ЦВК має претензії до шести державних телерадіокомпаній

2 Вересня 2012
6075
2 Вересня 2012
12:57

ЦВК має претензії до шести державних телерадіокомпаній

6075
і вимагає надати ефірний час для проведення передвиборної агітації
ЦВК має претензії до шести державних телерадіокомпаній

Центральна виборча комісія зобов'язала Національну раду з питань телебачення і радіомовлення та Державний комітет телебачення і радіомовлення забезпечити безумовне виконання вимог закону щодо надання політичним партіям і кандидатам у депутати ефірного часу для агітації на 6 регіональних державних теле- та радіоканалах. Про це повідомляє УНІАН.

 

Зокрема, ЦВК вимагає від двох державних органів забезпечити надання ефірного часу регіональними державними телерадіоорганізаціями Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Тернопільської, Харківської та Чернігівської областей.

 

Крім того, ЦВК вимагає від Нацради в Держкомітету надіслати до 12.00 понеділка, 3 вересня попередні розклади такого ефірного часу. ЦВК зазначає, що за умови відсутності таких розкладів створюються перешкоди для виконання Центральною виборчою комісією приписів закону стосовно жеребкування для визначення черговості, надання ефірного часу на радіо- і телеканалах суб'єктам виборчого процесу, що призведе до порушення встановлених законодавством гарантій щодо здійснення передвиборної агітації у регіонах за рахунок коштів державного бюджету.

 

ЦВК надішле це своє рішення Кабінету міністрів, Нацраді з питань телебачення та радіомовлення, Державному комітету телебачення і радіомовлення, а також Генеральній прокуратурі для вжиття заходів прокурорського реагування.

 

30 серпня ЦВК звернулася до Нацради з питань телебачення і радіомовлення і Держкомітету телебачення і радіомовлення з проханням забезпечити суб'єктів виборчого процесу можливістю проведення агітації.

 

«З отриманих попередніх розкладів ефірного часу трансляції передвиборних агітаційних теле-, радіопрограм, строк подання яких до ЦВК закінчується 31 серпня, вбачається, що, незважаючи на неодноразові звернення ЦВК, до сьогодні в окремих регіонах не забезпечується надання в повному обсязі ефірного часу для проведення передвиборної агітації політичних партій та кандидатів у народні депутати на регіональному радіо», - йдеться у постанові ЦВК.

 

На думку представників ЦВК, такий стан є вкрай неприйнятним, оскільки таким чином порушується гарантоване законом право суб'єктів виборчого процесу проводити агітацію за рахунок передбачених державним бюджетом коштів.

 

Закон «Про вибори народних депутатів України» передбачає надання телерадіоорганізацією державної та комунальної форми власності кожному суб'єкту виборчого процесу ефірного часу для проведення агітації за рахунок державного бюджету. Згідно із законом, загальний обсяг такого ефірного часу для політичних партій не може бути меншим, ніж 60 хвилин на загальнонаціональному телеканалі, та 60 хвилин на загальнонаціональному радіо, а також по 20 хвилин на регіональних телеканалах і по 20 хвилин на регіональних радіо у кожному з регіонів. Кандидатам у народні депутати, зареєстрованим в одномандатних виборчих округах, ефірний час надається в обсязі по 20 хвилин на регіональних каналах телебачення та по 20 хвилин на регіональних радіоканалах.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6075
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду