Податкова служба: справа щодо Княжицького має суто господарчий характер

21 Липня 2012
5024
21 Липня 2012
12:45

Податкова служба: справа щодо Княжицького має суто господарчий характер

5024
Державна податкова служба України відреанувала на заяви Freedom House та «Репортерів без кордонів»
Податкова служба: справа щодо Княжицького має суто господарчий характер
Державна податкова служба України наголошує, що жодним чином не порушила мораторій на планові перевірки ЗМІ під час передвиборчої кампанії. Про це йдеться в офіційному зверненні ДПС України.  Таким чином податківці відреагували на заяви Freedom House та «Репортерів без кордонів», у яких ішлося  про вибіркове переслідування та тиск на ЗМІ в Україні у зв’язку з кримінальною справою проти керівника ТВі Миколи Княжицького.
 
 
Представники ДПС заявляють, що міжнародні організації  «невірно трактують дії працівників ДПС України та дискредитують податкову службу в очах українського суспільства та міжнародної спільноти».
 
  
«Всіляко поважаючи принцип свободи слова, податкова служба разом з тим наголошує, що засоби масової інформації,  як  суб’єкти господарювання, нарівні з підприємствами інших галузей, мають перед українською державою зобов’язання  своєчасно та в повному обсязі сплачувати  податки», - зазначають представники податкової служби.
 
 
Вони переконані: оскільки до посадових осіб ТВі не висувалося жодних вимог щодо коригування редакційної політики дану ситуацію не можна розглядати як спробу тиску на ЗМІ.
 
 
Також представники ДПС України роз`яснили, коли саме і на яких підставах відбувалися перевірки ТВі:
 
 
«Графіки планових перевірок суб’єктів господарювання - засобів масової інформації на виконання п.2 Постанови Верховної Ради України від 09.02.12  №4387-VI "Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року" на період проведення виборчої кампанії з виборів народних депутатів України на ІІ та ІІІ квартали 2012 року скасовані.
 
 
Наголошуємо, що 12 липня 2012 року перевірки ТОВ "Телерадіокомпанія «Телерадіосвіт»" (телеканалу ТВі.- ТК) не відбувалося. Працівниками податкової міліції, на підставі рішення суду, було вилучено документи фінансово-господарського характеру, що не є перевіркою.
 
 
Остання позапланова перевірка ТОВ "Телерадіокомпанія «Телерадіосвіт»" була проведена у квітні цього року на виконання законної та обов’язкової вимоги слідчого райуправління МВС України у м. Києві. При цьому звертаємо увагу, що отримана постанова є обов’язковою до виконання. Ухилення від виконання постанови слідчого тягне за собою відповідальність згідно закону.
 
 
Також не відповідають дійсності твердження про «вибірковість» податкового контролю за засобами масової інформації. Відповідно до вимог Указу Президента України від 09.12.2000 № 1323 "Про додаткові заходи щодо безперешкодної діяльності засобів масової інформації, подальшого утвердження свободи слова в Україні" переліки суб’єктів господарювання  – засобів масової інформації, які включені до плану – графіка проведення перевірок щоквартально оприлюднюються та опубліковуються в журналі "Вісник державної податкової служби України" та на офіційному сайті ДПС України».
 
 
Представники Державної податкової служби звинувачують порушників податкового законодавства у намаганні сховатися від відповідальності під політичними гаслами. І додають: «Кримінальна справа щодо директора ТОВ "Телерадіокомпанія «Телерадіосвіт»" Княжицького М.Л. порушена за фактом умисного ухилення від сплати податків у сумі 3 мільйони 25 тисяч гривень і має суто господарчий характері, коли держава має певні претензії до суб’єкту господарювання, який не сплачує податки».
 
 
Як повідомляла «Детектор медіа», кримінальну справу поти пана Княжицького було порушено 12 липня 2012 року. Податкові міліціонери звинувачують його в несплаті 3 млн гривень до бюджету. Сам пан Княжицький каже, що це держава має відшкодувати каналу ПДВ. Податкова міліція почала перевірку документації телеканалу, хоча голова Державної податкової служби Олександр Клименко ще наприкінці березня підписав доручення про мораторій на перевірки ЗМІ перед виборами.
 

Міжнародні правозахисні організації «Артикль 19», Freedom House, «Репортери без кордонів» та фундація «Відкрите суспільство» закликали українську владу припинити переслідування телеканалу ТВі і забезпечити свободу ЗМІ та свободу слова в Україні.
 
 
«Детектор медіа» 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5024
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрій
4289 дн. тому
Так, саме тому http://www.telekritika.ua/news/2012-07-20/73526
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду