Податкова проти ТВi: хто виграє апеляцію?

12 Вересня 2012
24043
12 Вересня 2012
08:55

Податкова проти ТВi: хто виграє апеляцію?

24043
Податкова проти ТВi: хто виграє апеляцію?

Чи повинен телеканал ТВi сплатили додатково декілька мільйонів податкового боргу, і чи поновлять проти його директора Миколи Княжицького кримінальну справу? Відповідь на це питання має дати Київський апеляційний адміністративний суд, який 12 вересня розглядає апеляційну скаргу Державної податкової служби щодо ТВi. Суд першої інстанції податкова програла. Її посадовці впевнені у законності своїх вимог. Між тим керівники телеканалу говорять про подальше відключення ТВi у кабельних мережах, і оцінюють ці події як політичний тиск.

 

У серпні телеканал ТВi припинили транслювати 60 кабельних операторів, з початку вересня - ще 15, розповів Радіо Свобода генеральний директор ТВi Микола Княжицький. За його словами, це здійснюють за вказівками влади - так само, як і судове переслідування телеканалу.

 

«Більшість кабельних компаній нас взагалі вимикають з ефіру. Хоча є такі компанії, як «Воля», які нас просто переносять у дорожчий пакет, обмежуючи коло глядачів. Таким чином ми лише у Києві втратили дві третини нашої аудиторії», - пояснює керівник телеканалу.

 

Перший суд із Державною податковою адміністрацією, яка вимагає в телевізійників відшкодувати 9 мільйонів гривень податкового боргу (нібито за неповернутий кілька років тому ПДВ), телеканал ТВi виграв. 12 вересня розглядатимуть апеляційну скаргу щодо ТВi в Київському апеляційному адміністративному суді. В результаті канал може бути доведений до банкрутства, вважає Микола Княжицький.

 

«Якщо податкова виграє, а це можливо лише за умови тиску на суд (нам відомо, що тиск має місце), то ми втратимо 9 мільйонів гривень, а це дуже небезпечно для телеканалу, і робиться для того, щоб нас закрити».

 

ТВi судять після незаконної перевірки?

 

Підставою для вимог податкової повернути гроші (ПДВ, який держава повернула ТВi) стала перевірка телеканалу податківцями Солом'янського району столиці у квітні цього року. Перевірка відбулася вже після того, як Верховна Рада заборонила будь-які перевірки медіа до завершення виборів. Утім речник податкової адміністрації міста Києва Микола Ковтуненко вважає, що податківці перевіряли телеканал законно.

 

«Ініціювання перевірки було у квітні було за постановою слідчого Печерського райвідділу МВС. - пояснює податківець. - Ми були зобов'язані перевіряти. Якби податкова відмовилася робити перевірку, то її би здійснило безпосередньо МВС - але вже проти податкової Солом'янського району Києва».

 

Хто правий в цій ситуації та чи має місце тиск на ТВi з політичних мотивів - можна говорити лише після всебічного вивчення справи, вважає заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. За його словами, обговорення долі ТВi, яке триває у медіа, є певною мірою тиском на суд у цій справі.

 

Зі свого боку, чимало політологів вважають політичну природу справи ТВi беззаперечною. Зокрема, Андрій Самброс вважає, що телеканал переслідуватимуть щонайменше до весни наступного року. За його словами, тиснути на ТВi владі важливо під час парламентських перегонів, а після цього - під час виборів Київради та міського голови столиці.

 

Євген Солонина, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Солонина, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24043
Читайте також
13.09.2012 06:23
для «Укоаїнська правда»
21 260
11.09.2012 09:15
Валентина Самченко, «Україна молода»
26 712
10.09.2012 08:27
«Коммерсантъ. Украина»
22 786
08.09.2012 17:49
Володимир Дубровський, «Дзеркало тижня. Україна»
24 806
07.09.2012 14:41
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
14 014
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду