із досвідом, це вже третя його каденція. Проте, як він запевняє, так складно працювати ще не було. Як каже він сам (напівжартома): «Це, напевно, таке покарання за дві успішні попередні каденції!»

 

* * *

 

Цього ж дня у комісії були наміри зустрітись із головою комісії з проведення конкурсу на заміщення вакантної посади головного редактора комунальної газети «Новини Прибужжя», секретарем Червоноградської міської ради Павлом Пилипчуком, проте він перебував у відпустці. Натомість, відбулась зустріч із членом комісії, керуючим справами виконкому міської ради Георгієм Тимчишиним. У комісії він представляв виконавчий комітет.

 

Як зазначив Георгій Ростиславович, коли постало питання визначення і призначення головного редактора видання, саме він став ініціатором організації конкурсу:

-Я сам розробив проект Положення, в його основу вклав Положення про прийом на державну службу. Воно було прийняте, але побачивши там певні нюанси, які не давали можливості маніпулювати певними моментами, я так розумію, і це було відхилено. І нові депутати, які прийшли, по-своєму зробили своє Положення так, як вони це бачать. Я намагався при розробці Положення привести його до норм Закону «Про державну службу», до постанови про конкурс. Більш-менш воно було до цього приведене. Але певні речі, якими можна було б не допустити того, що нефахівець йде на посаду, були упущені. Отже, комісія протягом 30 днів від початку оголошення конкурсу могла приймати документи від усіх громадян, які бажали брати участь у ньому. Фактично, на більш-менш законних підставах. Умовами конкурсу передбачено, що той претендент, котрий набирає найбільше балів в письмовому конкурсі і співбесіді, стає переможцем. Письмовий іспит полягав у знанні законодавства в галузі журналістики: Конституція, Закони «Про інформацію», «Про друковані ЗМІ (пресу)», «Про соціальний захист журналістів» і т.д. Всього 5 питань у білеті.

 

За результатами написання, претендент - не журналіст - набрав найбільшу кількість балів. Приступаємо до співбесіди. Співбесіда проходить, кожен член комісії дає оцінку. Я, наприклад, дав пану Новацькому найвищу оцінку. Він, на мою думку, найкраще висловив бачення розвитку газети. Але письмова робота стала визначальним критерієм. Початок голосування відразу зняв усі питання, тому що із 5 членів комісії, голова, (а він має перевагу навіть при рівних голосах, так виписано в Положенні) і двоє членів - тобто троє депутатів міської ради - проголосували за дану кандидатуру. Далі розмова не може вестись. Я і ще один член комісії проголосували категорично проти цієї позиції. Так закінчився конкурс.

 

Тепер результати конкурсу мають розглянути депутати. Є різні думки в раді, але, розумієте, люди, які обрані, ні за що не несуть відповідальності, вони можуть, що хочеш рішити і ми тут не в силі щось поправити...»

 

 

Довідка: У Червоноградській міській раді 50 депутатів. За даними сайту міської ради, більшість складає ВО «Свобода» - 23 депутати, 8 - «Фронт змін», 5 - «Наша Україна», 4 - «НРУ», решта - «БЮТ», «Сильна Україна», «Партія регіонів», «Пора»

 

***

Оксана Теленчі і Микола Пасько зустрілись із учасником конкурсу Тарасом Стародубом, якого комісія оголосила переможцем і рекомендуватиме на найближчій сесії міської ради на посаду головного редактора газети «Новини Прибужжя». Розмова не складалась, Тарас Стародуб відповідав запитаннями на запитання. В цілому ж, на прохання прокоментувати своє прагнення очолити редакційний коллектив, не маючи фахових вмінь і навичок, досвіду роботи в журналістиці, зазначив, що впевнений у своїх силах і менеджерських здібностях.

 

Згодом відбулась зустріч із представниками журналістського колективу редакції Червоноградської міської газети, зокрема, в.о. редактора видання Світланою Тверітнєвою. Настрій в журналістів далеко не оптимістичний. Вони категорично проти того, щоб газету очолив не фахівець, людина далека від журналістики і видавництва газети. На їх переконання, функції редактора не фахівця ніхто інший не виконає. Відомо, що вони передбачають неабияке навантаження. До речі, зараз усі ці функції покладені на Світлану Тверітнєву, але лише як обов'язок, без жодних доплат за редакторську роботу.

 

Колектив у таких умовах працює вже протягом трьох років. Готує матеріали, випускає газету, розповідає читачам про події в шахтарському регіоні та, звісно ж, сподівається на розумне вирішення ситуації із конкурсом на посаду головного редактора видання.

 

Дивує лише те, що наші колеги в такій ситуації досить пасивно захищають свої професійні права, не залучаючи до спільних дій професійні спілки, інші громадські організації, більше того, не ставлячи до відома навіть читача!

 

Секретаріат ЛОО НСЖУ надалі відслідковуватиме перебіг подій навколо газети «Новини Прибужжя» і захищатиме правові та етичні норми діяльності газети незалежно від персоналій. Щодо відвідин Червонограда, то за підсумками роботи комісії обласна організація Національної спілки журналістів України вирішила звернутись до міського голови Ігоря Чудійовича, депутатів Червоноградської міської ради та громади міста з проханням виголосити Звернення на найближчій сесії міської ради і опублікувати його на сторінках газети «Новини Прибужжя».

 

* * *

Міському голові Червонограда

п. Чудійовичу І.І.

Депутатському корпусу

Червоноградської міської ради

Громаді міста Червоноград

Звернення

 

Львівська обласна організація Національної спілки журналістів стурбована ситуацією, що виникла навколо питання призначення головного редактора міської газети Червонограда «Новини Прибужжя».

 

Видання є комунальним підприємством Червоноградської міської ради і питання призначення керівника перебуває суто в її компетенції. Проте, турбує факт допущення до конкурсу і визнання переможцем людини, яка не є професійним журналістом, більше того взагалі не працювала в засобах масової інформації. Людини, яка є керівником місцевої політичної організації, що має переважну більшість депутатів у міській раді.

 

На нашу думку, відсутність досвіду роботи в журналістиці, азів формування журналістських матеріалів, макетування і випуску газети, політична заангажованість людини на посаді головного редактора призведе до остаточного занепаду видання, яке зараз тримається на професійному досвіді і фаховості тих людей, що працюють у «Новинах Прибужжя» (тираж газети зараз 1 700 примірників, при понад 100 тисячному населенні Червонограда, Соснівки і смт. Гірник). Дане призначення може призвести до політизації газети, зокрема, в напрямку висвітлення діяльності лише однієї політичної сили, відходу редакційної політики від засад демократії, гласності, збалансованості і незаангажованості у висвітленні подій міста і регіону!

 

Львівська обласна організація Національної спілки журналістів України звертається з проханням до засновника - Червоноградської міської ради - при вирішені питання про призначення головного редактора міської газети Червонограда «Новини Прибужжя» врахувати нормативні акти, що визначають вимоги до кандидатів на дану посаду (Національний класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 року №327), унеможлививши тим самим допущення до конкурсу випадкових людей, не пов'язаних із журналістикою і ЗМІ. Залучати до конкурсної комісії професійних журнілістів, членів Національної спілки журналістів України.

 

Закликаємо підходити до визначення кандидатур і переможця конкурсу з точки зору фаховості, професійності та політичної незаангажованості, враховуючи також думку трудового колективу газети «Новини Прибужжя».

 

ЛОО НСЖУ і надалі буде відслідковувати перебіг подій навколо газети «Новини Прибужжя» і захищатиме правові та етичні норми діяльності видання незалежно від персоналій!

 

Просимо виголосити дане звернення на найближчій сесії міської ради і опублікувати його на сторінках газети «Новини Прибужжя».

 

galinfo.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21065
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду