Микола Княжицький: «Лише в Києві ТВі може втратити півтора мільйона глядачів»

7 Вересня 2012
13430
7 Вересня 2012
09:17

Микола Княжицький: «Лише в Києві ТВі може втратити півтора мільйона глядачів»

13430
Микола Княжицький: «Лише в Києві ТВі може втратити півтора мільйона глядачів»

У Міжнародний день солідарності журналістів, 8 вересня, о 12-й годині, на Михайлівській площі відбудеться акція протесту проти масового відключення мовника від регіональних мереж.

 

За словами генерального директора ТВі Миколи Княжицького, акція продемонструє владі, що «глядачі каналу сильні, і вони не збираються здаватися». Очікується, що захід підтримають журналісти Мустафа Наєм, Віталій Портников, Олексій Ліхман, Артем Шевченко та інші, які разом із глядачами ТВі висловлять занепокоєння утисками свободи слова в Україні.

 

Нагадаємо, ТВі продовжують вимикати з кабельних мереж країни. За повідомленням прес-служби каналу, після того як 20 липня без попередження сигнал ТВі вимкнули в мережі «Тріолан», позбавивши доступу до нього глядачів у 11 містах України, зокрема Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Києві, Луганську, Одесі тощо, цю тенденцію продовжують й інші провайдери. 13 серпня з мережі кабельного телебачення «Формат» у Маріуполі зник телеканал ТВі, а під кінець серпня сигнал каналу обмежили в Коломиї. Як каже генеральний директор ТВі, рішення вимкнути канал провайдери пояснюють по-різному. Одні говорять про профілактичні ремонтні роботи мереж, а інші посилаються на те, що буцімто самі ж глядачі не хочуть цього каналу.

 

«На сьогодні ТВі вимкнули майже із 70 кабельних мереж країни, - розповів «Дню» генеральний директор каналу Микола Княжицький. - Нас позбавляють кабельного мовлення, починаючи із західних міст та закінчуючи Донецькою областю. Це відбувається під тиском Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Їхні працівники телефонують у регіони й буквально вимагають вимкнути ТВі. На підтвердження цих слів у нас є свідчення з більшості регіонів країни, хоч Нацрада каже, що вона не має до цього жодного стосунку». Микола Княжицький зазначає, що лише в Києві ТВі може втратити півтора мільйона глядачів, тобто фактично дві треті киян не матиме можливості дивитися канал. У східних регіонах країни понад два мільйони українців втратило сигнал ТВі лише упродовж першого місяця передвиборчої кампанії. І ця тенденція триває.

 

Аналізуючи конфліктну ситуацію довкола ТВі, експерти сходяться на думці, що «репресії» проти телеканала посилив той факт, що Микола Княжицький бере участь у парламентських виборах від Об'єднаної опозиції та, зареєструвавшись кандидатом у депутати, не склав із себе повноважень генерального директора телекомпанії.

 

«День» поцікавився в експерта Інституту медіа-права, медіа-юриста Ігоря РОЗКЛАДАЯ, чи пов'язує він конфлікт довкола ТВі з участю директора каналу у виборчому процесі:

- Конфлікт довкола ТВі розпочався задовго до того, як Микола Княжицький вирішив балотуватись у Верховну Раду України. Згадаймо, принаймні, скандали з приводу того, що ТВі не потрапив у цифру. Справді, коли кандидатуру Княжицького зареєстрували в ЦВК кандидатом у депутати, він, за логікою речей, повинен був скласти із себе повноваження гендиректора на каналі, хоча це досить складно зробити. Утім, якщо він не є активним журналістом, не веде передач, а займається лише господарською діяльністю, то принципового конфлікту я не бачу. Звичайно, якщо в ефірі ТВі знову з'явиться програма «Вечір з Миколою Княжицьким», то це можна буде розцінювати як конфлікт інтересів (заступник генерального директора каналу ТВі з питань програмування Оксана Іванюк повідомила в інтерв'ю «Детектор медіа», що з 13 вересня в ефір таки повернеться «Вечір...». - Авт.). Те, як перебігатиме акція протесту, покаже, для чого її насправді організовували: для піару Княжицького, чи все-таки для того, щоб допомогти каналу й захистити свободу слова в Україні.

 

ДО РЕЧІ

Очікується, що акція на підтримку ТВі 8 вересня відбудеться не тільки у столиці, а й в інших регіонах, де вимикають сигнал мовника з мереж. Зокрема, активісти Донецька заявили, що цього дня зберуться на площі Леніна, щоб висловити свою підтримку «єдиному незалежному українському телеканалу ТВі, якого намагається знищити влада, і захистити право українців на свободу слова та отримання правдивої інформації». Насамперед, в акції візьмуть участь місцеві журналісти, блогери і представники творчої інтелігенції. Під час заходу очікується прямий телеміст між мітингувальниками Донецька та Києва.

 

Вадим Лубчак, «День»

Фото -«День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13430
Читайте також
13.09.2012 09:34
Мария Попова, «Коммерсантъ. Украина»
23 730
13.09.2012 06:23
для «Укоаїнська правда»
21 268
12.09.2012 08:55
Євген Солонина, «Радіо свобода»
24 049
11.09.2012 09:15
Валентина Самченко, «Україна молода»
26 725
10.09.2012 08:27
«Коммерсантъ. Украина»
22 801
07.09.2012 14:41
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
14 025
07.09.2012 14:07
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
15 114
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду