Журналісти під Верховною Радою вимагають скасувати рішення про прийняття законопроекту про наклеп (ФОТО)

1 Жовтня 2012
9494
1 Жовтня 2012
11:31

Журналісти під Верховною Радою вимагають скасувати рішення про прийняття законопроекту про наклеп (ФОТО)

9494
На акцію «Стоп цензурі!» та НМПУ прийшло близько 300 журналістів
Журналісти під Верховною Радою вимагають скасувати рішення про прийняття законопроекту про наклеп (ФОТО)

Сьогодні, 1 жовтня, близько 300 журналістів, зокрема рух «Стоп цензурі!» та Незалежна медіапрофспілка України, проводять під стінами Верховної Ради акцію протесту проти законопроекту № 11013 депутата Віталія Журавського,  яким планується запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

 

Учасники мітингу вимагають від членів Погоджувальної ради Верховної Ради України внести до порядку денного 2 жовтня 2012 року постанову № 11255 "Про скасування рішення ВР про прийняття в першому читанні проекту закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність і ділову репутацію людини», зареєстровану депутатом Віталієм Журавським.

 

Акція об'єднала представників телеканалів ТВі, СТБ, 5-го каналу, газет Kiev-Post, «Кореспондент», «Сільські вісті», «Коммерсантъ» та інших. Промови, спрямовані проти законопроекту, під стінами Ради виголосили  Єгор Соболєв - керівник Бюро журналістських розслідувань «Свідомо», президент Асоціації медіа-юристів й член правління Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська, шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова, головний редактор сайту Детектор медіа Діана Дуцик, історик Володимир В'ятрович, журналіст Наталія Соколенко, громадський діяч, член Української Гельсінської Групи, політв'язень, публіцист, історик дисидентського руху Василь Овсієнко, журналісти «Кореспондента» Ірина Соломко і Крістіна Бердінськіх, заступник голови НМПУ Андрій Яніцький  та інші.

 

Окрім журналістів, до акції також приєдналися підприємці, однак вони виступають без політичних гасел. Як зазначила Наталія Лигачова, цей законопроект стосується не лише працівників засобів масової інформації, а й усіх громадян України.

 

Учасники акції вимагають від депутатів проголосувати за внесення до порядку денного Верховної Ради 2 жовтня розгляд постанову Віталія Журавського № 11255 «Про скасування рішення ВР про прийняття в першому читанні проекту закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність і ділову репутацію людини», а також проголосувати за неї.

 

Як зазначають журналісти, невиконання цих вимог означатиме:

- бажання владної більшості повернути репресивні механізми контролю над суспільством, політичними опонентами та журналістами

- різке погіршення умов ведення виборчої кампанії

- різке погіршення стану свободи слова та прав журналістів

- недотримання низки міжнародних зобов'язань України.

 

«У разі невиконання вимог, ми будемо змушені донести максимум інформації про таку позицію кожного з тих депутатів, які не підтримають відкликання законопроекту Журавського, до їхніх виборців та оголосити про журналістський страйк», - йдеться в заяві учасників акції.

 

Крім того, біля стін Верховної Ради організовано збір підписів за відхилення законопроекту № 11013.

 

Як писала «Детектор медіа», 18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєструвавнародний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

 

 

 

Святослав Цеголко, ведучий 5 каналу

 

Олена Притула, головний редактор «Української правди»

 

Юлія Мак-Гаффі, головний редактор сайту «Корреспондент»

 

Єгор Соболєв, керівник Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»

 

Юрій Макаров, журналіст, телеведучий

 

Наталія Лигачова, головний редактор «Детектор медіа»

 

«Детектор медіа»

Фото Богдана Кутєпова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9494
Читайте також
01.10.2012 08:32
Анастасія Москвичова, «Радіо свобода»
23 506
27.09.2012 17:15
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
22 386
26.09.2012 08:57
Катерина Яковленко, Микола Семена, Ганна Черевко, «День»
25 922
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду