Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають покласти край переслідуванням ЗМІ в Україні

24 Липня 2012
13108
24 Липня 2012
18:05

Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають покласти край переслідуванням ЗМІ в Україні

13108
МФЖ вважає, що в Україні закінчився період прогресу свободи слова
Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають покласти край переслідуванням ЗМІ в Україні

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і його регіональна організація, Європейська федерація журналістів (ЄФЖ), вимагають, щоб президент України поклав край переслідуванню інтернет-видання LB.ua і телеканалу TВi, яке було розпочате в липні. Про це йдеться в повідомленні Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ).

 

Кримінальну справу проти LB.ua було порушено за публікацію зображень sms-листування політика Володимира Ландіка в листопаді 2011 року, відзначається в заяві цих організацій. Між тим, директор ТВі Микола Княжицький був звинувачений в несплаті податків відповідно з наступною конфіскацією фінансових документів податковими інспекторами.

 

«Ми дуже стурбовані цими останніми переслідуваннями засобів масової інформації, особливо з наближенням парламентських виборів у жовтні цього року, - сказав президент МФЖ Джим Бумбела. - Це виглядає як частина знайомої схеми використання судів для залякування засобів масової інформації під час виборчої кампанії».

 

Sms-листування Ландіка показало його спробу змусити інформаційне агентство «Ірта-Fax» публікувати «правильні» матеріали, що стосуються інциденту, в якому його син напав на жінку. Незважаючи на те, що Ландік відкликав свою скаргу, прокуратура продовжує займатися цією справою, і порушує кримінальну справу щодо LB.ua.

 

Водночас перевірка обліку фінансів TВi відбулася, незважаючи на рішення Державної податкової адміністрації, яка забороняє перевірку засобів масової інформації на період до виборів.

 

Дві українські професійні спілки, члени МФЖ - Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України - виступили зі спільною заявою, що засуджує ці переслідування, вбачаючи в таких кроках загрозу існування незалежних ЗМІ в Україну.

 

«Після періоду прогресу, свободи преси в Україні останніми роками було зроблено кроки назад», - сказав Арне Кьоніг, президент ЄФЖ. - Ми повністю підтримуємо вимоги НСЖУ і НМПУ про те, що президент Янукович бере на себе відповідальність за це погіршення і мусить діяти зараз для збереження незалежної журналістики в Україні».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13108
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду