Куди зникає ТВі, або як влада долає телевізійну руїну

27 Липня 2012
15355
27 Липня 2012
07:44

Куди зникає ТВі, або як влада долає телевізійну руїну

15355
Куди зникає ТВі, або як влада долає телевізійну руїну

Чи то парламентські вибори вносять корективи у життя українців, які нічого спільного не мають зі здоровим глуздом, чи то президентська влада на чолі з Віктором Януковичем «будують нову країну», достеменно не відомо. Але факт, що популярний телевізійний канал ТВі раптово втратив аудиторію в 11 містах держави, автоматично спрямовує стріли гніву у бік партії влади. Крім «наїзду» податкової на керівництво цього каналу, тут простежується ще одна суттєва деталь: без ТВі залишилися ті, хто на всіх останніх парламентсько-президентських виборів вкидав свої голоси до виборчих урн переважно за Партію регіонів. Так-так, це мешканці Дніпропетровська, Донецька, Запоріжжя, Луганська, Одеси, Полтави, Сімферополя, Сум, Харкова і Чугуєва (Харківська область), а також Києва. Тому можна зробити припущення, що інформаційна зачистка напередодні непростих виборів до ВР, як кров з носа, вигідна передовсім діючій владі.

 

Не останні люди з Банкової, очевидно, проаналізували: «головний канал країни Януковича» Інтер з його «большой політікой» не достатньо «перебиває» інформацію, що лунає, з більш-менш, об'єктивних ТВі та 5-го каналу, де можна побачити і почути різнополярні думки. Тим паче, що на 24 липня у рейтингу Bigmir (розділ «телебачення») ТВі ввійшов у десятку та займає шосту сходинку популярності. Отже, спустити псів у вигляді «грізного» оператора кабельного телебачення «Тріолан», який викреслює згаданий канал з пакетного списку глядачів - чи не найкраща можливість чужими руками потопити інакодумців. Іншого не дано.

 

Цілком свідомо у пул міст, де «закрили рот» ТВі потрапив Київ, який донедавна демонстрував симпатію до помаранчевих і біло-сердечних. Столицю лихоманить відтоді, як у керма з'явився «мер усіх киян» Леонід Черновецький. Якщо колишній президент Віктор Ющенко мирився із «неземною» поведінкою градоначальника, то новий глава держави Віктор Янукович швиденько приставив до Черновецького нового главу КМДА Олександра Попова. Імідж господарника, котрий нав'язував киянам Попов, схоже, не спрацював, оскільки дата мерських виборів (після заяви Черновецького на звільнення) продовжує зависати у повітрі. Місто-мільйонник, а тим більше столицю регіоналам не виграти без «правильної» промокампанії, у тому числі інформаційної. З огляду на те, що «ящик» став частиною життя чи не кожного дорослого українця, «оранка» інформаційного поля ПР відбувається у найбрутальніший спосіб. До речі, цю тенденцію побачили у міжнародній правозахисній організації Freedom House. Незаангажовані експерти не оминули, щоб не констатувати: минулого року Україна за рівнем свободи преси опинилася на одній позиції (130-й) з Південним Суданом. Рівень (свободи слова) в Україні «з'їхав» як результат посилення державного контролю над медіа, - йдеться у звіті Freedom House. Україна в цьому рейтингу входить до групи з 72 держав з частково вільним станом свободи преси, займаючи одне з останніх місць у своїй групі.

 

Як наслідок, святе місце пустим не буває. Місце ТВі займе канал Нацбанку БТБ - його включено до списку каналів універсальної програмної послуги. Таку радісну звістку сповістив директор оператора «Тріолан» Вадим Сидоренко в інтерв'ю «КоммерсантЪ-Украина». Думаю, що не складно спрогнозувати новини від головного фінансового регулятора країни: «гривня залишається стабільною; МВФ тягне Україну в боргову яму; «вітіна тисяча» виплачується справно без черг і летальних випадків; соціальні ініціативи Президента, як продовження ребрендингу «Почую кожного»...

 

... Інформаційний каток від влади, як бачимо, справно трамбує асфальт у мізках потенційного електорату. На випадок, якщо не вдасться «закрити рота» мас-медіа, вигадана чарівна ініціативна паличка від депутата Партії регіонів Віталія Журавського - саджати журналістів до в'язниці за наклеп. З таким успіхом, панове, не буде кому висвітлювати й ваші «досягнення». Тому про «руїну, яку подолано», вже може ніхто й не дізнатися.

 

Віталій Тараненко, спеціально для «Главкома»

Фото - «Главком»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віталій Тараненко, «Главком»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15355
Читайте також
25.07.2012 16:00
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
24 125
20.07.2012 11:45
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
10 426
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду