Рішення Нацради про розширення УПП призведе до монополізації кабельного ринку – АППК

2 Серпня 2012
10310
2 Серпня 2012
19:07

Рішення Нацради про розширення УПП призведе до монополізації кабельного ринку – АППК

10310
АППК пропонує Нацраді переглянути рішення про цифрові канали в УПП
Рішення Нацради про розширення УПП призведе до монополізації кабельного ринку – АППК

Асоціація правовласників і постачальників контенту пропонує Національній раді з питань телебачення і радіомовлення переглянути рішення № 1033 від 11 липня «Про включення в пакет програм універсальної послуги програм телеорганізацій, які здійснюють телемовлення в стандарті DVB-T2». Згідно з цим рішенням Нацрада розширила перелік програм, обов'язкових до ретрансляції в кабельних мережах України (УПП) з 15-20 до 32-42. Свої пропозиції АППК висловила у зверненні до голови Нацради Володимира Манжосова 18 липня.

 

Розширення універсальної послуги може скоротити ринок платного телебачення України, «заморозити» аналогове кабельне телебачення, і підштовхнути до монополізації ринку послуг провайдерів. До таких висновків дійшли учасники відкритого засідання правління АППК, яке відбулося 17 липня.

 

Негайне виконання вказівок Нацради щодо УПП загрожує зникненням у кабелі понад 20 українських і зарубіжних нішевих телепрограм, які мають свою глядацьку аудиторію, але не увійшли в універсальну послугу. Таким чином, рішення Нацради містить ознаки антиконкурентних дій, які не кореспондуються з українським законодавством, заявляють в асоціації.

 

«Документ є спірним з правової точки зору, і не відображає інтереси всіх учасників галузі. Крім того, всі аналогові кабельні мережі технічно не готові його виконати в один момент», - каже народний депутат України, президент асоціації Олена Бондаренко.

 

Прийняття даного рішення Нацрада пояснила необхідністю виконання закону «Про телебачення і радіомовлення» в редакції 2006 року, яка не враховувала запуску ефірного цифрового телебачення. АППК нагадує, що приводом для введення УПП у 2006 році стало знищення колективних антен прийому і соціальна необхідність забезпечення абонентів кабельних мереж доступом до українських ефірних програм.

 

З моменту закінчення будівництва цифрової багатоканальної мережі, яка дає доступ до 32 цифрових програм, соціальне значення УПП у кабелі втратило свою гостроту, вважає асоціація. Цілком імовірно, глядач не захоче сплачувати за аналогове кабельне телебачення, яке буде дублювати велику кількість українських програм, що безкоштовно розповсюджуються в ефірі.

 

Оператори кабельного телебачення називають рішення Нацради грабіжницьким. «Під універсальну послугу відбирається більше 70% ресурсу аналогових кабельних мереж. Не виключено, що своїм рішенням Нацрада обмежила власників кабельних мереж у конституційному праві володіти, розпоряджатися і використовувати ресурс мереж, що належить їм на праві приватної власності. Очевидно, що документ також звузив свободу підприємницької діяльності провайдерів, а також порушив ряд інших базових принципів, що визначають правове суспільство», - заявляють в асоціації..

 

На думку кабельників, примусове включення програм може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, за умови відшкодування витрат на надання таких послуг. А витрати ринок прогнозує значні. «Найбільша кількість коштів для впровадження нової послуги піде на заміну абонентських фільтрів. Це абсолютно недоцільні витрати на перебудову аналогових мереж. Логічніше було б вкласти ці кошти в розвиток цифрових технологій», - коментує рішення Нацради президент групи компаній «НТВ Україна» Ігор Давиденко.

 

Включити в УПП усіх охочих мовників без проблем можуть тільки великі мережі, які здійснили повний перехід до цифрових технологій, наголошують в асоціації.

 

Костянтин Грицак, директор Телекомунікаційної палати України, запропонував звернутися до Нацради з ініціативою розробити проект постанови Кабінету Міністрів України про компенсацію провайдерам витрат на реалізацію УПП в регіонах. Але, на думку АППК, така ініціатива навряд чи буде підтримана держрегулятором. Швидше за все, дрібним і середнім провайдерам доведеться продати свої знецінені мережі або розоритися. Тобто розширення УПП, на переконання асоціації, є ще одним кроком до монополізації інформаційного простору.

 

З метою мінімізації витрат аналогових мереж для виконання рішення Нацради щодо універсальної послуги, АППК запропонувала Нацраді дозволити провайдерам, які використовують аналогові технології, забезпечити абонентів доступом до програм УПП саме у стандарті DVB-T2, тобто в тому вигляді, в якому сигнал надається мовниками. Таке рішення може бути компромісним.

 

Водночас АППК працюватиме над змінами до закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо УПП, наголосила Олена Бондаренко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10310
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду