Податкова надала Княжицькому постанову з обґрунтуванням підстав кримінальної справи

17 Липня 2012
8662
17 Липня 2012
14:43

Податкова надала Княжицькому постанову з обґрунтуванням підстав кримінальної справи

8662
Неправильне використання податкового кредиту, що призвело до недоплати 3 млн грн податків
Податкова надала Княжицькому постанову з обґрунтуванням підстав кримінальної справи

Державна податкова служба порушила кримінальну справу проти директора ТОВ «Телерадіосвіт» (телеканал ТВі) Миколи Княжицького за те, що він як службова особа «з метою ухилення від сплати податків» у рядку «26» декларацій з податку на додану вартість (залишок, що після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту) умисне зазначив суму ПДВ у розмірі 6 млн 391 тис. 990 грн та використовував її для зменшення податкових зобов'язань у період з грудня 2010 року по грудень 2011 року, що призвело до несплати в бюджет 3 млн 25 тис. 211 грн. Про це йдеться у постанові про порушення кримінальної справи, яку отримав і оприлюднив у блозі на «Українській правді» Микола Княжицький.

 

Постанову підписав старший слідчий ВРКС СУ ДПС у місті Києві, капітан податкової міліції Б.О. Трачук. На думку слідчого, з червня 2010 року директор телекомпанії мав право відобразити вказану суму у рядках 25.1 та 25.2 декларації. Також у постанові йдеться, що Микола Княжицький з 28 березня 2011 року подавав до державних податкових органів податкові декларації, у яких зазначав себе також і головним бухгалтером товариства.

 

 


 

 

 

 


 

Як уже повідомляла «Детектор медіа», кримінальну справу порушено за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу: умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

 

Микола Княжицький звернувся з відкритим листом до президента Віктора Януковича, його сина, підприємця Олександра Януковича та голови ДПС Олександра Клименка, у якому вимагає негайно закрити справу проти нього.

 

«Уряд повинен нам повернути гроші, які ми у вигляді податку на додану вартість сплатили українській державі. Прем'єр-міністр регулярно розповідає, що держава успішно всім вертає ПДВ. Нам не повернули. Окрім того ще й порушили проти мене особисто кримінальну справу за те, що нам винні», - наголошує пан Княжицький.

 

Микола Княжицький повідомляє, що напередодні податкові інспектори прийшли до районної поліклініки з вимогою надати його медичну картку. «Таке, як правило, роблять перед тим, як хочуть ув'язнити людину з метою, щоб громадянин не звертався до лікарів, бо нібито немає для цього причин», - переконаний він.

 

Тому директор ТВі вважає дії податкової незаконними та злочинними. На його думку, вони зумовлені бажанням влади напередодні виборів заблокувати роботу ТВі.

 

Микола Княжицький додає юридичний висновок правників каналу з компанії Jurimex. На думку юристів, у постанові не міститься обґрунтування того, у чому саме полягало ухилення від податків, а також відсутні підстави щодо наявності умислу у діях пана Княжицького.

 

«Злочинність дій слідчим вбачається в тому, що телеканалом сума кредиту відображалась в іншому рядку декларації. Однак до такого висновку слідчий, так саме, як і перевіряючі органи прийшли помилково, виходячи із не вірного тлумачення ст. 102 ПК України, згідно якої ними безпідставно була застосована норма про строки давності до відносин із формування податкового кредиту. Хибність таких висновків була встановлена Окружним адміністративним судом м. Києва в рішенні від 25.06.2012г. Однак, позиція суду не зупинила податківців» - йдеться у висновку юристів. Детальніше з коментарем Jurimex можна ознайомитися тут.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», податкова міліція міста Києва порушила кримінальну справу проти Миколи Княжицького, генерального директора телеканалу ТВі. Зранку 12 липня до офісу телерадіокомпанії «Телерадіосвіт» (телеканал ТВі) прийшли п'ятеро співробітників податкової міліції з постановою суду про виїмку документів. Податківці вважають, що телеканал недоплатив державі податків через неправильне формування кредиту з податку на додану вартість.

 

Згодом керівник прес-служби ДПС в Києві Микола Ковтуненко повідомив, що кримінальну справу проти Миколи Княжицького порушено за ухилення від сплати податків на суму понад 3 млн гривень (частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу: умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах).

 

Станом на 13 липня адвокати Миколи Княжицького не могли отримати від слідчого постанову про порушення кримінальної справи.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8662
Читайте також
18.07.2012 08:45
Артем Скоропадский, «Коммерсантъ Украина»
25 260
17.07.2012 09:36
Микола Княжицький, «Блоги. Українська правда»
26 700
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду