Розпочала роботу Конфедерація дій на захист української мови

6 Жовтня 2012
4096
6 Жовтня 2012
14:02

Розпочала роботу Конфедерація дій на захист української мови

4096
в рамках Конгресу дій в обороні української мови
Розпочала роботу Конфедерація дій на захист української мови

У Києві започаткувала роботу Конфедерація дій на захист української мови. Як відзначає «Український погляд», об`єднання створено в рамках Конгресу дій в обороні української мови, що є продовженням Всеукраїнського форуму «На захист української мови і державности».


Співорганізаторами форуму виступили Українська Всесвітня Координаційна Рада (М.Ратушний, Є.Гірник), Світовий Конгрес Українців (С.Романів), Національна спілка письменників України (В.Баранов, С.Пантюк), Національний університет «Києво-Могилянська Академія» (С.Квіт, В.Василенко), Громадське об’єднання «Українська справа» (Т.Рондзістий, О.Кляшторний), спільнота «Український Дім. Нова Хвиля» (Ю.Ходарєв, А.Боднар), Координаційна рада з питань захисту української мови при КМО «Меморіал» ім. В.Стуса (Т.Марусик, О.Курінний) та Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів» (М.Слабошпицький).

 

Сьогодні, 6 жовтня, відбулися установчі збори Конфедерації, яка об`єднала представників інтелігенції, пише УНІАН. «Наша місія в тому, щоб іти в народ і підіймати його свідомість», - сказав громадський діяч, дисидент, філософ Євген Сверстюк.

 

Провідною тезою зборів стало те, що діюча влада знищила всі механізми, які захищали українську мову. У зв'язку з цим прибічники Конфедерації вважають, що під загрозою опинилася не лише мова, а й незалежність і цілісність України. Вони запропонували ряд правид ля захисту мови, які пропонують поширювати:

 

- говорити українською мовою в публічних місцях і ніколи не переходити на іншу мову, крім розмов з іноземцями;


- вибрати українську мову в налаштуваннях електронної пошти, у соціальних мережах, у мобільному телефоні, в банкоматах, платіжних терміналах, на сайтах;


- завжди писати українською мовою паперові документи та електронні повідомлення; шукати українською мовою інформацію в інтернеті;


- спілкуватися державною мовою з владою і різноманітними сервісними службами;


- купувати книги і пресу українською мовою, дивитися фільми, дубльовані на українську, купувати диски з українською музикою, відвідувати українські фестивалі; говорити з дітьми українською мовою, вимагати від педагогів у дитсадках і школах спілкування з дітьми і викладу навчального матеріалу на українській;


- робити щось від себе, щоб змінити ситуацію на користь української мови на роботі, вдома або в колі друзів.

 

Нагадаємо, закон «Про засади державної мовної політики» було ухвалено 3 липня в редакції першого читання, незважаючи на те, що до нього було подано понад 1000 поправок і тривав його розгляд у комітеті, про що після погоджувальної ради заявляв журналістам Володимир Литвин. Крім того голосування за закон відбувалося з порушенням норм регламенту, про що заявили представники опозиції. При цьому фракція Литвина повним складом проголосувала за мовний законопроект.

 

Раніше Ганна Герман заявляла, що Віктор Янукович може накласти вето на закон «Про засади державної мовної політики», а також про те що, Янукович поділяє думку про те, що «мовний закон», прийнятий у нинішній редакції, буде розколювати суспільство.

 

«Детектор медіа»

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4096
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
коломия
4212 дн. тому
А де ж у достойному списку комітет захисту української мови і його самопроголошений горе-голова депутат Олександр Доній? Він зараз їздить Коломиєю, агітує по весіллях Городенківщини і всім розказує, що сам Євген Сверстюк записався у його донійський фальшивий комітет, і ніби Сверстюк агітує на виборах за Донія. Ото кар'єрист-брехло!.. Недаремно Івано_Франківщина прозвала Донія "щур-розкольник".
ДимОК
4212 дн. тому
Приехали со всех окраин и деревень. Периферия и лимита. И ни одного городского. Защитнички...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду